Davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine ıslah denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; davacı taraf bir malın teslimini talep ederken davasını ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.
Taraf usul işlemlerinin tamamen veya kısmen ıslah edilmesi mümkündür. Islah ile taraflar dava sebebini değiştirebilir, dava konusunun değerini artırılabilir, dava konusunu ve cevap dilekçesini değiştirilebilir.
3. Islahın amacı
Islahın amacı, yargılama sürecinde şekil ve süreye aykırılık sebebiyle ortaya çıkabilecek maddi hak kayıplarım ortadan kaldırmak olup ıslah, tahkikat aşamasında yapılmış olan hatalı bazı taraf usul işlemlerini bir defaya mahsus olmak üzere düzeltme hakkı veren hukukî bir çaredir.
Tam ıslahta dava, baştan itibaren ıslah edilir ve mahkemeye yeni bir dilekçe verilir. Davasını tamamen ıslah ettiğini bildiren tarafın, bu bildirimden sonra bir hafta içinde mahkemeye yeni bir dilekçe vermesi gerekir. Aksi halde ıslah hakkı kullanılmış sayılır ve ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Islah ile Cevap Dilekçesi Verebilir Mi? 6100 sayılı HMK'nın “Süresinde Cevap Dilekçesi Verilmemesinin Sonucu” başlıklı 128/1. maddesine göre; “süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.”
Bir hafta içinde ıslaha konu işlem için gerekli dilekçe verilmezse ıslah hakkı kullanılmış sayılır ve ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.
Islah dilekçesine karşı tarafın vermesi gereken dilekçeye ise Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi denmektedir. Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi ile ıslah dilekçesinde ki hususlara itiraz edilir ve cevap verilir. Islah dilekçesine karşı cevap verme süresi ıslah dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 haftadır.
Talep Artırım ile Islah Arasındaki Fark
Islah ile talep artırım farkı olarak bir diğer önemli husus, ıslah işleminin tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabileceği, talep artırım işleminin ise tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra da (Yargıtay'ın verdiği bozma kararı sonrasında bile) yapılabilir olmasıdır.
İstinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz. Yargıtay'ın bozma kararından veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiğinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata ilişkin bir işlem yapması hâlinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabilir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 181. maddesinde ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verileceği belirtilmiş, bu süre içinde ıslah edilen işlemin yapılmaması halinde ıslah yapılmamış gibi davaya devam edileceği hüküm altına alınmıştır.
(1) Islah eden taraf, ıslah sebebiyle geçersiz hâle gelen işlemler için yapılan yargılama giderleri ile karşı tarafın uğradığı ve uğrayabileceği zararları karşılamak üzere hâkimin takdir edeceği teminatı, bir hafta içinde, mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
HMK`nın 177/1. maddesine göre ıslah, tahkikat tamamlanıncaya kadar her zaman yapılabileceğinden, hakimin kanuni süreyi kısaltması mümkün değildir. Bu nedenle kanuni süresi içinde yapılan ıslaha değer verilerek karar verilmesi yerinde olup, bu durum usul ekonomisine de uygundur.
Islah harcı, davalı taraflardan birisinin yaptığı usul işlemini değiştirmesi sonucunda ödenen harçtır. Kelime anlamı itibari ile Islah; düzeltme, daha iyi duruma getirme, iyileştirme anlamlarına gelir. Hukukumuzda ise, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 176 ve 182 maddeleri arasında düzenlenmiştir.
3- Dava değerinin artırılması “ıslah” değildir.
a) Belirsiz alacak davasında dava değerinin artırılması “ıslah” değildir. Çünkü ıslah, o güne kadarki usul işlemlerinin kısmen veya tamamen değiştirilmesi amacıyla yapılır.
6100 Sayılı Kanun'un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmiştir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekir.
İki taraflı usul işlemleri, karşı tarafın veya mahkemenin yaptığı işlemler ıslah edilemez. Islah yolu ile davacı, dava sebebini (vakıaları), müddeabihi, talep sonucunu değiştirilebilir, genişletebilir. davalı da savunmasını genişletebilir.
İhbar tazminatı talebi ıslahen artırıldığına göre artırılan miktar kadar ıslah harcı yatırılması zorunludur. Islah harcı yatırılmadığına ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre bozma sonrasında ıslah yapılamadığından artık tamamlanmasının da mümkün olmamasına göre davacının ıslahına değer verilmez.
Başka bir anlatımla ıslah, açılmış bir davada taraflarca yapılmış usule ilişkin işlemlere yönelik olarak yapılmalıdır. HMK'nun 181.maddesinde kısmi ıslah için, bir haftalık süre verileceği ve süresi içinde yapılmaması durumunda ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edileceği açıkça hükme bağlanmıştır.
Islah, iddia ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında kalan bir usûl işlemin yapılmasına hizmet etmektedir. Bu çerçevede ıslah, değiştirme veya genişletme olarak değerlendirilemeyecek talep sonucunun daraltılması için kulla- nılamaz.
Islah, sözlü şekilde veya yazılı olarak yapılır.Karşı taraf duruşmada hazır bulunmuyorsa veya ıslah talebi duruşma dışında yapılmışsa,bu yazılı talep veya tutanak örneğinin, haber vermek suretiyle karşı tarafa bildirilmesi şarttır. Islah işleminin tahkikat sonuna kadar yapılması benimsenmiştir.
Islah, sözlü olarak yapılabileceği gibi veya yazılı olarak ıslah dilekçesi örneği asliye hukuk mahkemesi'ne hitaben yapılabilir. Karşı taraf duruşmada hazır değilse veya ıslah talebi duruşma dışında yapılıyorsa, bu yazılı talep veya tutanak örneği, haber vermek amacıyla karşı tarafa bildirilir.
Öncelikle ıslah ile dava türü değiştirilemez ve Mahkemece ıslaha ancak arttırım yapılan alacak kalemleri açısından değer verilebilir.
Kanun, belirsiz alacak davasında talep sonucunun belirlenmesi için davacıya sadece bir kez olanak tanımaktadır. Be- lirsiz alacak davasında bir kez talep sonucu artırılmış ise ikinci kez tutarı ar- tırmanın ancak ıslah yolu ile mümkün olabileceği ifade edilmektedir.
Islah yolu ile düzeltilebilecek işlemler usul işlemleri olduğu için maddi hakkı sona erdiren işlemlerin ıslah ile düzeltilmesi mümkün değildir. Bu kapsamda davayı kabul eden davalı, davasından veya bir hakkından feragat eden davacı, ıslah ile bu işlemleri geri alamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri