Düz radye temel, kirişli temel, mantar şeklinde temel, ters kemer şeklinde temel, hücresel temel radye temel çeşitleridir.
Sürekli temeller, tek yönlü ve çift yönlü olmak üzere iki gruba ayrılır. Tek yönlü temel, iki kolondan oluşan birleşik temel ve ikiden fazla kolondan oluşan birleşik temel olmak üzere iki çeşittir. Çift yönlü temel, alan yönlü temel olarak da adlandırılır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller.
Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Adı verilen radye döşemesinin kalınlığını en az 30 cm. veriniz.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Kendi içerisinde bir doğrultuda sürekli temel ve iki doğrultuda sürekli temel olmak üzere iki gruba ayrılır. Bir doğrultuda sürekli temel yine kendi içinde iki kolon temeli ( yukarıda bahsettiğim) ve ikiden fazla kolonlu sürekli temel olarak gruplandırılır.
Bir malzemenin bir yük altında bükülmeye, gerilmeye, veya deformasyona dayanmasına izin veren göreceli sertliktir. Bu, malzemenin Elastisite modülünün ve şeklinin bir fonksiyonudur. İnşaat mühendisliği alanındaki rijitliğe gelecek olursak, Rijitlik kısaca yüklemeler altında yapımızın stabil, dengede kalması durumudur.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır.
Buna göre temel kalınlığı minimum değerleri farklılık gösterir. Kirişli radye için minimum 30cm, kirişsiz radye için minimum 40cm gibi yaklaşık değerler alınabilir. Sizin projenizde gerilmelerde, donatı miktarlarında ve özellikle zımbalama hesabında bir sıkıntı yoksa temel yüksekliği yeterlidir.
Depreme karşı dayanıklı türleri arasında yer alan betonlara verilen kod isimlerinin detayları ise şöyle: C30 beton 1 cm²'de 300 kilogram, C35 beton 1 cm²'de 325 kilogram, C40 beton 1 cm²'de 400 kiloluk yük, C45 beton 55 MPa ve üzeri basınç dayanımına C50 beton türü ise 60 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahiptir.
Dere yatağı veya dolgu alanlar doğal afetlere karşı riskli alanlardır. Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır.
Yığma yapılar, taşıyıcı sistemi tuğla ve doğal taşlar gibi farklı malzemelerden yapılmış düşey duvarlardan oluşan yapılardır. Türkiye'de, yığma yapılar özellikle kırsal bölgelerde yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca geleneksel ve tarihi yapıların da birçoğu yığma olarak inşa edilmiştir.
Fore kazık temel, zeminin sağlam olmadığı daha çok kaygan olduğu durumlarda zemini güçlendirmek için yapılan temel çeşidi! Fore kazık denmesinin nedeni kazık benzeri bir materyal aracılığıyla zeminin altına uzun deliklerin açılması ve bu deliklerin beton ve demir ile doldurulması!
Deprem riski yüksek bölgelerde bina temelleri oluşturmada kullanılır. Binanın yapılacağı zeminin güvenli taşıma gücü yoksa bu temel kullanılır. Binanın yapılacağı temel ilgili binanın mimari yapısının yapılmasına izin vermiyorsa bu temel tercih edilir. Yükü fazla olan tüm yapılarda bu temel kullanılır.
Yapının inşa edildiği zeminin yük taşıma kapasitesinin yeterli veya yapıya etkiyecek yüklerin küçük olduğu durumlarda; her bir kolon için ayrı ayrı yapılan tekil temellere sömel denir. Sömeller, pabuç veya münferit temel olarak da adlandırılırlar.
Mütemadi (Sürekli) Temel Nedir? Zeminin ayrık temel yapılmasına elverecek kadar sağlam olmaması ya da yüklerin büyüklüğü durumunda yapılan, kolonların altında ve arasında betonarme kiriş gibi uzanan temel türüne mütemadi (sürekli) temel adı verilir.
Yüzer temel, su kütleleri üzerine karada olduğu gibi binaların inşa edilebildiği betonarme bir yapıdır. Su üzerinde yatay olarak sabitlenebilir. Bağlama (mooring) sistemleri kullanılarak deniz seviyesi ile birlikte yükselebilen bir yapıdır.
Fore kazık, günümüzde inşaat sektöründe sıkça kullanılan zemin iyileştirme yöntemlerinden biridir. Zemin türüne bağlı olarak geniş bir kullanım alanına sahip olan fore kazık sistemi, güçlü ve elverişli taşıma kapasitesine sahip olamayan zeminler üzerinde kullanılır.
2- Fore kazıklar ( Sondaj kazıkları )
Fore kazıklar günümüzde en yaygın kullanılan kazık çeşididir. Fore kazık zayıf zeminlerin iyileştirilmesinde , derin kazılarda iksa destekleme sistemleri olarak ve kazıklı temellerde uygulanmaktadır.
Sürekli temellerde minimum kiriş yüksekliği 50 cm, temel pabucu genişliği 60 cm pabuç kalınlığı ise 25 cm olacaktır.
Ancak mütemadi temelin genişliği 100 cm den küçük olamaz sizde 60 cm ve 80 cm. Ayrica iki kolon arasi mesafe den kanaklı bağ kirişi 40 cm olamaz en az 60 cm olmalı dolayisiyla mütemadi temel de 60 cm olur.
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
Mütemadi temel, villa tipi yapılarda en çok kullanılan temel çeşididir. Sürekli temel olarak da bilinir. Zemin etüdünün yetersi olması durumunda mütemadi temel rahatlıkla kullanılabilir. Su basman seviyesini yüksek yapmak istediğimizde bu temel çeşidini kullanabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri