En eski yemek kitaplarından Mahmut Nedim Bir Tosun'un “Aşçıbaşı”nda geçen şerbet çeşitleri, limonata, portakal şerbeti, turunç, şeftali, kayısı, erik, badem şerbeti, “sübye” denilen kavun çekirdeği şerbeti, gül, menekşe, yasemin, nar, kızılcık, çilek, koruk, keçiboynuzu, demirhindiydi.
Limon, elma, nar, üzüm başta olmak üzere aklınıza gelebilecek her tür meyveden, meyve ağaçlarının çiçeklerinden ve hatta menekşe, zambak, yasemin, nilüfer, iğde çiçeği gibi çiçeklerden şerbet yaparlardı.
İlgili 28 soru bulundu
Demirhindi Şerbeti
Susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle Ramazan ayının en çok tercih edilen şerbetidir.
Günümüze kadar üretilen şerbetlerden bazıları şöyle sıralanabilir: mevlid şerbeti, düğün ve lohusa şerbeti, böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, ağaç çileği, portakal, mandalina, şeftali, turunç, gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin çiçeği, demirhindi, keçiboynuzu ve Antep fıstığı şerbeti.
Zaferan Selçuklu Şerbeti diğer şerbetlere göre daha hafif ve doğal içeriğinden ötürü tam bir şifa deposudur. İçerisinde sadece bitki ve yemişler bulunur. Asla koruyucu, renklendirici, yapay tatlandırıcı ihtiva etmez. 1 yaşından itibaren bebekler dahi bu muhteşem tadı tecrübe edebilirler.
Portakal, vişne, nar çiçeği, limon, şeker, içme suyu, tarçın, meyan balı, dar-ı fülfül, kakule, safran, deve dikeni, muskat, keçi boynuzu ve 20 çeşit Osmanlı baharatıyla birlikte toplam 28 çeşit baharattan oluşur. Glikoz şurubu içermez. Şeker içerir.
8 – Şehzade Şerbeti: Kırmızı meyveler ve 18 çeşit baharattan oluşur C vitamini deposudur. 9 – Sünnet Şerbeti. Süt ve Baharatlardan oluşur…. Proteğin ve yüksek oranda kalsiyum içerir kemikleri güçlendirir kan dolaşımını dengede tutar. 10 –Gül Şerbeti: Gül yaprakları ve baharatlardan oluşuyor.
Üretimden önceki akşam sala serilmiş meyan lifleri üzerine, ertesi sabah erkenden 225 g meyan tozu ilave edilir, iyice ovalanarak karıştırılır. Üzerine 5-7 cm3 çapında buz parçaları konulur. Bu sırada her bir sal için toplamda 10-15 g olmak üzere toz tarçın, karanfil ve gül suyu ilave edilir.
Çekirdekleri çıkarılarak ezilen kızılcıklar üzerine sıcak su dökülerek bir gece bekletilir. Ertesi gün ince bir süzgeçten geçirilir ve arzunuza göre bir tatlandırıcı ile lezzetlendirilir. Çok faydalı olduğu düşünülen koruk yani olmamış üzümün şırası, ekşisi gibi şerbeti de yapılır.
Kaynar, Anadolu'da lohusa şerbeti ya da kırmızı şerbet olarak bilinen içeceğin Adana'daki adı. Çeşitli baharatlar kullanılarak yapılan kaynar, doğum yapan anneyi ve bebeği ziyarete gelenlere ikram ediliyor.
Ramazan ayına özel susuzluğunuzu giderecek, kan şekerinizi düzenleyecek ve sindirimi düzenleyecek bir içecek tarifi şerbet. Osmanlıdan günümüze miras kalan ev yapımı içeceklerin baş tacı olan şerbetler, renk ve tatlarını kuru/taze meyvelerin yanı sıra baharatlardan aldıktan sonra sofralarımıza konuk oluyor.
Demirhindi meyvesi, vişne, nar, mandalina, ginseng, meyan balı, çiçek balı, arı sütü, keçiboynuzu, sahlep, limon, tarçın, demir dikeni, şeker ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Yılbaşlarında ve 14 Şubat sevgililer gününde özel yapılır.
Zaferan Türk Şerbetleri Serisi'nin üyelerinden olan Göktürk Şerbeti, %100 bitki droglarından oluşmaktadır. Asla boya, tatlandırıcı, arıma, koruyucu gibi sentetik maddeler içermez. Demleyerek soğumaya bırakın ve afiyetle için. İçerisinde Hibiskus, Limon Melisa, Rezene, Nane ve Meyan kökü bulunur.
Hazırlanışı: -Kızamık şekerini, şekeri ve 15 bardak suyu kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra 25 dakika kısık ateşte kaynatın. -Diğer malzemeleri (havlucan, zerdeçal,zencefil, tarçın, karanfil ve muskat) ekleyin ve kısık ateşte 25-30 dakika daha kaynatın.
Savaşlarda yaralanan, ancak yarası ağır ve -zahiren- kurtulma ümidi bulunmayan askerlere, hekim, yanında taşıdığı ve “Hekim Matarası” denilen mataradan, son anlarında ağzı tatlansın diye şerbet verirmiş. İçenler de öleceklerini anlarmış. Bu sebepten, şerbete, “Şehâdet şerbeti” denilmiş.
Balla ve sirkeyle yapılan sirkencübin şerbeti hem susuzluğu giderir, hem de hastalıklara şifa olurdu. Nar, demirhindi, meyan, vişne kızılcık, limon, gül, bal, koruk şerbetleri, Türk evinin temel içecekleri olarak, her evin serin kilerinde yer alırdı. Lavanta şerbetinin insanları sakinleştirici etkisi vardı.
Bu içecek Manisa da kız istemesinden sonraki yüzük takma merasiminin olduğu gün yapılıp damat tarafına ikram edilen bir içecektir.
Yıkandıktan sonra yaprakları geniş bir kaba alın üzerine şeker, limonun suyu ve limon tuzunu ilave edin rengini vermesi için elle iyice ovun ve üzerine 3, 5 litre kaynar su ilave edin, 2-3 saat bekletin. 2-3 saat sonra tülbent veya süzgeç yardımıyla süzün ve dolaba soğuması için atın. Soğuk olarak servis edin.
içinde demirhindi,karanfil,tarcın bulunan geleneksel şerbet. demirhindi şerbetinden farkı içinde üzüm suyu bulunmamasıdır.
Cevap: Paketimizin içerisinde 1 adet demlik poşet var. Demlik poşet içeriği %100 bitki kök ve yapraklarından oluşur. 1,5 lt soğuk suda 6 saat demleyebilir ya da 1,5 sıcak suda 5 dk kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Şeker ilavesini damak zevkinize göre ayarlamanız mümkün.
Dekantörün üstünde berrak şerbet altında çamur birikir. Dekantör çamuru pompa vasıtasıyla pres filtrelere veya döner filtrelere gönderilerek şerbet çamurundan ayrılır. Dekantörün üstündeki berrak şerbet I.GP filtrelerine pompa ile basılır ve süzülür, süzülen bu iki şerbet ısıtıcılara gitmeden birleştirilir.
Suyu ve şekeri, tencereye alalım. Sonra ocağa alıp, şeker eriyene kadar karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha kaynatalım. Sürenin sonunda, limonu tencereye koyup iyice karıştıralım ve 5 dakika daha kaynatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri