Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Yeni düzenleme kapsamında yapılacak ithalatlarda öncelikle eşyanın ithalatında bir kısıtlama ve yasaklama olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca 150 Euro'yu aşıp 1.500 Euro'yu aşmayan bireysel ithalatlarda, kişilerin normal ithalat vergilerini ödeyeceklerini bilmeleri gerekiyor.
AliExpress'ten alacağınız her ürün için ürün bedelinin %30'si gümrük vergisi, 16 TL gümrük sunum ücreti, 1 TL damga pulu vergisi ödemeniz gerekmektedir. Yani 100 liralık bir ürün 147 liraya gelmektedir. Eğer ürün ÖTV kapsamında ise %20 ÖTV ile birlikte tutar talep edilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Yeni düzenlemelerle beraber 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden de kargoyla gelen eşyaların gümrük vergileri yüzde 20'den yüzden 30 kadarına çıkabilir. Kargo ile bireysel ithalatta 1500 Euro limit ise 150 Euro olmuştur.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak.
Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Böylece yurtdışından ürün getirme limiti de böylece tarih oldu. Diğer taraftan Resmi Gazete'de yayınlanan ve 14 Temmuz'da yürürlüğe giren karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti de 5 olarak belirlendi. Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir.
Yurt dışından ayda 5 adet ürün sipariş edilebilecek
14 Temmuz tarihinde yürülüğe girecek yeni bir karar ise Aliexpress, Gearbest, Amazon gibi sitelerden alışveriş yapanları daha da üzecek. Bir kişi, yurt dışından ayda en fazla 5 adet ürün siparişi verebilecek.
Yurt dışından gumruksuz ürün getirtmenin kosullari; 1- ürün fiyati 75 euro ya da 100 dolari aşmayacak. 2- ürünü getiren şahıs olacak sirket değil.
Cevap: Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır. Ancak; 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.
1 Temmuz 2021'e kadar 22 Euro olan gümrük sınırı bu tarihten itibaren 0'a indirilmiştir. Yani AB'ye giriş yapan tüm ürünlerin gümrük işlemlerine tabi olması ve KDV ödemesi gerekmektedir. 22 Euro ve 150 Euro arasındaki ürünlerine ekstra bir gümrük vergisi uygulanmaz.
Yukarıda açıklandığı üzere; turist rehberleri vergiden muaf olsunlar veya yıllık beyanname vermek suretiyle gerçek usulde vergilendirilsinler serbest meslek erbabı olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle kendilerine yapılan ödemeler Gelir Vergisi Kanunu'nun 94/2-b maddesine göre %20 oranında vergi kesintisine tabidir.
Nike, sipariş toplamından ayrı olarak hiçbir ek gümrük vergisi uygulamaz ve almaz.
Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Bir ülke başka ülkeye ihracat yaptığında karşı ülke malın ülkeye girişinde gümrük vergisi adında belli oranlarda ve mal çeşidine göre çeşitlenmiş para alır.
Beyanı Zorunlu Nakit Para:
AB ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde 9.999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır.
Yani ortalama 80 Euro üzeri yapılan alışverişlerde %20 ithalat vergisi oluşmakta Ortalama 1600 EUR üzeri gönderimlerde ise Yine %20 ithalat vergisi ile birlikte gümrük ücreti oluşmaktadır. Shein kargo alışveriş limitleri üzerinde bu masrafları kendisi ödemekte ve alıcıya charge edilmemektedir.
Yurtdışından siparişe vergi zammı
Söz konusu eşyanın AB'den gelmesi durumunda yüzde 18 vergi ödenecek. 150 Euro'luk limit daha önce 1500 Euro idi. Posta veya hızlı kargo ile gelen 150 Euro'yu aşan eşyalar ise cinsine göre yürürlükteki normal vergiye tabi olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri