Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz. Kırma kusurlarının görülme sıklığı ülkeden ülkeye, şehirden şehre bile değişebiliyor.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
-1.75'lik bir gözlük numarası, uzaktaki bazı nesneleri görmek için biraz daha fazla güce ihtiyacınız olduğunu gösterir. Spesifik olarak, araba kullanırken televizyon, nesneler veya uzaktaki insanları izlemek gibi durumlarda gözlük ihtiyacı duyabilirsiniz.
Miyopi 3 derecenin altındaysa "hafif miyopi"; 3-6 derece arasındaysa "orta seviyede miyopi" ve 6 derecenin üstündeyse "yüksek miyopi" olarak adlandırılır. Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar.
İlgili 20 soru bulundu
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Polislikte göz derecesi miyop hastalarında, miyop+astigmat göz derecesi en fazla -2.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir. Polislikte göz derecesi hipermetrop hastalarında hipermetropi+astigmat göz derecesi en fazla +1.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Pek çok çalışma, miyopların zeka katsayılarının (IQ), miyop olmayanlardan 7-8 puan daha fazla olduğunu göstermiştir. Ailelerde de benzer sonuçlar elde edilmiştir: Miyop kardeşlerin, olmayanlara göre zeka katsayısının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Yılda yaklaşık 2-4 numara kadar ilerleme gösterir. Bu hastaların retinası incedir. Kırma kusuru 20 yaş sonrasında da artabilir 15-30 numara gibi çok yüksek değerlere ulaşabilir.
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Gözde SPH değeri ise normal bir kişide 0 ile 180 aralığında olmalıdır. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekmektedir.
Doğrusu: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez.
Gözlüklerini düzenli kullanırlarsa numaraları düşer mi? Genellikle büyüme (ergenlik) döneminde hipermetroplarda göz numaralarında (dioptrilerinde) azalma, miyoplarda ise artma gözlenir. GÖZLÜK TAKIP TAKMAMAK NUMARANIN ARTMASINI YA DA AZALMASINI ETKİLEMEZ.
Polis olabilmek için hipermetropide göz numarasının 1 derece, miyoplarda ise 2 derecenin üzerinde olmaması gerekmektedir.
Düşük derece miyop, -4.00 ve daha az miyoplarda. Orta derece miyop, Bu tür miyop, -4.25 ila -5.75 derece arasındadır. Bu orta derece miyopda, daha çok renk dağılımı semptomları veya glokom olasılığı vardır. Yüksek derece miyop, Bu tür de -6.00 derece ve daha yukarısıdır.
Miyoplarda (sferik +silendirik) -2 diyoptriyi geçemez. Açıklama : Miyopisi olanlarda yani gözlük derecesi eksi (-) olan hastalarda astigmat derecesi eklendikten sonra -2 dereceyi geçmemelidir. Hipermetroplarda(sferik +silendirik)+1 diyoptriyi geçemez.
1. Basit (Düşük Derece) Miyop: Miyop 3.0 numara altındadır. 2. Orta Derece Miyop: Miyop 3.0-6.0 numara arasındadır. 3. Yüksek (Dejeneratif) Miyop: Miyop 6.0 numara üstündedir ve gözün sinir tabakasında (retina tabakası) incelme vardır.
Göz çizdirme genel olrak bahsedilecek olursa miyoplarda 9-10 dereceye kadar, hipermetroplarda ise 5-6 dereceye kadar uygulanabilir. Ancak bu her kişide geçerli değildir. Kişinin göz yapısı elverişli ise bu derecelere kadar göz lazer operasyonu uygulanabilir.
Miyopi çoğunlukla okul çağındaki çocuklarda başlar ve tipik olarak 20 yaşına kadar ilerler. Ancak özellikle başka göz rahatsızlıkları veya şeker hastalığı olanlarda da miyopi gelişebilir.
DOĞRU: Göz bozukluğu için gözlük takmak gözleri zayıflatmaz. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozuklukları düzeltmek için takılan gözlükler, bu tür görme şikayetlerinin etkisinin azaltılmasında kullanılırlar ve görmeyi zayıflatmazlar.
Gözlüklerinizi ilk taktığınızda her şey bulanık görünebilir. Düzeltici camların arkasından görmeye alışırken, baş ağrısı ve mide bulantısı olabilir. Tüm bunlar, normaldir. Bu belirtiler, yeni gözlük takıldığında çok sık yaşanmakta ve genelde yalnızca birkaç gün sürmektedir.
Kirli ve çizik gözlük camının tehlikeli olduğunu söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Selahattin Balsak, kirli ve çizik gözlük camları görmede bulanıklığın, ışık kamaşma, yansıma yaparak görme azlığına sebep olabildiğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri