Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Beyaz Kekik: Alanya kekiği olarak da bilinen bu kekik türünün içerisinde bulunan karvakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi ettiği bilimsel olarak ispatlanmış. Beyaz kekiğin genellikle yağı kullanılır.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Yüksek aroması ve keskin tadıyla ünü yurt dışına kadar ulaşan Sütçüler kekiği için hasat zamanı başladı. Adını Isparta'nın Sütçüler ilçesinden alan bu kekik türünün yanı sıra 'bilyeli', 'eşek kekiği' ve 'Tota kekiği' gibi yerel adlarla da anılan kekikler, yöre halkına önemli bir gelir sağlıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Dağ Kekiği Nedir? Bir diğer ismi yabani kekik olan dağ kekiği, genel olarak gri yeşilimsi yaprakları ile odunsu bir bitki türüdür. Nane familyasına ait olan dağ kekiği, çiçekli bir bitki çeşididir. İçeriğinde yer alan timol, dağ kekiğinin aktif maddesidir antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
Thymus Vulgaris (sivri kekik); Doğal bir tür olan sivri kekik doğada kendiliğinden yetişmektedir. Mutfaklarımızda yaygın olarak kullandığımız bir kekik türüdür. Tıbbi kullanımlarda mevcuttur. Akdeniz bölgesi başta olmak üzere birçok bölgeden elde edilir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Kara kekik, Datça dağlarında doğal olarak yetişen bitki türüdür. Kara kekik, baharat çeşidi olarak ya da çay haliyle de tüketilebilir. Yemeklerinize hoş bir tat ve koku veren kara kekik, aynı zamanda adeta bir şifa kaynağıdır.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Batı Akdeniz bahçe kekiği olarakta bilinir. Popüler bir mutfak baharatıdır. Soslarda, çorbalarda, dolmalarda ve et yemeklerinde lezzet kattığı gibi, zeytin yağınızı, sirkenizi de tatlandırır.
Limon kokulu ve yenebilen tür; baharat bahçeleri ve yetiştiricilik yapanlar içinde bulundurulması gereken kekik türlerinden biri yapıyor onu. Kekikler hızlı ve çabuk gelişir. Aynı zamanda çok yıllık bitkiler olup, pek çok türü donlara ve kuraklığa dayanıklıdır.
Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur. Dağ kekiğini toplamak için sabahın geç saatlerine kadar beklemek gerekir.
"GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR"
Posası ise kahverengi ve kokusuzdur" diye konuştu.
Görünümü top top şekilli olan, içimi oldukça güzel olan bilye kekik, bildiğimiz kekik gibi acı da olmaz. Normal kekik çayı bazı kişilerde tansiyonu yükseltebilir. Ancak bilye kekik daha hafif içimlidir. Zayıflama çaylarında bile rahatlıkla kullanılabilir.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir. Evet kekiğe benziyor ama daha keskin ferah bir kokuya capcanlı yeşilin en güzel tonuna sahip uzun yapraklı bitkimiz pek bir sevilesi pek bir şifa kaynağıdır.
Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
Dünya kekik pazarında 'Sütçüler kekiği' ve 'Tota kekiği' olarak da bilinen yayla kekiği (Origanum minutiflorum O. Schwarz et. H. Davis) ülkemizde sadece Isparta ilinin Sütçüler yöresinde yayılış gösteren, yabani olarak yoğun bir şekilde toplanarak ihraç edilen endemik bir türdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri