Genel IP adreslerinin dinamik ve statik olmak üzere iki türü vardır.
Yani dünyada toplam 126 tane A sınıfı IP adresi vardır ve her adres 16.777.214 IP adresi (Host ID) içerebilir. Bir A sınıfında kullanılabilecek ilk IP adresi u.v.y.1, son IP adresi ise u.v.y.254'dür. İlk numara olan 0 (Network ID) ile son numara olan 255 (Broadcast) kullanılmaz.
IP adreslerinin IPv4 ve IPv6 olmak üzere iki sürümü vardır. Aralarındaki en büyük fark, IPv4 (232) adreslerinden çok daha fazla ve benzeri olmayan IPv6 (2128) adresleri oluşturmak mümkündür. Bu durum kullandıkları format sayesinde olur.
Ağ dağıtımını ve ağlara atanan adreslerin ağ aygıtlarına yerleştirimini kolaylaştırmak için IP adres alanı alt kümelere bölünmüştür, yani sınıflanmıştır.Beş temel sınıflama vardır ve bunlarA,B,C,D ve E sınıfı adresler olarak adlandırılırlar.
IP adresi, farklı rakamlardan oluşan ve internete bağlanan cihazlara internet sağlayıcılar tarafından otomatik olarak atanan çok haneli numaralardır. Cihazların teker teker tanımlanabilmelerini sağlayan IP adresi için bilgisayarların kimlik numaraları ya da sanal parmak izleri de denebilir.
İlgili 41 soru bulundu
IP adresi sınıfları
Kullanım alanlarına göre IP Adresleri sınıflandırılır. A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255.
IP adresi, bir cihazın internete bağlı olduğu yerin sayısal bir temsilidir. IP adresinin ne olduğunu anlamak, internette gezinmek için çok önemlidir.
Dört sayıdan oluşan dizeler şeklinde ifade edilirler (ör. 192.158.1.38). Dizedeki her bir sayı 0 ile 255 arasında değişebilir. Yani IP adresleri 0.0.0.0 ve 255.255.255.255 aralığında olabilir.
Her bir cihazın IP adresi birbirinden farklıdır. Sayı dizelerinden oluşan bu adresler dört hanelidir ve noktalarla ayrılır. Sayı dizesi 0 – 255 arasında değişebilmektedir. Bu durumda örneğin; 0.0.0.0 gibi bir IP adresi olabileceği gibi 255.255.255.255 şeklinde de olabilir.
IP adresi herkese açıktır ve başkaları tarafından cihazınızın nerede olduğunu bulmak için kullanılabilir. Bir VPN hizmeti veya sanal özel ağ kullanarak kendinizi tamamen anonimleştirmek ve IP adresinizi değiştirmek mümkündür.
IP yanıltması, siber suçluların genellikle tespit edilmeden kötü amaçlı eylemler gerçekleştirmelerine olanak tanır. Buna verilerinizin çalınması, cihazınıza kötü amaçlı yazılım yoluyla virüs bulaştırılması veya sunucunuzu çökertilmesi dâhil olabilir.
C Sınıfı ağ alt ağlarının varsayılan alt ağ maskesi 255.255.255.0'dır ve ağ başına 254 ana bilgisayar ile 2.097.152 ağa kadar destekleyebilir. E Sınıfı gelecekte kullanılmak üzere ayrılırken, D Sınıfı çok noktaya yayın adresleri için kullanılır.
IPv4'te, 0.0.0.0 adresi, geçersiz, bilinmeyen veya uygulanamayan bir hedef belirlemek için kullanılan yönlendirilemeyen bir meta adresidir. Bu adrese, istemciler veya sunucular gibi bir dizi bağlamda özel anlamlar atanır.
Konularımız içerisinde IP adresinin tanımı ve özellikleri, IPv4 Adres Sınıfları(A, B, C, D ve E sınıf adresler) CIDR (Sınıfsız alanlar arası yönlendirme), Özel IP Adresleri (Loopback Adres ve Broadcast Adres) Subnet Mask, Default Gateway DNS ve DHCP kavramları bulunmakta.
IP Adresi Bulma Yöntemleri
Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
IP adresinden konum bulunur mu sorusunun cevabı ise çeşitlilik göstermektedir. IP sorgulama ile cihazın bağlı olduğu bölgeyi tespit edebilirsiniz. Hatta posta kodu, şehri ve saat dilimini bile öğrenebilmeniz mümkün. Fakat IP adresi, adres bilgisi vermez.
192.168.1.34 olan bir IP adresinde 34 kısmı 192.168.1.0 ağındaki hostun benzersiz kimliğidir. Birden fazla cihazın internete bağlı olduğu ev ağlarında cihazların IP adresleri 192.168.1.1, 192.168.1.2 ya da 192.168.2.34 olabilmektedir.
Sanal adres konumu olarak adlandırılabilen IP adresinden, sadece servis sağlayıcısını ve bölgeyi öğrenmek mümkündür. Yani ev adresi, IP kodlarıyla net bir şekilde bulunamaz. Bir sitenin IP adresi ile sadece hangi bölgeden İnternete bağlandığını tespit edilebilir; ama tam olarak yerini bulamazsınız.
IP adresleri sadece internete bağlanan cihazların birbirleri ile iletişim kurması için kullanılır. Herhangi bir kişinin IP adresinin başkası tarafından kullanılması tehlikeli bir durum değildir. O kişiler IP adresine ulaşsa dahi hiçbir işlem yapamazlar.
İşletim sistemine göre değişmekle birlikte görev çubuğundan BAŞLAT' a tıklayarak Ara (Çalıştır) kısmına cmd yazılarak enter tuşuna basılmalıdır. Çıkan komut ekranında ipconfig komutu yazılara enter tuşuna basılmalıdır. Ekranda IPv4 Adresi yazan satır bilgisayarınızın IP adresini göstermektedir.
Hiç bir şey olmaz.
Faile ulaşılması bakımından tespit edilen IP adresinin internet servis sağlayıcısından (erişim sağlayıcıdan) veya internet servis sağlayıcı bilgilerinin toplandığı BTK'dan sorgulanması gerekir. Söz konusu IP adres sorgulama işlemi soruşturma aşamasında cumhuriyet savcılıklarınca yapılmaktadır.
Cihazlar, bu sayede birbirlerinin erişim adreslerini tespit edebilmektedirler. Aynı zamanda, IP adresinden yola çıkarak kullanıcıya dair birtakım veriler edinilebilmektedir. Bu bilgilerin başında, IP adresini kullanan cihazın adresi ya da kullanıcının ziyaret ettiği internet sitelerinin listesi gibi bilgiler bulunur.
IP adresleri; A,B,C,D ve E şeklinde beş sınıfa ayrılmaktadır. A sınıfı bir ağda 16.777.214 bilgisayar bulunur. Bu bilgisayarlar, 0'dan 127'ye kadar olan sayılar ile başlayan IP adresleridir. Bununla beraber 127, yerel geri döngün için ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri