e-Fatura kayıtlı kullanıcısıysanız 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yurt dışına göndereceğiniz hizmet ihracı faturalarını e-arşiv olarak düzenlemelisiniz. Fakat alıcı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı ise faturanız e-arşiv olamaz. Bu durumda e-fatura düzenlemelisiniz.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
Yurt dışına e-fatura kesmek mümkün mü? Yurt dışından bir firma ile ticaret yapan işletmeler aynı yurtiçindeki gibi alım-satım yapılan mal veya hizmeti belgelemek durumunda. Bu noktada e-fatura, yurt dışında da geçerli bir sistem olarak sürece dahil oluyor.
E-Fatura yalnızca E-Fatura kullanıcılarına kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura mükellefi, alıcının ise kâğıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılabilen fatura uygulamasıdır. Yani E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
İlgili 29 soru bulundu
e-Fatura'da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir. e-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.
Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesmek sonucunda bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda faturayı kesen kişi e-arşiv faturasını iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük bir süre tanınmıştır.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
Katma değer vergisinin uygulandığı ülkelerde, - İhraç olunan mal ve hizmetler, ihraç ülkesince KDV den istisna edilir. - İthal edilen mal ve hizmetler ise ithalin yapıldığı ülke tarafından KDV ye tabi tutulur. Çünkü KDV bir işlem vergisidir.
Öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığında e-Arşiv portalına giriş yapmalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda yeni fatura yazan bölüme tıklamalı ve vergi numaranızı girmelisiniz. Vergi numarası dışında yabancı müşteriye ait temel bilgiler, hizmet ve fiyat bilgisi de bu alana dahil edilmelidir.
Yabancı dilde(İngilizce) e-fatura düzenleme
iletebilecektir.
İhracat faturası yurt dışına yapılan satışlar sonucunda matbu olarak kesilebilir. Gümrük Çıkış Beyannamesi de eklenerek gümrük idaresine sunulur. İhracat faturasını matbu olarak düzenlemeniz için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez. Bununla birlikte eğer e-fatura mükellefi iseniz matbu olarak fatura düzenleyemezsiniz.
Özetle, 3. sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi, herhangi bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 4.400 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmeniz gerekir.
İhracat e-faturası düzenlemek için özel bir entegratör ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan uygulamalar kullanılmalıdır. Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
e-Fatura kayıtlı kullanıcısıysanız 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yurt dışına göndereceğiniz hizmet ihracı faturalarını e-arşiv olarak düzenlemelisiniz. Fakat alıcı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı ise faturanız e-arşiv olamaz.
Eğer mal ihracı söz konusu ise, e-fatura kullanıcılarının ihracat faturalarını elektronik, yani e-ihracat faturası olarak düzenlemeleri gerekir. e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olunması halinde 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren yurt dışına gönderilecek hizmet ihracı faturalarının e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekir.
12'nci maddeleri ile düzenlenmiştir. 3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 2022 itibarıyla cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın E-Arşiv Portal uygulaması kullanılarak fatura kesilmesi zorunlu olur. hesabınız olması gerekir. Hesap için E-Arşiv Portal Elektronik Başvuru ekranından başvuru yapabilirsiniz.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri