6102 Sayılı TTK tüm defter ve belgelerin saklama süresi 82.Maddede tanınlanmış olup, Ticari defter ve belgelerin saklanma süresini on yıl olarak belirlemiştir. Kanunun 82.maddesi (1).
-Çok Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde en geç 2 yıl, -Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde 4 yıl, -Az Tehlike bulunan işyerlerinde 6 yılda bir yenilenir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 maddesinin 5. Fıkrasındaki “Onaylı defterin asıl sureti işveren, diğer suretleri ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından saklanır.” İbaresi gereği asıl suretlerin işverende kalması gerekmektedir.
Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren sorumludur. Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren,tespit ve öneri defterini göstermek zorundadır.
Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu'nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır. SGK'nın denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde de bu kayıt ve belgelerin 15 gün içinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
SGK mevzuatına göre on yıl, Türk Ticaret Kanunu'na göre on yıl, İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına göre on beş yıl, özlük dosyalarının saklanma zorunluluğu vardır.
Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
Tespit ve öneri defteri işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine ya da notere her sayfası mühürlenerek onaylatılır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 maddesinin 4. Fıkrasında “Onaylı defter yapılan tespitlere göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanır.
Defterin ön yüzünde var olan 4 bölüm (işyeri, işveren veya işveren vekili, iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı) ilgililer tarafından tükenmez kalemle doldurulur, kaşelenir ve imzalanır. (Uzman ve Hekimin kaşesi ile birlikte, işverenin kurum kaşesi ile birlikte imzalanması gerekmektedir.)
İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin Tespit ve Öneri Defteri kaybolursa kaybolan deftere yazılanların iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi tarafından saklanması zorunlu olan nüshalarının kopyası temin edilir. Yeni alınan defter noter tarafından tasdik edilir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
Site yönetimlerinin tutmakla yükümlü olduğu en önemli defter 'Kat Malikleri Kurulu Karar Defteri'dir. Bu yükümlülük KMK'nın 32. maddesinde yer almaktadır. Bu defterin tutulması zorunlu olup noter tasdikli olması ve her takvim yılı bitiminden itibaren 1 ay içerisinde noterde kapanış tasdikinin yaptırılması şarttır.
Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, Yevmiye Defteri kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir. Tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca onaylı defter, noterce veya işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
29 Aralık 2012 tarihinde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği ile yürürlüğe giren Öneri ve Tespit Defteri, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit, tavsiye ve diğer hususların yazıldığı defterdir.
Hizmet alan firmaların tespit öneri defterini işkur il müdürlüğü yada noter aracılığı ile onaylatabilir. Herhangi bir kırtasiyeden yada internetten, (otocopyli) Tespit Öneri Defterini aldırdıktan sonra defteri onaylatmak için aşağıdaki eksikliklerin giderilmesinden sonra iş kur il müdürlüğüne gidebilirsiniz.
(3) OSGB'ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışacak personel sayısına yetecek asgari büyüklükte olacak şekilde; en az 10 metrekarelik muayene, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yerinden oluşur.
Dilman İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tespit ve Öneri Defteri, 6331 sayılı Yeni İş Güvenliği Kanunu'na uygun bir şekilde hazırlanmış, otokopili 150 sayfadan oluşmaktadır. 3 nüshalıdır. Özel karton kapağı ve 1. hamur 60 gr. kâğıdı ile tüm sayfaları 1'den 50'ye kadar numaralıdır.
Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır. Onaylı defter işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerleri için geçerlidir.
Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılır.
Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca defter tutmak zorunda olmayanlar Kanunun 232,234 ve 235 . nci maddeleri gereğince almaya mecbur oldukları fatura, gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını tarih sırası ile düzenlenme tarihlerini takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar.
Memnu yani yasaklanmış hak iadesi kararı alındığı takdirde infazdan itibaren 15 yıl geçmesi üzerine arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı alınmazsa da 30 yıl içerisinde adli sicil arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı cezayı veren mahkeme tarafından verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri