Zeytinin ilk hali yeşildir. Ham hali diyebiliriz. Rengi sonra sararmaya başlar, daha sonra hafif kırmızı ve mor bir arası bir renk alır ve en son da kararır. Yani sofralarımıza gelen siyah zeytin ile yeşil zeytin aslında birbirinin aynısı diyebiliriz.
Siyah ve Yeşil Zeytin Arasındaki Fark
Zeytinlerin rengi, geçirdikleri kürleme işlemine ek olarak, toplandığında ne kadar olgun olduklarına tekabül ediyor. Yeşil zeytinler olgunlaşmadan, siyah zeytinler ise olgunlaşırken, yani rengi yeşilden siyaha döndüğünde toplanır.
Birçok sofranın vazgeçilmezi siyah ve yeşil zeytinden sonra farklı bir lezzet ve renkte kırmızı zeytinde reyonlarda yerini aldı. Tamamen doğal yollar ile renklendirilen kırmızı zeytinler farklı lezzet arayanları ilgisini çekiyor. Pancar ile renklendirilen kırmızı zeytin sarımsak ile çeşnilendirilerek satışa sunuluyor.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
► Uslu Zeytin: Meyveleri orta irilikte olup mor-siyah arası bir renge sahiptir. Yağ oranı yüksek olduğundan sofralık olmasının yanı sıra yağlık olarak da değerlendirilir. Yetiştiği bölgeler; İzmir, Manisa, Muğla.
İlgili 26 soru bulundu
Bağcı Zeytinlerinin Gemlikte üretilen zeytinleridir. Salamura olarak olgunlaştırılan ve özel salamura suyunun içerisinde olgunlaşan zeytinlerdir. Çekirdeği pembe olup herhangi bir katkı maddesi yoktur. Üzerine biraz zeytinyağı ve kekik ile mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesi bulunmaktadır ve bu işaret simgesi kendine özgü lezzet, aroma ve kalite açısından mükemmeli göstermektedir. Bu yüzden en iyi zeytin Gemlik zeytinidir.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
Kuzey Ege ,Balıkesir , Ayvalık ve Akhisar bölgelerinde, Eylül, Ekim ayları sonlarına doğru hasat edilen, Edremit cinsi pembe zeytinler, yeşilden siyah renge, geçiş evresinde toplanır.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Ayvalık cinsi pembe zeytin çizilerek; içme suyu, kaya tuzu ve limon karışımından oluşan salamura suya konur. Belli aralıklarla suyu değiştirilerek acılığı giderilir ve tamamen tatlandıktan sonra ambalajlanıp tüketicinin beğenisine sunulur.
Yaban Mersinli Zeytin
İçerisinde yüksek oranda barındırdığı vitaminler ve mineraller sayesinde doğanın insanlara sunduğu şifa kaynağı besinlerden biridir. Yaban mersinli zeytin, iri taneli, etli, yaban mersini içerisinde tatlandırıldığından mor renkte mayhoş tatlı bir zeytin çeşididir.
Olgun meyve ve meyve özsuyu pembe-kırmızı renktedir. Pembe olum döneminde çizme pembe zeytin olarak işlenebilir. Yeşil sofralık olarak değerlendirilir.
Pancarlı zeytin, pancar ve zeytinin birleşmesinden ortaya çıkan butik bir ürün. Öncelikle pancar suyu ile beraber zeytin suyunun harmanlanmasından oluşan salamura suyuna pancar taneleri ve zeytin tanelerini beraber ekliyoruz. Sarımsaklı sosumuzla beraber bu buluşun son adımı hazırlanmış oluyor.
Bildirildiğine göre beyaz zeytinler, ticari olarak üretilen yeşil ve siyah zeytinlerden daha tatlıdır, çünkü nispeten daha düşük acı tat veren antioksidan seviyelerine sahiptirler. Beyaz zeytinden üretilen yağ, daha kısa raf ömrüne sahip olması dışında siyah ve yeşil zeytine benzer.
Zeytinin ilk hali yeşildir. Ham hali diyebiliriz. Rengi sonra sararmaya başlar, daha sonra hafif kırmızı ve mor bir arası bir renk alır ve en son da kararır. Yani sofralarımıza gelen siyah zeytin ile yeşil zeytin aslında birbirinin aynısı diyebiliriz.
Kalamata (Karamürsel su)(eşek zeytini), Karamürsel, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
Trilye zeytini tam olgunluğa ulaştığında meyvesi koyu siyah renkli, parlak ve genellikle yuvarlak yapılıdır. Trilye zeytin çeşidi yüksek yağ oranına sahip olduğu için genellikle yağlık olarak kullanılmaktadır, yağ oranı ortalama olarak %25-30 arasındadır.
Zeytinyağı dendiğinde elbette ilk akla gelen bölgelerden biri Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesinde uzun yıllardır devam eden zeytinyağı üreticiliği, Ayvalık'ın bu konuda doğal olarak ünlenmesini sağlamıştır. Bölgede Edremit Yağlık veya Ayvalık olarak bilinen bir zeytin cinsi yetişmektedir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Zeytinin taze olup olmadığını anlamanın ise en basit yolu ise etli kısmı ile çekirdeğinin kolay ayrılıp ayrılmadığıdır. Eğer etli kısım zeytinin çekirdeğinden kolaylıkla ayrılıyorsa o zeytin taze demektir. Çekirdeği küçük olan zeytinler, çekirdeği büyük olan zeytinlere göre daha lezzetli olmaktadır.
Tatlı zeytin olanakta adlandırılan bu çeşit, Marmara bölgesindeki Karamürsel ve İznik civarında yetişmektedir. Meyveleri ve çekirdekleri orta büyüklükte olup % 20,8 oranında yağ içerir. Meyvelerindeki acılık maddesi oldukça düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri