“Öğrenme, bireyin olgunlaşma düzeyine göre, çevresiyle olan etkileşimi sonucunda yeni davranışlar kazanması veya eski davranışlarını değiştirme sürecidir”.
Öğrenme Psikolojisi iki ana kavramdan oluşmaktadır. Bunlar davranış ve öğrenme olarak iki ana grupta incelenmektedir. Davranışlar, bireyin farklı süreçlerde geliştirdiği istemsel, doğuştan gelen ya da istemsiz olarak gelişebilmektedir. Öğrenme ise, formal eğitim desteğiyle geliştirilebilen süreçtir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Öğrenme bilgiyi parçalara ayırma, algılama, tekrardan organize etme, gerekli yerlerde zihinden geri çağırma, ihtiyaç duyulan yerlerde ise kullanma sürecidir. Bu durumda öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için tekrar etmek gerekir. Böylece davranışlar kalıcı hale gelir. Öğrenme sürecinde çevre de aktif rol oynar.
•Öğrenme organizmanın çevresiyle etkileşim içinde kendi yaşantısı yolu ile davranışlarında kalıcı izli değişiklik meydana gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Öğrenme tanımındaki en önemli kavram davranış kavramıdır. Davranış ise organizmanın gözlenen veya gözlenemeyen açık ya da örtük tüm etkinlikler olarak tanımlanır.
İlgili 20 soru bulundu
Öğrenme Psikolojisi; öğrenmeyi oluşturan etkenleri, öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini, öğrenmeyi etkileyen unsurları, öğrenme sürecini, öğrenmedeki bireysel faklılıkları inceleyen eğitim psikolojisi alt dalına verilen isimdir.
Öğrenme psikolojisi öğrenmenin temelleri ve özellikleri üzerinde durur. Önemlidir, çünkü sadece doğru öğrenme yöntemi sayesinde bireylere istendik davranışlar kazandırılabilir. Ölçe ve değerlendirme neticesinde eğitimle ilgili verilerin sistematik bir şekilde toplanıp yorumlanması sağlanır.
Öğrenme nedir sorusu kişi hayatının her döneminde kendini gösteren bir durumdur. Bir bilginin ya da bir davranışın öğrenme olarak ifade edilmesi için hem davranış biçimini etkilemiş olması hem de davranışta oluşan değişikliklerin uzun soluklu olması gerekir. Örneğin; tokalaşma dahi bir öğrenme şeklidir.
Davranış ne kadar otomatikse o kadar alışkanlık olarak nitelendirilebilir. Genel olarak alışkanlığımız bilinçli dikkatimizi gerektirmez. Alışkanlıklar iyi veya kötü olabilir. Çok çalışma, yazma , okuma , düzenli egzersiz , meditasyon vb. iyi alışkanlıklara örnektir.
Bir öğrenme alanı olarak nitelendirebileceğimiz bilişsel öğrenme, özellikle eğitim psikolojisi alanında, zihinsel etkinlikler yoluyla sahip olduğumuz ve edindiğimiz öğrenmelerdir.
Öğrenmeyi öğrenme süreci, bir kişinin öğrenmeyi etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olan dört temel adımdan oluşur. Bunlar; (1) hedef belirleme, (2) öğrenmeyi öğrenmeyi planlama, (3) öğrenmeyi uygulama ve (4) öğrenmeyi değerlendirme şeklindedir. Hedef belirleme, öğrenmeyi öğrenme sürecinin birinci adımıdır.
Her davranış öğrenme değildir. Bireydeki geçici görülen davranışlar ile doğal büyüme ve olgunlaşma sonucu ortaya çıkan davranışlar öğrenme sayılmazlar. Öğrenen ile ilgili faktörler, öğrencinin iyi öğrenme yapabilmesi için sahip olması gereken özellikleri ifade eder.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Genelleme: Organizmanın klasik koşullanma sonucunda şartlı uyarıcıya vermiş olduğu bir tepki söz konusudur. Organizma, şartlı uyarıcıya benzeyen uyarıcılara da benzer tepkiler vermekte; bir anlamda tepkiyi genellemektedir.
GELİŞİM VE ÖĞRENME. Eğitim psikolojisi: İnsanın gelişim özelliklerini ve öğrenme ilkelerini inceleyerek eğitim ortamlarını etkili bir biçimde düzenlemeyi, ve eğitim ve öğretimi verimli bir biçimde gerçekleştirmeyi amaç edinen uygulamalı bir bilim dalıdır.
kalkmasıyla ilgilidir. uyum gösterme ALIŞMA'dır. duygusal özelliklerin ortadan kaldırılmasıyla ilgilidir. heyecan ve korku duyar, bir süre sonra normalleşir.
Eşik (alıştırma) Yöntemi
Bu yöntem uyarıcının az miktarda sunumunun istenmeyen tepkiye neden olmayacağını, bu uyarıcı ve tepki eşleştirmesi sağlandıktan sonra, uyarıcının kademeli olarak daha belirgin verilmesi durumunda da istenmeyen tepkinin ortaya çıkmayacağını öngörmektedir.
Öğrenme, bireyin bilgiyi yorumlama ve yapılandırma sürecidir. Bilgi, özneldir. Yeni bilgiler önceden yapılanmış bilgilerin üzerine kurulur. Yapılandırmacı öğrenme, var olanlarla yeni olan öğrenmeler arasında bağ kurma ve her yeni bilgiyi var olanlarla bütünleştirme sürecidir.
Öğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça uzun süreli değişmelerdir. Bir bilgi ve becerinin, öğrenme sayılması için davranışta değişiklik yapması ve davranıştaki değişikliğin uzun süreli olması gerekmektedir.
Öğrenme psikolojisi güncel kuram ve araştırmalarını incelemek. Dersin İçeriği: Öğrenme psikolojisindeki kuram ve araştırmaların tarihsel ve güncel konular etrafında incelenmesi. Şartlanma, deneme-yanılma, icgörüyle öğrenme, edinme ve unutma, transfer ve davranış değişimi gibi konular kapsanır.
Gelişim psikolojisi, 12 sorudan oluşur. Öğrenme psikolojisi 16 soru içerir. Öğretim yöntem ve teknikleri 20 sorudan ibarettir.
Öğrenmeyi etkileyen faktörler, davranışlarda ortaya çıkan değişiklikleri yani öğrenme sürecini doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler. Öğrenmeyi etkileyen faktörler üç ana maddeye ayrılır. Bunlar: Öğrenen kişi ile ilgili özellikler, öğrenme yöntemi ve öğrenme malzemesi.
Eğitim psikolojisi Eğitim süreci içinde insanların nasıl gelişimsel süreçler geçirdiğini ve nasıl öğrendiğini, eğitsel müdahalelerin etkinliğini, öğretimin psikolojisini ve sosyal psikolojiyi araştıran ve konu edinen psikoloji içindeki bir alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri