OCAK AYINDA HANGİ SEBZELERİ TÜKETMELİYİZ? Brokoli, havuç, lahana, kereviz, pırasa, pazı, ıspanak, pancar, bal kabağı, karnabahar, turp, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere.
Ocak ayında tüketilmesi gereken sebzeler: lahana, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, balkabağı, karnabahar, kereviz, turp, pazı. Ocak ayında tüketilmesi gereken yeşillikler: marul, roka, biberiye, soğan, nane, maydanoz, tere.
* Ocak ayının ikinci haftasından sonra, kışlık sebzelerden ıspanak , karnabahar, turp, kereviz, havuç lahana , marul ve pırasanın hasadına devam edilir. * Çökerten hastalığına karşı, sebze tohumları ve fidelikler ilaçlanır. * Soğuktan zarar görmüş sebze fidelerinin yerlerine , yenileri dikilir.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
İlgili 38 soru bulundu
İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Yılın ilk mevsimi kış, ilk ayı ise Ocak'tır. Hicri takvime göre 1 Ocak, yeni yılın ilk günü kabul edilir. Kuzey Yarım Küre'de kış mevsiminde günler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Yılın ilk ayında havanın iyice soğumasıyla birlikte balıkçı tezgahlarında hamsi ve tekirin bol olduğunu görürsün. Büyük balık tercih edip menünü zenginleştirmek istersen de uskumru, torik, lüfer veya palamut tercih edebilirsin.
Aralık ayı sebzeleri: Kereviz, yer elması, pırasa, lahana, brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, karnabahar, brokoli, ıspanak, şalgam, pancar, havuç, marul, roka, biberiye, soğan, nane, maydanoz, tere. Aralık ayı meyveleri: Mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma, armut, muz, kivi, ayva, nar, bal kabağı.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı.
Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, pırasa, karnıbahar, ıspanak, havuç) hasadına devam edilir. Seracılık: Fide yetiştiriciliği için sıcak yastıklara domates, biber, kabak, karpuz, hıyar, patlıcan tohumları ekilir.
Aralık ayı meyveleri: Portakal, elma, mandalina, nar, ayva, muz, greyfurt, Trabzon hurması, limon, kestane, armut, muz, kivi.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; sonbahar,23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir: İlkbahar, 21 Mart-20 Haziran; yaz, 21 Haziran-22 Eylül; sonbahar, 23 Eylül-20 Aralık; kış, 21 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Kış mevsimi aralık-ocak ve şubat aylarından oluşuyor. Kış, dört mevsimden biridir, kutup ve ılıman bölgelerde en soğuk mevsimdir (çoğunlukla tropikal kuşakta oluşmaz). Her yıl, sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Ayva (Cydonia oblonga), gülgiller (Rosaceae) familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır.
Kış meyvelerinin başında tatlı, sulu ve lezzetli greyfurt geliyor. Kış mevsiminin gözde meyvesi ocak ayında olgunlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri