Jandarma teşkilatı, Cumhuriyet Dönemi'nde geçirdiği değişim ve dönüşümlerle modern bir kolluk teşkilatı hâline gelmiştir. 1939 yılında Sabit Jandarma Birlikleri, Seyyar Jandarma Birlikleri, Jandarma Eğitim Birlikleri ve Okullar olmak üzere dört grup hâlinde yeniden düzenlenmiştir.
Jandarma içerisinde bulunan sınıflar generaller, subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar ve erbaşlardır.
2021 yılı itibariyle jandarmanın 186 bin 170 personeli bulunuyor. Bunun 5 bin 240'ı subay, 35 bin 71'i astsubay, 15 bin 390'ı uzman jandarma, 99 bin 390 uzman erbaş, 26 bin 293'ü ise er ve erbaş. Ayrıca 774 işçi ile bin 353 de yedek subay bulunuyor.
Jandarma Özel Harekat anlamına gelen JÖH, Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde yer alan taktik komando birimine aittir. Birçok göreve sahip olan bu birim sızma, keşif, arama ve yok etme görevlerini icra eder.
İlgili 30 soru bulundu
a) Halkın can, ırz ve malını korur. b) Suç işlenmesini önlemek ve kamu düzenini sağlamak için gerekli önlemleri alır. c) Asayişi, kamunun ve kişilerin güvenliğini ve konut dokunulmazlığını korur. ç) Anayasada ve kanunlarda düzenlenen hak ve hürriyetlerin güvenli şekilde kullanılması için gerekli önlemleri alır.
(10) Jandarma Asayiş Komando Birlikleri: Gerektiğinde bağlı olduğu İl Jandarma Alay Komutanlığının diğer birliklerini takviye etmek, her türlü toplumsal olaylara süratle müdahale etmek, takip ve tenkil harekatını yürütmek amacıyla; Jandarma Genel Komutanlığınca gerek görülecek yerlerde konuşlandırılan birliklerdir.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
MADDE 41- (1) Jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hallerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek bölümleriyle kuvvet komutanlıkları emrine girer, kalan bölümüyle normal görevlerine devam eder.
Teğmen ve Üsteğmen bekleme süreleri 3 yıl olup, 6 yıl da yüzbaşı rütbesine yükselir. Yüzbaşı 6 yıl bekleme süresi sonunda, Binbaşı rütbesine terfi eder. Binbaşı, Albay rütbesine yükselmesi için 5 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kurmaylık imtihanını kazanmaları durumunda, Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilir.
“Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.” Diğer bir ifadeyle, jandarma, il ve ilçe belediye sınırları içinde görev yapamaz.
Birincisi; meydana gelen olaylardan acil olanlarını önlemeye yönelik devriye, ikincisi ise; genel olarak önleyici kolluk devriyesidir.
Jandarma, gendarmerie veya gendarmery, sivil toplum arasında polis görevlerini yürüten askerî bir organdır.
Tümgeneral Cengiz YILDIZ, 1968 yılında Nevşehir'de doğmuştur. 1989 yılında Kara Harp Okulundan, 1990 yılında Piyade Okulundan, 1991 yılında Jandarma Subay Temel Kursundan mezun olmuştur.
Jandarma Genel Komutanlığı personeli yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da kendisine tevdi edilen görevleri ifa etmektedir. Halen (51) ülkede (53) İçişleri Müşaviri, (15) farklı ülkede (30) temsilcilikte, (75) Misyon Koruma personeli görev yapmaktadır.
Terim, Fransızcada "silahlı kişiler" anlamına gelen Orta Çağ Fransızcasına ait gens d'armes kelimesinden gelmektedir.
2004 yılına kadar Zaptiye Müşirliğinin kuruluş tarihi olan 16 Şubat 1846'da kurulduğu düşünülen Jandarma Teşkilatı hakkında, 1839 yılına kadar arşiv kayıtlarına rastlandığı için Teşkilatın kuruluş tarihi 1839 olarak kabul edilmeye başlanmıştır.
Mecburi hizmet süreleri, subay ve astsubaylarda olduğu gibi Uzman Jandarmalarda da 10 yıl iken bu süre 2016 yılında 15 yıla çıkarılmıştır. Stajyer rütbeli olarak Jandarma genel komutanlığının İlçe Jandarma komutanlıklarında 6 Ay süreli staj eğitimleri yapılmaktadır ve bu görev sürelerinden sayılır.
Başvuru yapacak adaylarda eğitim şartı ile ilgili olarak; Jandarma branşından başvuru yapacak adaylarda en az ortaöğretim (lise) mezuniyeti şartı aranmakta olup, ortaöğretim (lise), ön lisans ve lisans bölümlerinin tamamı başvuru yapabileceklerdir.
Jandarma Komutanlığı'nda, jandarma erden başlayan rütbeler orgenerale kadar yükselmektedir. Bu iki rütbe arasında daha pek çok rütbe bulunur.
Görevinde başarılı olan ve görev süresini tamamlayan her kişi, hak ettiği bir sonraki rütbeye atanır. Büyükten küçüğe tüm jandarma rütbeleri ve görevleri kısaca şu şekildedir: Mareşal: Askeri rütbelerin en yükseğidir. Görev süresi yoktur.
Jandarma asayiş birliklerinde kullanılmak üzere tasarlanan uzman jandarma rütbeleri iki farklı renkten oluşabilir. Zemini lacivert, zemin üzerindeki rütbe ise kırmızı renk tonlarında tasarlanan ürünler TSK kıyafet çeşitlerine de uyumlu kullanımı ile sorunsuz bir şekilde tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri