Eğer bebeğin geliş anomalisi yoksa, kilosu iri bebek değilse (4.5 kg ve üzerinde) baş gelişi ise, annenin pelvis kanalı dar değilse, doğum esnasında bebeğin kalp atımları düşmüyorsa (fetal distress) doğum şekli normal doğum olmalıdır.
Zahide Küçük, vücut kitle indeksi 18,5- 24,9 arasında olan normal kiloya sahip bir kişinin 10-12 kilo almasının ideal olduğunu belirterek, "Eğer anne adayının ağırlığı bundan daha aşağıysa, hamilelik boyunca 13-18 kilo arasında almak gerekmektedir.
Obezite hastalığına sahip kadınlarda doğumun normal yapılma ihtimali çok azdır ve genellikle sezeryan ile doğum gerçekleşir. Obezite hastası anne adaylarında gebelik esnasında yüksek tansiyon ve preeklampsi görülme riski daha fazladır.
İri Bebek (Makrozomi): Genellikle gebelik takibi sırasında belli olsa da özellikle doğuma yakın son haftalarda bebeğin kilosu 4 kg ve üzeri olduğunda bebek, iri bebek olarak tanımlanır ve normal doğumda çıkış esnasında hem anne hem de bebek zarar görmesin diye sezaryen tercih edilebilir.
İri bebek: Doğan bebeklerin ortalama ağırlığı 3-5 kg kadardır. Bu ağırlığın 4 kg üstüne çıkması durumunda bebeğin normal yoldan dışarı çıkışı çok zor olabilir. Bu durumda bebek doğum kanalında takılabilir çıkamaz ya da çıkarken omuz takılmaları ve kırılmaları olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
38 haftalık gebelikte bebek artık dünyaya gelmeye hazır hale gelmiş ve bunun için gerekli olan organ gelişimini tamamlamıştır. Yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğünde olan bebeğiniz bu hafta itibariyle yaklaşık 47-50 cm boyunda ve 3000 gram civarındadır.
"BU KİLODA DOĞUM NORMAL DEĞİL"
Erkek bebeğin normal ağırlığında olmadığını aktaran Kamacı, "Normalde 4 kilogramın üzerinde doğan bebeklerin veya 2 kilogram 500 gram altında doğan bebeklerin normal olmadığı belirtilir” ifadesini kullandı.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır.
Tüm hamilelik süresince anne adayının ortalama 11 – 14 kilo alması normal kabul edilir. Hamileliğin başında zayıf olan anneler biraz daha fazla kilo alabilirler. Hamileliğin başında aşırı kilolu olan annelere ise fazla kilo almaları önerilmez. Genellikle 7- 8 kilo almaları yeterli kabul edilir.
Anne adayının fazla kilo alması bebeğin sağlığı açısından sakıncalı olabilir. Beyin gelişimini olumsuz etkileyeceği gibi şeker dengesini de bozabilir. Şeker dengesinin bozulması hiperglisemiye neden olarak bebeğin iri olmasına, diyabet açısından güçlü bir aday olmasına sebep olabilir.
Şişman hamilelerde normal doğum daha zordur ve çoğu kez sezaryene gerek duyulur. Uzmanlar fazla kilolarla geçen hamileliğin bebek üzerinde de olumsuzluklar yaratabileceği görüşündeler. Hamilelikte alınması gereken maksimum kilonun ne olduğu belirlenmiştir.
Son 3 ayda toplam 3.5-4.5 kilo kadar alabilirsin.
Anne adayları, vücut kitle indeksleri 18,5–24,9 kg/m2 arasında, yani normal kiloda hamile kalmalıdır.
Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır. 9 aylık gebelik sürecinin tamamlanması ile bebeğin dolaşım sistemi dış dünyadaki yaşamın gerekliliklerini getirebilecek kapasiteye ulaşmış durumdadır. Bağışıklık sistemi ise güç toplamaya devam eder.
Hamilelikte kilo alımı esas olarak 12. haftadan sonra başlar. Buda yaklaşık gebeliğin 3.5 ayına tekabül eder.
Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na göre, bugüne kadar, doğal yollardan dünyaya gelen en ağır bebek 1879'da Kanada'da dünyaya gözünü açan Anna Bates oldu. 10,5 kilogram ağırlığındaki bebek 11 saat sonra hayatını kaybetti.
Ancak prematüre bebekler de kendi içlerinde 'yaşam sınırındaki bebekler' (23-25 hafta), 'aşırı prematüre bebekler' (26-27 hafta), 'çok prematüre bebekler' (28-31 hafta), 'orta derece prematüre bebekler' (32-33 hafta) ve 'geç prematüre bebekler' (34-36 hafta) olarak ayrılıyor.
33-37. haftayı tamamlamış olarak ve/veya 1,5-2,5 kg ağırlığında doğan bebekler az derecede prematüre, 28-32. haftayı tamamlamış olarak ve/veya 1-1,5 kg ağırlığında doğan bebekler orta derecede prematüre, 28. haftayı tamamlamadan önce ve/veya 1 kilodan düşük ağırlıkta doğan bebeklerse ileri derecede prematüredir.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Gebelikte alınan kiloların dağılımı
Bu kilonun 3-4 kilogramı bebek, 1 kilogramı plasenta, 1 kilogramı bebek suyu, 1 kilogramı rahim büyümesi, 1,5 kilogramı anne adayının artan kan miktarı, 1 kilogramı büyüyen göğüsler, 1-2 kg anne adayının su deposu, geri kalan ise anne adayının yağ deposudur.
Şu ana dek Hindistan'da doğan en ağır bebek geçen yıl dünyaya gelen 6,7 ağırlığındaki erkek bebekti. Dünyanın en ağır doğan bebeği unvanı ise İtalya'da 1955 yılında 10.8 kilo doğan bir erkek bebeğe ait.
Genel olarak zamanında olan doğumlarda 4500 gram ve üstü doğumlara iri bebek veya makrozomi demir. Ancak rutinde 4000 gr ve üstü doğan bebeklerde hekimler tarafından iri bebek muamelesi görür.
Vücut yüzeyini kaplayan ve lanugo olarak adlandırılan ince tüyler 40. hafta ile birlikte neredeyse tamamen dökülmüştür. Doğum sonrasında kalan az miktarda tüy var ise bunlar da birkaç gün içerisinde dökülür. Bu hafta itibariyle bebeğin boyu yaklaşık olarak 50-52 cm, kilosu ise ortalama 3500 gram civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri