BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Bir anne için sezaryen ile doğum, 2 -3 defadan fazla yapılması önerilen bir durum değildir. Fakat bu, üçten fazla sezaryen doğum yapılamaz manasına gelmez. Üç defadan fazla sezaryen ile doğum yapılması mümkündür.
Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır. Op.
Sezaryen Sonrası Güvenli Doğum Yapılabilir
Çoğu kadın sezaryen sonrasında güvenli bir şekilde normal doğum yapabilir. Bu yüzden geçmişte sezaryenle doğum yapan bir kadın, günümüzde genellikle diğer bebeklerini nasıl doğuracağı konusunda seçim yapma şansına sahiptir.
Bununla birlikte üçüncü bir sezaryen doğumun yapılacağı sabit bir hafta veya gebelik yaşı yoktur. Bireysel koşullara bağlı olarak sezaryenin daha erken veya geç yapılma planlaması önerilebilir. Ama sezaryen doğum için en uygun karar genellikle 39. hafta olarak verilir.
İlgili 15 soru bulundu
Sezeryan, cerrahi bir işlemdir. Hamileliğin ortalama 39. haftasında, anne karnının alt bölgesine yaklaşık 10 cm'lik bir kesi açılarak bebeğin çıkarılmasına denir. Ortalama 30 dakika sürer.
Sezaryen doğum sonrası normal doğum için gerekli olan aradaki süre ortalama 2-2,5 yıl olarak belirlenmiştir ve anne adaylarının bu süre zarfında beklemeleri önerilmektedir.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Bunun sonucunda da bebeğini daha geç görmekte ve daha geç emzirmektedir. Bu durum hem anne hem de bebek için olumsuz etkilere neden olmaktadır. Ancak bazı zorunluluk hallerinde doğum esnasında genel anestezi uygulandığını da ifade etmek gerekir. Sezaryen ameliyatları ortalama olarak 20 ila 40 dakika sürmektedir.
Sezaryen mı normal doğum mu daha kolay
İlk doğumlar vajinal yolla olursa sezaryene göre daha çok zahmet ve emek gerektirir. Vajinal doğum sonrası anne saatler içinde normal yaşama döner sezaryende ise 3-4 gün sonra ancak anne normal yaşama dönebilir.
Sezaryen kesiklerinin iyileşmesi 4 – 6 hafta alabilir.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Birden fazla sezaryen sonrasında normal doğum yapılabilme olanağı mevcuttur. Ancak, çoklu sezaryen sonrasında normal doğum denemesi yapmak isteyen kadınların oranı oldukça düşüktür. Bir kez gerçekleşen sezaryen doğumdan sonra yapılan normal doğumlarda dahi birtakım komplikasyon riskleri bulunmaktadır.
İlk kesisi vertikal ( yukardan aşağıya dikey),T kesi veya J kesi olanlar sezaryen sonrası doğum için uygun değildir. Daha önce birden fazla sezaryen geçirmiş olmak rahim yırtılması riskini 3 kat artırır (yüzde 0,6 dan 1,8 e).
Günümüzde tüm dünyada normal doğum için altın standart olarak kabul edilen epidural doğum ise güvenli ve ağrısız bir yöntem olmasıyla öne çıkar.
İddia. İnsan vücudu en fazla 45 del (acı birimi) acıya dayanabilir. Fakat doğum yaparken, kadınlar 57 del kadar acı çekerler. Bu, aynı anda 20 kemiğin kırılmasına eşdeğerdir.
Epidural anestezi aktif doğum eylemi başladığında yani rahim ağzı açıklığınız, 3-4 cm olduğunda uygulanır.
Anestezi doktoru hastanın hazır olduğunu belirtince kadın doğum doktoru ameliyata başlar. Sırayla kanama kontrolü yapılarak 7 kat kesi yapılır. Önce cilt, cilt altı ,fasya,kaslar,dış karın zarı,rahim üstündeki zar ve rahimin kas tabakası sırayla ve dikkatli bir şekilde kesilir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır.
Sezaryen Sonrası Vajinal Doğumun Riskleri
Bu skar dokusu ise, normal rahim dokusu kadar sağlam ve dayanıklı olamayabileceği için, bir sonraki doğumda, rahim kasılmaları (doğum sancıları) başladığında, yırtılma riski taşır. Çünkü, normal rahim kasları kadar güçlü olmadığından, şiddetli kasılmalara dayanamayabilir.
Bu işlemde karnınızın alt bölgesine yaklaşık 11-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Karın katlarının geçilip karın boşluğuna girilmesi sonrasında, rahimin olduğu bölgeye ikinci bir kesi yapılır. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra saniyeler içinde bebek anne rahminden çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri