Likidite gerçek ve teknik olmak üzere ikiye ayrılır. Gerçek likidite tavsiye edildiğinde var olan borçların ödenebilmesidir. Teknik likidite ise vadesi gelen borçların ödenebilmesine denir. Likidite oranı ise vadesi gelmiş borçların ödenebilme oranını ifade eder.
Duran varlıklar ise en düşük likiditeyi ifade eder. Likidite, gerçek likidite ve teknik likidite olmak üzere ikiye ayrılır: Gerçek likidite, işletme tavsiye edildiği zaman var olan borçlarının ödenmesi yeteneğidir. Teknik likidite ise vadesi gelmiş olan borçların ödenmesi yeteneğidir.
Likidite; bir menkul kıymetin, gayrimenkulün ya da finansal ürünün değerini kaybetmeden nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Likidite; bir menkul kıymetin, gayrimenkulün ya da finansal ürünün değerini kaybetmeden nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir.
Varlık Likiditesi:
Nakit, piyasa değeri etkilenmeden hızlı ve kolay alınıp satılabildiğinden, likiditesi en yüksek varlık olarak kabul edilir. Tahviller ve hisse senetleri de oldukça likit varlıklar olarak nitelendirilir fakat likiditeleri güvenilirliklerine ve popülaritesine bağlı olarak değişebilir.
Likidite oranları işletmenin parasal durumunu göstererek vadesi gelen borçların, ödenme olanaklarını saptamaya yardım eder. Bu oranlar işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğinin ölçülmesinde ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Paraya çevrilebilen tüm aktifler likidite olarak kabul edilir. Kaynağın, tüzel yada özel kişiliğe ait olması likit olma özelliğini engellemez. Örneğin; şahısa ait ev, araba gibi gayrimenkuller yada bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlerdir.
Asit-Test Oranı (Likidite Oranı)
Bu oran için güvenlik sınırı 1 olarak kabul edilir ancak 1'in altında orana sahip şirketler için likidite durumu iyi değil demek doğru değildir.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Asit-Test oranı, firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp sonra kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.
Likidite, bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Kişiye ait ev, otomobil gibi gayrimenkuller veya herhangi bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlere örnektir.
Likidite; finansal bir varlığın nakde dönüşmedeki kolaylığına denir. Bir finansal aracın likiditesinin yüksek olması kolayca nakde yani paraya dönüşmesi demektir. Likiditesi en yüksek olan yatırım aracı nakit paradır. Duran varlıkların ise likiditesi düşük olur.
LİKİDİTE YÖNETİMİ KAVRAMI
Merkez bankaları açısından ise likidite yönetimi kavramı, bankacılık sektörü rezerv miktarının para politikası amaçları ile tutarlı olarak yönetilmesini ifade eder (Bindseil, 2000).
Milli gelir sabit olduğu zaman nakit para arzının artışı faiz oranlarında düşüş oluşturur. Bu düşüş de likidite etkisi olarak isimlendirilir.
Likidite primi teorisi, finansal yatırımcıların kısa ve uzun vadeli menkul kıymetler arasında kayıtsız (fark görmeyen) olduğu varsayımını reddetmektir. Bu teoriyi geliştirenlere göre, uzun vadeli finansal varlıkların likiditesi kısa vadeli finansal varlıkların likiditesine göre düşüktür.
Bir varlık için yüksek likidite söz konusu ise bu durum, o varlığın kolayca satılabileceği ya da paraya dönüştürülebileceği anlamına gelir. Düşük likidite ise bu durumun tersidir. Varlığın bir yıldan uzun sürede paraya çevrilebileceği anlamına gelir.
Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır.
Finans kuruluşlarının uzun vadeli kredilerin vadesi toplanan mevduatın vadesine kıyasla daha kısadır. Bu durumda da vadesi dolan bir mevduatın finans kuruluşundan çıkmasıyla kuruluşun kaynak ihtiyacı doğar. Bu kaynağın temin edilmemesi ise likidite açığı oluşturur.
(2) Likidite karşılama oranı, yüksek kaliteli likit varlık stokunun, net nakit çıkışlarına bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Likidite, menkul kıymet, gayrimenkul ve döviz gibi finansal ürünlerin kolayca nakde çevrilebilme durumudur. Likiditeye sahip olmayan yada az olan varlıkların nakde çevrilmesi zordur. Nakde çevrildikleri zaman değerlerinde azalma olabilir.
Likidite Tamponu; olumsuz koşullarda acil likidite gereksinimini karşılamak için bulundurulan, özel olarak ayrılmış ve bloke edilmiş limiti anlatır.
Finansal bir ürünün en pratik ve hızlı şekilde nakde çevrilebilmesine likidite denir. Yani bir ekonomide likidite fazla ise demek oluyor ki o ekonomide nakit fazladır. Ekonomiyi dengede tutabilmek için nakit miktarının yeterli düzeyde olması gerekir.
Cari oranı tamamlayan, işletmenin yükümlülüklerini yerine getirmeyi ölçen daha hassas bir göstergedir. Borç verenler tarafından işletmenin 1 liralık borcuna karşılık, cebinde 1 Lirasının olması yeterli görülür.
Cari oran'ı düşüren nedenler:
Kar dağıtımı Firmanın zarar etmesi. Kısa vadeli ortaklara borçlar kaleminin artışı Yanlış muhasebe kayıtları (Taksitli banka kredi borçlarının kısa-uzun vade ayrımı yapılmadan tüm risk bakiyesinin kısa vadeli banka borçlarında takip edilmesi)
Cari oranın 1 sayısının üzerinde olması, NÇŞ ( Net Çalışma Sermayesi) olduğunu, kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücü olduğunu göstermektedir. NÇS oranının 1 sayısından düşük olması, şirketin işletmesini sürdürebilecek kaynağın ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilme oranının düşük olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri