Ayva reçeli, doktorların özellikle tüberküloz hastalığında önerdiği çok şifalı bir besindir. Ayva pişirilerek yendiğinde çok daha faydalı bir besindir. Ayvanın yazdığımız tüm şifalarına reçeli de sahiptir ve özellikle göğüs hastalıkları için uzmanlar tarafından önerilir.
İlk reçel de yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla Müslüman Türkler tarafından geliştirilir. Türklerin meyveyi reçel sayesinde uzun süre saklamaları, Batı'yı hayrete düşürür. Önceleri bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak sunulan reçel, saray ve dergâhların vazgeçilmezidir.
Armut, ayva, vişne, çilek, kayısı, portakal, kayısı ve daha pek çok meyveden reçel yapılmaktır. Reçeller, kış aylarında yaz meyvelerini yaz aylarında ise kış meyvelerini arayanlar için olmazsa olmaz gıdalardandır. Bunlar gibi daha birçok reçel çeşidi vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Muzları incecik doğrayıp çapı dar fakat yüksek bir tencere aldım. Üzerine şekeri ve vanilyayı ilave edip fazla zedelemeden karıştırdım. Yaklaşık 1 saat bir kenarda beklettim. Daha geniş bir tencereye alıp üzerine limon suyunu ekleyerek orta ateşte kaynattım.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Organik reçeldeki püf nokta organik reçelde kullanılacak meyvelerin organik olarak üretilmesidir. Organik reçel yapımında; hiçbir şekilde şeker ve tatlandırıcı kullanılmaz. reçelde ki meyveler mutlaka organik yetiştirilen meyvelerden olmalıdır.
Gül reçeli sadece kokulu güllerden yapılır bunu unutmayın. Bazı tariflerde reçele burukluk verdiği için gül yapraklarının beyaz kısımları temizleniyor ama ben temizlemiyorum. Bir yaprağın tadına bakın eğer çok acı buruk ise beyaz kısımları temizleyin.
Baklavacı Güllüoğlu markasının sahiplerinden Faruk Güllü 3 ay önce piyasaya sunduğu Lalin markasıyla helva, reçel ve lokum ile perakende sektörüne girdi.
Cilt hastalıklarını iyileştirir.Egzama ve çeşitli kaşıntıları giderir.Mide şişmelerini önler.İştah açar. Bağırsak kurtlarını döker.Mide, akciğer ve göğüs üşümelerine iyi gelir. Her türlü kalp ağrısını giderir.İç hastalıklardan meydana gelen vücut terlemesini önler. Baş ağrısını keser.
Organik reçelin özellikle önerildiği kişiler
- Böbrek yetmezliği olan ve yüksek kalorili diyetler önerilen kimselerin beslenme listelerinde organik reçel en kaliteli enerji kaynaklarından biri olarak yer alır. - Çocuk obezite ve beslenme bozuklukları tedavisinde, yine organik reçel sıklıkla kullanılan bir üründür.
Reçel Kilo Aldırır mı? Özellikle kahvaltılarda tatlı ihtiyacını gideren reçel çeşitleri, besin değerinin büyük kısmını şekerden aldığı için diyette uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Ekstra Geleneksel Reçel : Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği' ne göre ekstra geleneksel reçel; şekerler ve meyvelerin belirli kıvama getirilmiş karışımıdır. Geleneksel reçelden farkı içeriğindeki meyve yoğunluğunun daha fazla olmasıdır.
Turunçgil ailesinin en ufak meyvelerinden olan kumkuatın rengi portakala, boyu ise limona benzer. Bağışıklığı güçlendiren, kolesterolü düşüren ve sindirim sistemini düzenleyen kamkat, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de tatlı yapımında kullanılabilir.
Çoğu kişi reçel ve marmelatı eşanlamlı olarak kullanıyor ancak bunlar aralarında küçük bir fark olan iki ayrı lezzet. Peki reçel ve marmelat arasındaki fark nedir? Reçelde meyveler bütün veya küçük parçalar halindedir, marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılır.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Cennet hurmasının faydalarından yararlanmak isterseniz tatlı, kurultulmuş hali ya da reçel olarak sofralarınıza getirebilirsiniz.
Kısık ateşte, 1 saat kadar havuçlar yumuşayıp özleşene kadar pişirin. Kıvam bulan reçelinize, limon suyunu ekleyin ve bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Üzeri kapalı bir şekilde, soğumaya (demlenmeye) bırakın. İçerisindeki tarçın ve karanfilleri çıkarın ve kavanozlara pay edin.
Portakalları atın ve orta ateşte koyu bir şurup kıvamı alıncaya kadar (yaklaşık 50 dakika) kaynatmaya devam edin. Koyulaşan şurubun içine yarım limon suyunu katın ve 10 dakika daha kaynatın. Reçel sıcakken kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatın ve serin bir yerde saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri