Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Tereyağı ne kadar sütle çıkar: Süt ineğin cins ve ırkına göre değişmektedir. 5-10 kilo sütten ileri bir teknik ile laboratuvar ortamında 1,5-2 kilo tereyağı oluşabilir. Ancak bireysel üretimlerde sütün yağlılık durumuna göre 5-10 Kg'da 350 gr. ile 650 gr. ile 1,350 gr. elde edilebilir.
Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor” dedi.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
İlgili 29 soru bulundu
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Tavada eritilen yağ, erirken katı halinden daha koyu bir renge dönüşüyorsa gerçek bir tereyağı değildir. İçerisinde renk verici maddeler bulunan bu yağın doğal olmadığının kanıtıdır. Hakiki tereyağı erirken, yanmaması koşuluyla, katı hali ile aynı renkte kalır.
Çırpma işleminden sonra ekleyeceğiniz suyun soğuk olması en önemli noktalardan biri. Çünkü oda sıcaklığında bir su eklediğiniz takdirde su ve yağ birbirinden ayrılmayacağından tereyağı yapımı mümkün olmayacaktır.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor.
Çiğ sütün üzerine çıkmış olan kaymağı kepçe ile alın ve küçük kavanozun içine koyun. Sütün üzerinde kaymak kalmayıncaya kadar bu işleme devam edin. Yarım çorba kaşığı kremayı içerisine koyarak, 5 ila 12 saat olgunlaşmaya bırakın. Tereyağın hızlı olması için sıcak su dolu bir kabın içinde 24 derece sıcaklıkta bekletin.
Tereyağı Zararları:
Tuzlu şekilde tüketilen tereyağı kişide ödeme neden olabilir. Düzenli şekilde tüketildiğinde ise kilo alımını yaşatabilir.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Eskiden sadece inekten yapılıyor olsa da günümüzde bir ineğe ihtiyaç yok. Keza keçi ya da koyun sütünden de yapılan tereyağı hayli lezzetli olmaktadır. Keçi ya da koyun sütünden elde edilen tereyağın rengi biraz açık olsa da tat ve lezzet bakımından birbirine oldukça yakındır.
Üst kısmı ise köpük köpük olacaktır. Sade yağ yaparken çıkan köpük özenle ayrıştırılmalıdır. Oluşan köpükler süzgeç ya da kaşık yardımıyla belirli aralıklarla alınır. Köpüklenme bitene kadar devam edilir.
Soğuk su (hatta mümkünse buzlukta bekletilmiş soğuk su), tereyağının toparlanmasına yardımcı olacaktır.
O beyaz köpüklerin oluşma sebebi tereyağın içerisindeki yağ harici maddelerdir. Marketlerden satılan ortalama bir tereyağında %82 oranında süt yağı bulunur. %16 civarında da su bulunur. Tereyağı ısıtılınca köpürme gözükmesinin öncelikli sebebi içerisindeki suyun yağdan ayrışması ve fokurdamaya başlamasıdır.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Köpürme testi: Tavada eriyen tereyağ köpürmüyorsa sahtedir
Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkması.
Tereyağı teknolojisinde hammadde olarak süt, krema ve yoğurttan faydalanılmaktadır. Tereyağ Bileşimi: Tuzsuz tereyağı en az %82 oranında süt yağı, su oranı ise en çok %16 olmalıdır. Buna göre tereyağında yaklaşık %2 oranında diğer maddeler bulunabilir.
AK GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Köy tereyağı sadece ilkbaharda merada otlayan hayvanların (inek, koyun, keçi) sütünden yapılırsa koku olur. Bu kokunun nedeni ise bahar aylarında yeni yeşermiş otlarla beslenen hayvanların sütüne otların kokusunun geçmesidir. Aslında köy tereyağının kokuyor oluşu onun doğal olduğu anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri