Eviniz zaten bir gün ara ile kendine geliyor ve etrafta ciddi oranda bir toz görüntüsü yok ise dip bucak temizliğinizi 15 günde ya da 3 haftada bir yapmanızda hiçbir sıkıntı olmayacaktır.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Bazı detaylar hariç ama adamakıllı bir temizlik 100 metrekare için 4 saat sürer ütü yemek hariç.
Evin büyüklüğüne evi kaç kişinin kullandığına evde geçirilen vaktin uzunluğuna ve kullanan kişilerin temizliğine bağlı olarak değişmekle birlikte evlerimiz haftada en az bir kere temizlenmelidir.
İlk Olarak Odalardan Başla. Ev temizliğine nereden başlanır sorusuna verebileceğimiz tek cevap kişisel alanlar olan odalar. Temizliğe odalardan başlaman, planlı ve pratik bir şekilde ilerlemene yardımcı olacaktır. Özellikle oturma odası, çocuk odası ve yatak odası gibi alanlar kişisel kullanıma özel alanlar.
İlgili 39 soru bulundu
Standart temizlik kapsamımızda yerlerin süpürülüp silinmesi, toz alma, camların silinmesi, kapıların silinmesi, banyo/mutfak temizliği, dolapların ve buzdolabının dışarıdan temizliği ve çöplerin çıkarılması var.
Çok genel bir kural olarak, temel temizlik için klozet haftada en az bir kere temizlenmelidir. Bu yüzden klozet temizliğini haftalık rutininize eklemek en iyi yöntemdir. Bunu haftalık bir temizlik işine dönüştürün, böylece klozetiniz, temizlemeye zorlanacağınız kadar kirlenmesin ve kokmasın!
Tuvalet/banyo
Evde en sık kullanılan ve en hassas olunması gereken yer tuvalet/banyodur. Bu alanı haftada bir defa anti-bakteriyel ürünlerle temizlemeli, hafta içerinde de minik dokunuşlarla hijyenik kalmasını sağlamalısınız.
Cam silme sıklığı Cam temizleme sıklığı tamamen kişiden kişiye göre değişir. Ancak ortalama olarak 3 ayda bir cam temizliği yapmak idealdir.
Uzun süre silinmeyen duvarlarda biriken tozlar, yere inerek yaptığımız temizliğin kalıcı olmasını engeller. Bunun için 3 - 6 ayda bir duvarların tozunu alarak temizlemek gerekir.
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
1-Düzenli ve temiz arasındaki farkı bilirler
Yerler silindiği, halılar süpürgelendiği ve banyo parladığı için bir ev temiz görünebilir. Ama eğer düzeltilmemiş yatakların üzerinde dağılmış giysiler, yerlerde tonlarca oyuncak ve yerlerde çalışma kağıtların ve kitapları varsa eviniz temiz gözükmez çünkü düzenli değildir.
Ev temizliğinde kullanılan malzemeler süpürge, faraş ve fırçadır. Toz almak içinse sünger yerine ıslak mendil ve kağıt havlu kullanılabilir. Yağ sökücüler ve çamaşır suyu dışında, elma sirkesi ve karbonat da fayansları ve yerleri silerken kullanılabilir.
''Cuma günü temizlik yapılmaz'' diye dini bir emir yoktur. Halbuki dinimiz , önemle Cuma günü temizlik yapmayı, cuma namazına gustletmiş, temiz elbise giymiş olarak gelmeyi emreder.
Önce Islak Alanları Temizleyin
Banyo ve mutfak, genellikle evimizin ıslak alanları olarak geçiyor. Bu alanları temizlemek, hijyenik olmasını sağlamamız gerektiği için diğer yerlerden daha fazla zaman alıyor. Bu nedenle evinizi temizlerken ilk bu alanlardan başlamak gerekiyor.
Banyo temizliği için en iyi deterjan; Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor. Her gün duş almak yerine iç çamaşırlarınızı günlük olarak değiştirebilirsiniz.
Tuvalet temizliğinde en çok tercih edilen ürünlerin başında çamaşır suyu gelir. Çamaşır suları hem lekeleri yok ettiği hem de mikroplar üzerinde etkili olduğu için daha sık kullanılır. Bunun yanı sıra kireç sökücü, sprey ve krem formunda olan tuvalet ve banyo temizliği ürünleri farklı yüzeylerde kullanılır.
Çamaşır suyu ve sert bir sünger ile kapağın üst kısmından başlayarak bütün lekeler çıkana kadar ovulmalıdır. Ovma işleminin ardından kapak iyice durulanır. Kapak altında oluşmuş kireç lekeleri için kireç çözücüler kullanılabilir. Klozetin kapağı çıktıktan sonra klozet içini temizlemek daha da kolaylaşmaktadır.
Tuz ruhu dökerek yaklaşık 5 dakika sonrasında fırça ile temizleme, Tuvalet taşı sarardığında ilk olarak hemen uygulayabileceğiniz yöntemleri denemeniz sizin için daha yararlı ve masrafsız olacaktır.
Dolayısıyla tozları yukarıdan aşağıya doğru aldığınız zaman, yere dökülmesi muhtemel olan partiküllerin temizliğini de süpürme işlemi ile gerçekleştireceğiniz için önce tozlar alınır, sonra yerler süpürülür ve en son aşama olan silmeye geçilir.
Temizlik etkisini uzun süre hissetmek için evi sık sık havalandırmalı ve her gün 15 dakika temizlik rutini oluşturmalısınız. Bir gün bu sürede evi süpürebilir, diğer gün toz alabilirsiniz. Her gün 15 dakika ayırarak haftalarca, derinlemesine temizlik yapmadan evin temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri