Çiftleşmeden sonra dişi, kıyıdaki bir kumlukta açtığı çukur içine kaz yumurtası iriliğinde 50 kadar yumurta yumurtlar.
Timsahların avlarını yerken ağladığına dair bir inanış var. Hatta insanların üzüntülüymüş gibi davrandıkları durumları ifade etmek için “timsah gözyaşı dökmek” ifadesi kullanılır.
Timsah yumurtaları kuluçka döneminde çiftlikteki özel bir bölümde en uygun sıcaklıkta tutuluyor. 85-90 günde yumurtalardan çıkan yavruların yaklaşık yüzde 30'u hayatta kalamıyor.
Timsahlar bir yıl yavrularını ağızlarında taşır… Yavru timsahlar bir yıl boyunca annenin kocaman ağzının içinde, onun yakaladığı balıkları ve böcekleri yer. Sonra da bir süre sırtta taşınırlar.
Eğer sıcaklık 31 derece civarında olursa yumurtadan çıkan yavrular dişi, 32 derece ve üzerinde olursa erkek oluyor! Timsah yumurtaları, annenin vücudundan çıktıktan sonra 2-3 aylık bir kuluçka süresinden sonra çatlıyor ve yavrular hayata başlıyorlar. Ortalama bir timsah, bir batında 35-50 yumurta üretebiliyor.
İlgili 21 soru bulundu
5-TİMSAHLAR YAŞLANMAZ
Fakat timsah ve kara kaplumbağaları gözle görülür bir yaşlılık evresi geçirmezler. Yani bu da onların 50-100 yaş aralığında bile her zaman zımba gibi olabilecekleri anlamına gelir. İyi beslendikleri sürece, her şartta büyüyüp gelişebilirler. Tabii ki bu onları ölümsüz yapmaz.
Timsahlar aç kaldıklarında doğaları gereği kendi yavrularını yerler. Yine doğaları gereği avlarını çiğnemeden yutarlar. Bunu yaparken hem ağızlarını çok fazla açtıkları için, hem de sindirimde zorlandıkları için gözlerinden yaş olarak algılanan bir sıvı gelir.
İslam dininde timsah eti yemek caiz değildir, haramdır.
Çünkü timsah karada da yaşamasından dolayı azı (kesici) dişi vardır. Uzun süre suda kalsa bile dinen yasaklanmış (haram kılınmış) yönü ağırlık kazanır.
Timsahlar insanlara da saldırabilir.
Tuzlu su timsahları 4,5-5 metrelik boyları ile en tehlikeli sürüngenlerden biridir. Erkek olanları dişlerine göre çok daha büyüktür. Erkek tuzlu su timsahlarının ağırlığı yaklaşık 1,500 kg'a dişileri de 450 kg'a kadar çıkabilmektedir. Hem su da hem de karada insanlar da dahil her canlı için tehlikelidir.
Timsah yumurtası sert kabuğa sahip olup, yaklaşık 140 gram ağırlığındadır. Sürüngen hayvanlar genellikle derileri ve etleri için yetiştirilir. Sürüngenler familyasından timsahlar da derilerinden ve etlerinden fayda sağlamak amacıyla çiftliklerde yetiştirilir.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
Timsahlar et yediklerinde dişlerinin aralarında et parçaları kalınca ağızlarını açıyorlar. Timsah kuşları da büyük bir rahatlık içinde, evlerinde dolaşır gibi timsahın açık olan ağzından içeri girip dişlerinin arasındaki etleri temizliyorlar.
Deneysel Biyoloji dergisinde çıkan makalede araştırmacılar timsahların beyninin yalnızca bir yarım küresinin uyuduğunu diğer yarım kürenin aktif ve tetikte olduğunu ortaya koydu. Çalışma, çevresinde insan olan timsahların uyurken sadece tek gözünü kapadığı bulgusundan söz ediyor.
"Timsahlar çok zeki hayvanlar. Su altında sabırla bekleyip, avlarına sessizce yaklaşırlar ve aniden saldırırlar. Ellerinizle alt ve üst çenesini ayırmaya çalışmanın bir yararı yoktur. Çünkü çenesi çok büyük basınçla açılır kapanır.
Gözyaşı gibi görünen bu sıvının üzüntüyle hiçbir ilgisi yok aslında. Buradan yola çıkarak bir şeye üzülmediği halde üzülmüş gibi yapan insanlar için “timsah gözyaşları döküyor” deyimi kullanılır.
★Cevap: Timsahlar tabiki de boşaltım yaparlar. Boşaltımı, su kaybını aza indirebilmek için boşaltım ürünü atıklarını ürik asit olarak atarak yapmaktadırlar.
Timsahlar Daha Derine Batabilmek İçin Taş Yutarlar.
Aylarca açlığa dayanabilen timsahlar, avlarını beklerken hiç aceleci davranmaz ve sabırla bekler. Yemek yemeden aylarca yaşayabilmeleri gerçekten olağanüstü olan bu hayvanlar doğa koşullarına rahat bir şekilde adapte olabiliyor.
Timsah dört mezhepte de helâl değildir. Karada, suda yaşayan haşaratı yemek helâl değildir.
Polis bodruma yaptığı baskında, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) tabi olan timsaha el koydu. Yurda sokulması, satılması ve beslenmesi yasak olduğu için iş yeri sahibine 3 bin lira para cezası verildi.
Timsah eti, özellikle Asya ve Avustralya da tüketilir. En çok tüketilen timsah ise, Avustralya tuzlu su timsahıdır. 7 metreye kadar büyüyebilen bu timsahlar, balıklar ve kaplumbağalar ile beslenir. Avustralyalılar timsah etinin iştah açıcı olduğunu ve diğer etlerle benzemediğini söylemektedir.
Gözbebekleri dikey olduğundan gece de iyi gören timsahlar renk körüdür.
Aslında oldukça ilginç ve gerçek bir hikayesi var. Timsahlar dışarıda çok fazla kaldıklarında gözleri kurur ve gözlerinden bir sıvı akmaya başlar. Aynı şey bir avını yemek için ağzını çok açınca da oluşur. Baktığınızda timsahın gözlerinden gözyaşı akar gibi gözükür.
🐊Ve timsahlar, ortalama 70-100 yıl yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri