Çiğ süt, özellikle özel idarelerin büyükşehir belediyelerine bağlanmasıyla artık rahatlıkla satılabilir. Türkiye'de 31 büyükşehir belediyesi var ve nüfusun yüzde 76'sını bunlar kapsıyor" diye konuştu.
ÇİĞ SÜT FİYATLARI NE KADAR, KAÇ PARA OLDU? Bakan Kirişci açıklamasında "Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirlemiştir.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Bundan böyle çiğ sütü sadece ari çiftlikler ve işletmeler satabilecek. Çiğ sütün son tüketiciye satışı sağımdan itibaren 24 saat içerisinde yapılabilecek. Üretici tarafından soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak.
-- Çiğ süt satmak isteyen süt üreten hayvancılık işletmecisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvurarak izin alması gerekiyor. -- Satışa sunulacak çiğ süt, kendine özgü renk, tat ve kokuda olması, süt bileşeni dışında herhangi bir madde içermemesi gerekiyor.
Yapılan artışın 14 Ekim'den itibaren geçerli olduğunu duyuran Ulusal Süt Konseyi açıklamasında: "14 Ekim 2022 tarihinden itibaren soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt desteği primi hariç) 8 ,50 TL/Litre olarak oy çokluğuyla belirlenmiştir.”
İlgili 31 soru bulundu
Ulusal Süt Konseyi Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı
14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir (soğutma, nakliye ve diğer cari Devamı…
2022'de çiğ süt üretiminde artan maliyetler ve düşük fiyat nedeniyle üreticiler ineklerini kesime göndermişti. Ekimde fiyat 8.5 lira, destek primi ise 50 kuruşa çıkarıldı ancak üretimde keskin bir düşüş verilere yansıdı. Aralıkta süt üretimi maliyeti ise 8 lira 74 kuruş oldu.
Çiğ sütün alım fiyatını, Ulusal Süt Konseyi belirliyor. O rakam, son zamla birlikte 8,5 lira oldu. Çiğ sütteki fiyat artışına gerekçe olarak ise yem fiyatları gösteriliyor. Orta ölçekli süt ürünleri imalatçılarına göre artış durmazsa süt ürünleri daha da zamlanacak.
Kirişçi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ulusal Süt Konseyi'nce 14 Ekim 2022'den itibaren çiğ inek sütünün litre başına tavsiye fiyatı 8.5 TL olarak belirlenmiştir. Bakanlığımızca Ekim-Aralık dönemi için 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primi de 2.5 kat artırılarak 50 kuruşa yükseltilmiştir.
Çiğ süt fiyatı - Üreticinin süt fiyatı sabit, yem fiyatı serbest - Süt fiyatını ineği olmayanlar belirliyor - Ulusal Süt Konseyi baştan ölü doğmuştu Ayrıntılar yazımızda Çiğ süt fiyatını belirleyen 12 kişiden 9'unun ineği yok tarimdunyasi.net/2020/10/06/cig…
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt referans fiyatını 8.5 lira olarak uygulamaya devam ederken, Çanakkale Biga'da süt firmaları ile yapılan süt fiyatı belirleme toplantısında, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle soğutulmuş çiğ süt fiyatı 12 TL olarak belirlendi.
Süt taşıma tankerleri süt dışında başka maddelerin taşınmasında kullanılmamalıdır. Taşıma sıcaklığı ve süresi, sütün güvenilirliği ve kalitesi üzerine olumsuz etkileri önleyecek şekilde süt işletmesine veya toplama/soğutma merkezine sütün taşınmasına uygun olmalıdır.
Hz. Peygamber (asm) Efendimizin sütü çiğ veya pişirerek içtiğine dair bir bilgiye rastlayamadık. İslam'da genel prensip olarak zararlı maddelerin yiyip içilmesi caiz görülmemiştir.
Çiğ süt fiyatı kaç TL'den satılacak? Ayrıntılar haberimizde... SÜT FİYATLARI NE KADAR OLDU? Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirledi.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçük aile işletmelerinden aldığı soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını 15 Ekim 2022 tarihi itibariyle 9,00 TL olarak belirledi.
Duyuruda toplantı neticesinde alınan kararlara yönelik şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 lira olarak belirlenmiştir.
A101 market Pınar organik yarım yağlı 1 litre süt fiyatı: 20 TL. A101 market Pınar yarım yağlı 1 litre süt fiyatı: 14,5 TL. A101 market İçim laktozsuz 1 litre süt fiyatı: 18 TL. A101 market Torku 1 litre süt fiyatı: 17,5 TL.
Seçenekler: 200 ml39,75 TL/lt. 500 ml37,80 TL/lt. 1 lt27,65 TL/lt.
Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, "14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
Ulusal Süt Konseyi'nin Ankara'da yaptığı toplantı sonucunda çiğ süt referans fiyatı belli oldu. Aylardır süt üreticilerinin merakla beklediği, haziran ayında yapılması gereken Ulusal Süt Konseyi'nin toplantısı nihayet bugün yapıldı.
1- 1 litre çiğ süt maliyeti 1,15 TL/lt olarak hesaplanmıştır. 1,15 * %15 = 1,32 TL/lt sütün 1 litresinin satış fiyatıdır.
SÜT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURMUYOR
Bugün bu fiyat 8.50 TL oldu. Artış % 165. Bu, marketlerde, bakkallarda ve pazarda sütün, peynirin, yoğurdun, tereyağının, ayranın daha pahalı satılması anlamına geliyor. Sebebi, başta yem ve enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin artması.
15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 7,50 TL/Litre olarak belirlenmiştir.
Süt satan yetiştirici ulusal süt örgütlenmesini tamamlamış olan ve tebliğde geçen tarımsal örgütlere üye olmak zorundadır. Birden çok örgüte üye olan yetiştiriciler hangi örgüte muvafakat name ve yetki verdiyse fatura veya müstahsil makbuzunu da o örgüte verir ve desteklemesini de oradan alır.
“ÇİFTLİK VE ÖZEL ŞİRKETLERİN FARKLI FİYATLARI OLUŞACAKTIR"
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “1 Ocak 2023 itibariyle oluşmuş süt fiyatlarının müstahsil fiyatı 11 lira. Artı devlet desteği 50 kuruş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri