En çok tercih edilen bitkisel sütler arasında kaju sütü, hindistan cevizi sütü, yulaf sütü, badem sütü, soya sütü bulunmaktadır.
Yağsız veya az yağlı süt ve ürünlerinin tercih edilmesi, tam süt ve ürünlerindeki aynı besin ögelerini sağlar, daha az doymuş yağ asitleri içerir, bu nedenle de daha az enerji sağlar.
Bitkisel sütler içerisinde protein oranı en yüksek olan süt çeşitlerinden biri olan soya sütü; özellikle vegan beslenenler için çok uygun bir seçenek diyebiliriz. Üstelik yağ oranı da oldukça düşük.
Bitkisel süt, bir süt ikamesi'dir. Bünyesinde hayvansal protein barındırmayan, tamamen bitkisel kaynaklı sütlerdir. Bitki sütleri, hayvan sütünün bitki bazlı alternatifleri olarak tüketilen vegan içeceklerdir ve genellikle kremsi bir ağız hissi sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Hayvansal protein, laktoz ve kolesterol içermediği için laktoz intoleransı olanlar, süt alerjisi bulunanlar, fenilketonüri hastaları, kolesterol hastaları ve tabii ki hayvansal kaynaklı olmadığı için vejetaryenler için zenginleştirilmiş bitkisel sütler, günlük ihtiyaçların karşılanması için çok iyi bir seçenektir.
En Sağlıklı Süt Hangisi? Bitkisel sütler laktoz ve kolesterol içermemektedir. Bundan dolayı gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmamaktadır. Bitkisel sütler kolesterol içermediğinden dolayı kalp damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir. Bununla birlikte kışın hasta olmamak için evde yapılmış turşunun suyunu, kaya tuzu ile yapılmış turşu suyunu tüketmelisiniz.
Bitkisel sütler, özellikle badem sütü ve hindistan cevizi sütü, düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar için uygun bir alternatiflerdir. Bitkisel sütler, badem, soya, yulaf, fındık, hindistan cevizi gibi birçok farklı türleri mevcuttur. Bu farklı tatlar, süt ürünleri tüketemeyenler için çeşitlilik sağlar.
İşte genel olarak bitkisel sütlerin sağlayabileceği bazı önemli faydalar: Laktoz intoleransı olanlar için uygun: Bitkisel sütler, laktoz içermezler, bu nedenle laktoz intoleransı olan bireyler için mükemmel bir alternatiftir. Ayrıca, inek sütüne alerjisi olanlar için de güvenli bir seçenektir.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Bitkisel sütler, inek sütü gibi kalsiyum kaynağı olabilir ancak kalsiyum içeriği süt çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Kalsiyum, sağlıklı kemiklerin ve dişlerin oluşumu ve güçlenmesi için önemli bir mineraldir. Bitkisel sütler, kalsiyum açısından zenginleştirilmiş olabilir veya doğal olarak kalsiyum içerebilir.
Hayvansal Süt ve Bitkisel Süt Farkları
Hayvansal süt daha yüksek protein içeriğine sahiptir ve kalsiyum ihtiyacını karşılamada etkilidir. Diğer yandan, bitkisel sütler, laktoz intoleransı olanlar veya vegan beslenmeyi tercih edenler için popüler bir alternatif olabilir.
Süt ve süt ürünleri yerine:
Hayvansal hiçbir gıda tüketmedikleri için süt ve süt ürünleri de tüketmezler, ama kalsiyum alımının mutlaka olması gerekir. Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler.
Soya sütü, bitkisel süt çeşitleri arasında en popüler seçenektir. Tadı hafiftir ve kolayca ısıtılabilir. Sıcak içecekler için de uygundur.
İnek, keçi, manda ve koyun sütlerinin birbirinden farklı besin değerlerine sahip olduğuna değinen Prof. Dr. Vedat Göral, “Anne sütüne alternatif tek gıda olan keçi sütü daha kolay sindirilir, kalbi korur ve cilt yaralarını iyileştirir. İnek sütü ise folik asit ve B12 değeri açısından en zengin olandır.
Süt her yaştan kullanıma uygundur ve her yaş için kullanımı oldukça önemlidir. Bebeklik dönemlerimizde vücut gelişimi için süt tüketimi oldukça önemlidir. Ergenlik gelişimine kadar bu süreç devam eder. Yaşlılıkta süt tüketimi, yaşlanan vücudun dinç kalmasını sağlar.
Bitki bazlı süt alternatifleri baklagiller (soya), tahıllar (yulaf, pirinç), kuruyemişler (badem, hindistancevizi), tohumlar (keten, kenevir) veya diğer tahıllardan (kinoa, teff) yapılabilir. Bazı ürünler, süt sütüne benzer hale getirmek için kalsiyum ve D vitamini ile takviye edilirken, diğerleri değildir.
İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Bu markalara ait hindistan cevizi sütü, badem sütü, soya sütü, yulaf sütü seçenekleri bulunmaktadır.
Süt sütlerinden farklı olarak, yulaf sütü açıldıktan sonra 10 günden fazla sürmez. Yulaf sütü kabını bir hafta ila 10 gün içinde tüketmeye çalışın ki en taze tada sahip olun.
Açıldıktan sonra buzdolabında saklayınız ve 5 gün içerisinde tüketiniz.
Aynı zamanda tüm bu bitkisel süt ürünleri, tüketimi sonrası hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemleri oluşturmamakta, aksine sindirimi daha kolay olduğu için hazmı kolaylaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri