Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir.
Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir. Zarflar Kaça Ayrılır? Zarflar kendi arasında 5 çeşide ayrılmaktadır. Zarf çeşitleri; durum zarfı, zaman zarfı, yer ve yön zarfı, azlık-çokluk zarfı ve soru zarfıdır.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
Eyleme veya eylemsiye "nasıl" sorusuna verilen cevap” niteleme- durum” belirteçlerini verir. Ör : "Büyük lokma ye, büyük konuşma." Cümlede "büyük" sözcüğü ismi nitelediği zaman "ön ad" eylemi nitelediği zaman "belirteç" olmuştur.
İlgili 41 soru bulundu
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Görev ve Anlam Bakımından Zarflar
Kendi için farklı başlıklara ayrılır. Durum zarfları: niteleme zarfı, kesinlik zarfları, yineleme zarfları, olasılık zarfları, yaklaşıklık zarfları, üleştirme zarfları ve sınırlama zarflarıdır. Zaman zarfları: yön zarfları, miktar zarfları, soru zarfları ve gösterme zarflarıdır.
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
Bazı cümlelerde “en” ve “daha” sözcükleri; sıfatı, adlaşmış sıfatı ve zarfı üstünlük yönüyle de belirtir. Bu durumlarda bu sözcükler üstünlük zarfı olarak adlandırılır.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Türkçede “henüz” zarfını zaman bildirmek için kullanıyoruz. Bu zarfın, olumlu ve olumsuz cümlelerde olmak üzere iki farklı kullanımı bulunmaktadır. 1. Olumlu fiil cümlelerinde cümleye fiilin yeni, az önce, şimdi, şu sıralarda gerçekleştiği veya gerçekleşmekte olduğu anlamını verir.
(zaman zarfı) nihayet, artık.
Eker: “Zarflar (adverb) eylemlerin, sıfatların ya da başka zarfların önüne gelerek yer, zaman, durum, ölçü ve soru bakımından niteleyen, açıklayan sözcüklerdir.
Türkçede Zarflar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 2563 zarf yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise 2.664 zarf bulunuyor.)
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Zarflar; sıfatlardan, fiilimsilerden ve fiillerden önce gelerek onları miktar, yer, zaman ve özellik bakımından belirten sözcüklerdir. Bir diğer ismi belirteçtir. Görevleri bilindiği takdirde cümle içerisinde nerede bulunduklarını anlamak gayet kolay şekilde gerçekleşmektedir.
Cümle içerisindeki fiil ve fiilimsileri nicelik yönünden tanımlayan kelimelere miktar zarfı denir. Miktar zarfını bulmak için yükleme ''ne kadar'' sorusu sorulur. Örnek: Bugün çok yoruldum.
Türkiye Türkçesinde aşırılık ifade eden miktar zarfları olarak umumiyetle az, azıcık, biraz, birçok, bol, çok, çokça, eksik, fazla, fazlaca, gayet, hep, hepten, kısmen, pek, pek çok, seyrek, sık vs. kelimeler gösterilmektedir.
Fiillere yöneltilen tüm sorular ise (Örneğin, neden, nasıl ve ne zaman) soru zarfı olarak nitelendirilir. Soru zarfları sadece fiillere değil fiilimsilere de yöneltilir.
Fiilimsi olan kelimeler veya fiilimsi ile oluşan kelime grupları cümlede yan cümlecik oluşturabilirler. Fiilimsiler bulundukları cümleyi birleşik yapılı hâle getirebilirler. Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanabilir. Fiilimsileri niteleyen kelimeler zarf görevinde olurlar.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Ölçü zarfları; pek, çok, en, kadar, daha, en çok, fazla gibi sözcüklerdir. Bu zarflar bir ismi nitelediklerinde sıfat olmaktadırlar. kurulan ikilemeler niteleme zarfı görevindedir.
Yön, zaman, tarz, sebep, miktar, vasıta ve şart bildirerek yüklemi tamamlayan ve yükleme sorulan “ne zaman, nasıl, niçin, niye, neden, ne kadar, ne şekilde?” gibi sorulara cevap veren söz ya da söz öbekleri cümlede zarf tümleci (zarf tamlayıcısı) olarak kullanılır.
Karaağaç'a göre isim cümlelerinde zaman bildirenler dışında zarf tümleci bulunmaz (2009: 184, 195, 204).
4.Öbekleşmiş Zarflar: İki ya da daha çok sözcüğün biçimce ayrı yazılmasına karşın anlamca kaynaşmasından oluşan zarlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri