140'tan fazla çeşidi olan lavantanın sadece Lavandula Angustifolia cinsinin uçucu yağı değerlidir.
Dünya genelinde, bilinen, çoğu Akdeniz orijinli olan 39 kadar lavanta türü bulunmaktadır. Dünyada ticari değeri yüksek olan üç önemli lavanta türü vardır. Bunlar, lavander (Lavandula angustifolia Mill. = L. officinalis L. = L. vera ), lavandin (Lavandula intermedia Emeric ex Loisel.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Beyaz, açık pembe ve mavi renkleri de bulunur. Lavanta çiçeği mor ve lila arasında kaldığı için halk arasında lavanta rengi olarak bilinir.
Lavanta, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır. L., Sp. Pl.: 572 (1753).
İlgili 32 soru bulundu
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta Çiçeğinin Özellikleri
Lavanta çiçekleri çoğunlukla mor renkli olarak karşımıza çıksa da başka birçok rengi de vardır. Bu renklerin başında beyaz ve açık pembe bulunur. Ama bu çiçek daha çok mor renkte olduğu için halk dilinde lavanta çiçeği olarak bilinir.
Kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan lavanta, Akdeniz çiçeğidir. Genellikle mor olarak karşımıza çıkan lavantanın koyu mavi ve bordo renkli çeşitleri de mevcuttur.
Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir. Kültür bitkisi olarak; Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir.
Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi renksiz veya hafif sarı renkli uçucu yağdır.
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar.
Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür. Ortaçağ'da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40'tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür.
Beyaz lavantalar; güzelliği, sadeliği ve yenilenmeyi simgeler. Mor renkli lavantalar ise; ihtişam, gösteriş ve gücün sembolü olarak belirtilebilir. Çiftler birbirine hediye ettiğinde; bağlılık ve sadakat gibi anlamlara sahiptir. Lavanta çiçeğinin Latince adı; Lavandula angustifoliaolan'dır.
Lavanta bitkisinin doğru bakımı çok önemlidir. Doğru şekilde yetiştirilen lavanta, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkinin bakımı yanlış yapılırsa veya hava şartlarından dolayı çiçek açma dönemleri değişebilir.
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder. Kuyucak Köyü'nde yetiştirilen lavanta Türkiye üretiminin % 90'ını oluşturmaktadır.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Türkiye'de ekonomik anlamda sadece Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta (L.x intermedia var. Super A) tarımı yapılmakta, bu yörelerin özellikle sulanmayan, kıraç ve eğimli arazilerine çok iyi uyum sağlamaktadır.
"Lavanta" terimi genel olarak geniş soluk, hafif, orta veya gri mor renklerin yanı sıra soluk veya açık pembemsi, macenta veya mor renklerin tonunda olabilir.
Tohumdan lavanta yetiştirmekle ilgileniyorsanız biraz sabır ve iyi bir bakımla evinizde lavanta bahçesi oluşturabilirsiniz. Bunun için basit bazı kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer olarak ılık ve güneş alan yerleri seçmeniz önemlidir.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Lavanta fidesini dikmek için bir yıl içinde 2 farklı ayınız olmaktadır: Mayıs ayında dikerek yaza doğru bahçenizi renklendirebilirsiniz. Kasım ayında da ekim yaparak lavanta kokulu bir kış geçirme imkanı oluşturabilirsiniz.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta yetiştiriciliğinde pek çok çiftçi yaz aylarında sıcak ve yağış almayan bölgelerde 3-4 kez sulama yapar. Lavanta sulama işlemi genellikle damlama yöntemi şeklinde uygulanır. Lavanta bitkisi haftada bir defa özellikle hasattan 1-2 ay öncesinde ise yaklaşık olarak 20 dakika boyunca sulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri