Röleler hem A.C. hem D.C.'de çalıştırmak üzere kullanılabilirler. Genel olarak; röleler anahtar (ing: switch) ve ölçen röleler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca; röleler çalışma, kullanılış maksadı ve devreye bağlanış şekline göre de gruplandırılırlar.
Çalışma prensibi açısından çekmede gecikmeli ve düşmede gecikmeli olmak üzere iki tip zaman rölesi bulunmaktadır. Çekmede gecikmeli olan röleler düz zaman rölesi olarak, diğeri ise ters zaman rölesi olarak ifade edilebilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Röle Seçimi Neye Göre Yapılır? Çalışacağı voltaj, sağlayacağı maksimum akım, kontak yapısı, çıkış sayısı, montaj şekli gibi özellikler seçim için ana kıstaslardır. Ayrıca su/toz geçirmezlik, fiziksel boyutlar, çalışma hızı, titreşime dayanıklılık, maksimum ortam sıcaklığı gibi parametreler de önem taşıyabilir.
Kısaca röle çalışma prensibi şu şekildedir: Röle, devredeki bobine enerji verir. Bu eylem sonucu mıknatıslanan bobin, bir armatürü hareket ettirir. Bu hareketin etkisiyle kontaklar birbirine temas eder ve devre içinde elektrik iletimi sağlanmış olur. Röle, elektrik devrelerinde bir bakıma sigorta görevi de görür.
Çalışma yapıları gereği elektrik sigortasının koruma sağlamadığı motorları korumanın yolu ise röle kullanımından geçmektedir. Bu bağlamda Aşırı Akım (Koruma) Rölesi nedir sorusunun yanıtı da, motor sargılarının ve sistemlerinin aşırı akımlara karşı korunmasını sağlayan cihaz şeklinde ifade edilebilir.
12 Volt Zaman Rölesi 0-999 Saat Ayarlanabilir Dijital Zaman Rölesi.
Devrede meydana gelmiş kaçak akımı anında algılayan, tespit eden ve açma işlemi yaparak, insanları veya tesisatı koruyan, olası tehlikeleri önleyen cihaza kaçak akım rölesi denilmektedir. Genelde tanımlama olarak, kaçak akım anahtarı veya kaçak akım sigortası olarak adlandırılır.
Rölelerin çok geniş kullanım alanları bulunmaktadır. Farklı kullanım alanlarına göre, rölerin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Yüksek enerjili devrelerin kontrolünde kullanılan röleler, ev aletlerinde, alarm sistemlerinde, uzaktan kontrol sistemlerinde, elektromekanik sistemlerde vb. kullanılmaktadırlar.
Devre koruma elemanlarından biri olan Termik Röleler, asenkron motorların akım zaman karakteristiğine uygun olarak, aşırı yük akımlarına karşı korumak için tasarlanan elemanlardır.
Manyetik Aşırı Akım Rölesi (MOR), elektrik devrelerinde aşırı akım durumlarını algılayan ve koruma sağlayan bir cihazdır. Bu röleler, aşırı akımın neden olduğu ciddi hasarları önlemek ve elektrik sistemlerini güvenli bir şekilde işletmek için kullanılır.
Faz Koruma Rölesi Çeşitleri
Faz koruma röle çeşitleri iki tanedir; Faz (motor)koruma rölesi. Faz sırası rölesi.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
röleler genel olarak DC 12 V ile beslenir. Kontak akımı normal şartlarda 6 ile 16 Amper arası değişebilir.
Rölelerin genellikle 5 Volt – 48 Volt gerilim ile beslenen bobinleri, 5 ma -150 ma (Amper) arasında akım çekerler. Röle kontakları ise 0.5 Amper-70 Amper arasındaki akım değerlerine dayanır.
Düz zaman rölesi: Bu zaman rölesinin bobini enerjilendiği anda kontakları konum değiştirmeden önce ayarlanan sürenin dolmasını bekler. Ters zaman rölesi: Düz zaman rölesinin aksine bobinin enerjisi kesildikten sonra konum değiştirmeden önce ayarlanan sürenin konum değiştirmesini bekler.
Kaçak Akım Rölesi (KAR), bir elektrik devresinde oluşan kaçak akımını tespit eden ve hemen müdahale ederek güvenliği sağlayan bir cihazdır. KAR, ana şalter veya sigorta ile korunan bir devreye paralel olarak bağlanır ve devre içindeki herhangi bir kaçak akımı tespit ederse, otomatik olarak devreyi keser.
Yalıtım normalde direnç açısından yüksek olduğundan, hasar veya eskimeden etkilenebilir. Daha düşük direnç nedeniyle bir miktar kaçak akım akabilir, önemli ölçüde daha uzun iletkenler daha yüksek kapasitansa sahiptir. Bu da daha fazla kaçak akım röleleri atmasına neden olur.
İnsan korunmak istenen her yerde 30 mA Röle kullanılmak zorunda değil, elektriksel koruma iki şekilde sağlanabilir. Akımı sınırlayarak (0-0,05 A) ya da gerilimi 50 V ile sınırlayarak. Kaçak Akımların yüksek olabileceği sistemlerde 300 mA röle kullanarak insanı da koruyabilirsiniz, yangından da korunabilirsiniz.
Röleler, düşük akım değeri ile yüksek güce sahip bir alıcıyı anahtarlayabilmek amacı ile kullanılırlar. Tek bir röle sayesinde birden fazla anahtar kontağına sahip olunabilir ve bu özelliğe sahip olduklarından dolayı birden fazla yük için aynı zamanda açma ve kapatma işlemi yapabilirler.
Bunlardan ortak uca (COM) bağlı palet, normalde kapalı kontakla (NC) temas halindedir. Bobin enerjilendiğinde paleti çeker ve enerji kesilene kadar palet normalde açık kontağa (NO) temas eder. Röle sekiz bacaklı ise diğer üç bacak da iki konumlu anahtardır.
Klasik tip şalt sahalarında ve enerji santrallerinde primer ekipmanların koruma işlemlerinin yapıldığı panolardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri