Erkeklerde; tenor,
Kontralto, klasik müzikte kadın seslerinin en kalını (en derini) ve böyle sesi olan kadın şarkıcı, Kalın Alto. Kontraltolar en düşük ses aralığına sahip olan kadın şarkıcılardır. Öyle ki, ses aralıkları tenor ve Mezzo-Soprano arasındadır.
İnsan Sesleri
alto kalın kadın sesi; tenor ince erkek sesi, bariton kalın erkek sesi, bas en kalın erkek sesi olarak yorumlanır.
İlgili 32 soru bulundu
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir. Örneğin, bas, bas buffo, bas bariton, dramatik bariton, lirik bariton, lirik tenor dramatik tenor, tenor buffo gibi.
Bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan bariton, etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir. Genişliği şahıstan şahısa değişmekle beraber, normal sınırlanış lalden fa3 e kadardır. Kendi arasında 3'e ayrılır.
Mevcut ses türleri; soprano, mezzo soprano, alto kontrtenör, tenor, bariton ve bass seslerden oluşmaktadır. Soprano; en tiz (ince) kadın sesidir. Mezzo-soprano, kontralto ve soprano aralığında bulunur. Alto; en pes (kalın) kadın sesidir.
Tenor, en tiz ya da ince erkek sesine verilen isimdir ve sıralamada baritonun hemen üstünde yer alır.
Alto, kadın ve çocuk seslerinin en kalın (pes) olanı. Kontralto da denir. Ses alanı sol ile ince fa arasında 2 sekizliden bir ses fazladır. Bu alan Türk müziğinde kaba rast (sol) muhayyer (la) arasında diye tanımlanır.
Onun da sesi 5 oktavdı.
Bas en alt vokal seviyedeki insan sesidir. Bas ses tipik olarak Fa altı ve Mi arasındaki (bilimsel aralık yazımına göre, F2-E4) seviyelerde bulunur.
Klasik Batı müziğinde mezzo-soprano ses türü için ses açıklığı: Opera müziği: Orta Do altındaki ikinci La ile bunun iki oktav üstündeki La (veya A3 - A5). Fakat Orta Do altındaki Sol ile tiz Do arasında (G3 - C5) de olabilmektedir.
İnsan sesleri yaklaşık olarak 250-500-1000-2000 Hz'lik frekanslarda yer almaktadır. Erkek sesleri daha düşük frekanslarda (250-500 Hz) kadın sesleri ise daha yüksek frekanslarda (1000-2000Hz) yer almaktadır.
Tiz kelimesi günümüzde daha çok keskin ses anlamına gelir. Civardaki herkes tarafından duyulacak kadar yüksek sesler de tiz olarak nitelendirilir. Bu kelime Osmanlı döneminde bir savaş aletinin ne kadar keskin olduğunu belirtmek için de kullanılır.
Bariton (barytone; Fransızca: baryton; Almanca: Bariton; İtalyanca:baritono), bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan erkek insan sesi tipidir. Etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir.
Tiz ses, yüksek frekanslı seslere denmektedir. Ses frekansı 1200 Hz ve daha üstünde olan sesler tiz ses olarak geçer. Pes sesin karşıtıdır. Halk arasında 'ince' ses olarak bilinir.
Ses, en basit şekliyle işitme organının duyabildiği titreşimler olarak tanımlanmıştır ve canlıların iletişim kurabilmesi açısından en önemli unsur olarak düşünülebilir. İnsan sesleri ilk etapta kadın, erkek ve çocuk sesleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
En tiz ve yüksek ses türüdür. Sopranolar acapella düzenlemelerde en yüksek aralıkları alır. Dramatik soprano, lirik soprano, koloratür soprano gibi alt türlere ayrılır.
Oktav, müzikte bir ses aralığıdır. Bir oktavın yüksek notasının ses dalgası frekansı (perdesi), aynı oktavın alçak notasının iki katıdır. Örneğin orta C üzerindeki A notasının uluslararası standart frekansı 440 hertz'dir. Bu A notasının üzerindeki oktav 880 hertz ile titreşirken, altındaki oktav 220 hertz ile titreşir.
Kızlarda temel frekanstaki düşüş daha az olmakla birlikte, ergenlik döneminde erişkin düzeyine iner. Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Kadınlarda menopoza girilmesi ile birlikte azalan östrojen (kadınlık hormonu) seste kalınlaşma olması ile sonuçlanmaktadır. Ses tellerinde meydana gelen gerginlik kaybı da buna katkıda bulunur. Ayrıca ses tellerinde daha sıklıkla şişlik (ödem) gözlenmektedir.
Ses çeşitlerini birbirinden ayırmak için kullanılan ses rengi terimi, bir çalgı aletinin veya insan sesinin ona has olan frekansı, notası ve şiddeti arasındaki farkları tanımlamak için kullanılan bir niteliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri