Muallim Naci'nin en sevilen şiirleri Kuzu, Dicle, Kebuter, Şam-ı Gariban ve Köylü Kızlarının Şarkısı'dır.
Farklı alanlarda eser veren Muallim Naci'nin en önemli yönü şairliği olurken, "Kuzu", "Kebuter", "Dicle", "Feryad", "Şam-ı Gariban", "Nusaybin Civarında Bir Vadi" ve "Avcı" gibi şiirleri şekil bakımından olduğu kadar muhteva bakımından da "yeni" kabul edildi.
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir. Eski ile bağları koparmadan yenileşmeyi savunmuş, edebiyat tarihinde “eski şiir”in temsilcisi sayılmıştır.
Muallim Naci'nin ince hacimli şiir kitaplarından birisi olan Şerâre'nin içerisinde sırasıyla terbî, kıt'a, rubâi, şarkı, gazel gibi nazım şekillerinde şiirler yer almaktadır.
"Lügat-ı Naci" adıyla bir sözlük ile "Heder" ve "Musa Bin Ebi'l-Gazan" adında oyunlar kaleme alan Muallim Naci'nin başlıca eserleri arasında şiir türünde, "Ateşpare", "Şerare", "Füruzan", "Sümbüle", "Yadigar-ı Naci", eleştiri türünde "Muallim", "Demdeme I", Demdeme II", Demdeme III" ve "Yazmış Bulundum", anı türünde " ...
İlgili 26 soru bulundu
Muallim Naci, Tanzimat edebiyatı yazarları ile aynı dönemde yaşamasına rağmen sanat anlayışı bakımından Tanzimat yazarlarından ayrılır. Eski şiirin temsilcisi olarak tanınmasına rağmen Batılı şiir tarzında başarılı örnekler yazmıştır.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır.
Ateşpare şiiri, münacat türündedir. Şiirde Allah'ın güzel isimleri zikredilir ve onun varlık alemine tecelli eden sıfatları övülür. Ateşpare şiirinde ilahi aşk, vahdet-i vücut, galu-bela gibi tasavvufi konular ele alınmıştır.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir.
Özet: “Abes-Muktebes Tartışması” genellikle göz veya kulak için kafiye etrafında şekillenen bir tartışma olarak bilinir. Bu açıdan bakılınca tartışma sanki Malumatın göz için, Recaizade M. Ekrem'in kulak için kafiyeyi savunduğu bir tartışma intibaını uyandırmaktadır.
Recaizade Mahmut Ekrem, Zemzeme eserini yazdıktan sonra eski-yeni çatışmasında yenilikçi tarafı seçmiştir. Zemzeme kitabının önsözü Servet-i Fünun akımının öncüsü olarak da görülür. Eski şiir anlayışının (Divan şiiri) takipçisi olarak bilinen Muallim Naci, Zemzeme'ye karşılık olarak Demdeme adlı eserini yazar.
Türk edebiyatının Tanzimat'tan sonraki yenileşme döneminin meşhur şahsiyetlerinden biri olan Muallim Naci, kendi devrinde eski edebiyatı en iyi bilen, klasik tarza bağlı bir şahsiyet olmakla beraber yeni tarzda da oldukça başarılı manzumeler kaleme almış olan büyük bir şair; Türkçenin doğru bir şekilde kullanılması ...
1867 yılında bu okulun muallim-i sanîliğine getirildi. Öğretmenliğinin yanısıra Arapça ve Farsça dersleri de aldı. Okuduğu kitaplar arasında bulunan Aziz Efendi'nin Muhayyelat'ı içinde bulunan “Kıssa-i Naci Billah ve Şahide” adlı hikâye kahramanını çok beğendiği için “Naci” adını kendine mahlas olarak aldı.
Ali Narçın, kaynaksız yazılmış eski metinlerin incelemesinde bazı önemli ipuçlarını bulmuş, araştırmış ve onları kısa da olsa ifadeleri arasına alarak bu eserinde okuruna sunmuştur.
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin şair kimliğinin edebî çevrelerde geniş yankı bulmasını sağlayan şiir kitabı. Muallim Naci'ye şiir alanındaki ilk şöhretini sağlayan Âteş-pâre'nin içerisinde tamamı aruz vezniyle yazılmış 53 şiir yer almaktadır.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
ATEŞPARE (+18) - 18.Bölüm: TANRININ CİLVESİ - Wattpad.
Kalıntı, genç bir psikiyatrist ve onun şizofren hastası küçük bir kızı konu ediyor. Ezel Asral isimli psikiyatristin ve ünlü iş adamı Barbaros Özekli'nin küçük kızı Karmen'in ana karakterler olduğu bu roman, korku romanlarını andıran bir girişle okurları karşılıyor.
Ateşpare Aşkın Erizgi V Ateş Alanguva | Kitap, Kitap sanatı, Kitap alıntıları
ÇERKEZ ÖZDENLER (AHMET MİTHAT EFENDİ)
1884'te basılmış, üç perdeden oluşan piyeste Çerkes soylularının gelenekleri, yaşayışları ve onurlarına önem verişleri acıklı bir aşk hikayesi ekseninde anlatılır. Arslangöz'le nişanlı olan Samurkaş Bey'in savaşta korkudan baygınlık geçirdiği söylentileri etrafa yayılır.
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat'ın beş cilt olarak oluşturduğu ve Türk edebiya- tında hikâye türünün ilk örneklerinin yer aldığı külliyattır. Ahmet Mithat Efendi'nin bu eseri, yirmi beş kitaptaki otuz hikâye ve romanı içine almış olup 1870 yılında oluş- turmaya başlamış ve 1894 yılında tamamlamıştır.
Mithat Efendi; “Felâtun Bey ve Râkım Efendi” adlı eserinde alafranga züppe tipini ilk olarak işler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri