Pirinç uygun koşullarda saklandığında 4-5 yıl kadar rahatça tazeliğini koruyabilir. Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Yapılan bilimsel çalışmalar buzdolabına giren pirinç pilavının besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz.
24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı.
Araştırmaya göre pirinci pişirdiğinizde pirinçte bulunan bacillus cereus mikrobu ölmeyebiliyor. AYNI GÜN İÇİNDE TÜKETİLMELİ! Yapılan pilav aynı gün içerisinde tüketilmeli ve ertesi gün tüketilmemeli.
Artan pilavı tekrar ısıtıp yemek gıda zehirlenmesine yol açabilir. NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Pirinç Pilav ne kadar dayanır? Pirinç uygun koşullarda saklandığında 4-5 yıl kadar rahatça tazeliğini koruyabilir. Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Pilav zamanla sertleşmeye ve yüzeyinde küf oluşmaya başlar. Küfü görmeseniz bile kokudan rahatça anlayabilirsiniz. Taze pişmiş pilav kokusundan uzaklaştıkça küflenmiş olma ihtimali artar. Doku olarak da yüzeyinde yapış yapış bir katman olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
Ayrıca Hunter, pirincin pişirilmeden önce de saklama koşullarına dikkat etmek gerektiği konusunda uyarıyor. Doğru şartlarda saklanmamış pirincin pişirildiğinde bacillus cereus adı verilen bir bakteriyi ortaya çıkarabileceğini, bunun da gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söylüyor.
Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor.
Pirinç pilavı arttığında çeşitlendirerek kullanabileceğiniz pek çok farklı lezzet var. Misafir ağırladığınız bir akşamdan sonra dolabınızda kalan pirinç pilavını labne ve yeşilliklerle yoğurup ardından tarhanaya bulayarak kızartabilir, tarhanalı pirinç köfteleri hazırlayabilirsiniz.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir.
Pirinçli yemeklerde risk daha fazladır. Çünkü pirinç Bacillus cereus adlı bakterinin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Bu bakterinin ürettiği toksinler ishal ve kusmaya yol açar. Pirinci gerektiği şekilde ısıtsanız bile bu bakteriler ölür ama toksinler zarar vermeye devam eder ve gıda zehirlenmesi baş gösterir.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir.
Pirinç uygun koşullarda saklandığında 4-5 yıl kadar rahatça tazeliğini koruyabilir. Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Pilavın üzerine, 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyiniz. Varsa, fırınınız yemek ısıtma ayarına getiriniz ve süreyi 2 dakika olarak ayarlayınız. Fırının kapağını kapatıp, çalıştırınız. Pilavınız, hiçbir lezzet kaybına uğramadan ısınmış olacaktır.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
4 günden fazla bekletmemek lazım.Bozulmaz ama dolapta besin değerini yitirir. Zehirlenmezsin korkmana gerek yok yani.
Soğuk pilav yemenin riskleri nelerdir? Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur.
Kısacası pirinç, daha az besleyici bir diyetle yenirse kilo alımına neden olabilir, ancak dengeli bir diyetin parçası olarak yenirse kilo yönetimine katkıda bulunabilir. Her şey porsiyon büyüklüğüne dikkat etmek ve genel olarak sağlıklı ve dengeli beslenmeye bağlı gibi görünüyor.
Pirinç, evlerde en çok tüketilen besinlerden biridir. Ancak yanlış bir şekilde saklandığında ve ortamdaki nem yükseldiğinde pirincin içerisinde kurt ve bit benzeri böcekler görülebilir.
maksimum 3 gün dolapta bekletilmeli, 4.gün hala yenmediyse ne yazık ki çöpe atılmalıdır.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri