Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu. Bireysel duyguların içten geldiği gibi, coşkulu, etkili bir dille anlatılmasına da lirizm denir.
Coşku ve Heyecana Bağlı (Lirik) Anlatım Amaç duygulanımları ortaya çıkarmaktır. Bir konuya duygularımızı ve coşkularımızı katarak anlatmaya “duygusal” anlatım denir.
Sözlük anlamı lir eşliğinde okunan şarkı anlamına gelen lirik kelimesi dilimize Yunancadan geçmiştir. 7. yüzyıldan itibaren bu kelime hem manzum hem de mensur (düz yazı) eserler için kullanılmaya başlanmıştır. Düşünce ve gözlemlerden çok duyguların ön plana çıktığı anlatım biçimine lirik denir.
10-COŞKU VE HEYECANA BAĞLI (LİRİK) ANLATIM: *Duyguların sözle aktarılması sırasında kullanılan anlatım biçimidir. *Sembollerin, ritimli sözlerin, uyumlu seslerin kullanımıyla ortaya çıkar. *Daha çok şiirlerde kullanılan bu anlatım türünde mutluluk, üzüntü, sevinç ve heyecanlar dile getirilir.
Lirik eserde gerçek düşünce, duygu, keyif, heyecan yani insanın herhangi zarif duyguları ana konu olarak verilir. Demek lirizmin edebî tarzda lirik nesrin altın kökü olduğu şüphesizdir.
İlgili 16 soru bulundu
Canlı ve cansız varlıkları en ince ayrıntılarına kadar anlatma sanatına tasvir (betimleme) denir. Çevremizde gördüğümüz her şey betimlenebilir. Betimleyici anlatımın genel özelliklerinden bazıları şunlardır: Betimlemelerde görsellik vardır.
Divan edebiyatında gazel, murabba ve şarkı gibi nazım şekilleri lirik şiire örnektir. Halk edebiyatında ise koşmalar ve semailer lirik şiir türüne örnektir. Lirik şiirde asonans ve aliterasyona sıklıkla başvurulmuş ve duygusal derinlik artırılmıştır. Şairinin iç dünyasını ve duygusal deneyimlerini yansıtır.
Aşk, vatan, hasret, tabiat, gurbet, din ve ölüm gibi birçok konunun coşkulu bir biçimde dile getirilmesine Lirik şiir denir. Lirik şiir adını, Yunan edebiyatında Lir adı verilen sazdan almıştır. Lirik şiirin amacı duyguları ön plana çıkarmak ve coşkulu bir biçimde anlatmaktadır.
Lirik şiirin konuları; aşk, sevgi, sevinç, hüzün, ölüm, ayrılık, özlem gibi duygulardır. İnsanlar arasındaki karşılıklı etkileşimleri ve ilişkilere değinmiyor.
Mizah ya da gülmece, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizilmediği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.
Anlatım Biçimleri, Lirik Anlatım, Örnekler. Okuyucuyu coşturan, heyecanlandıran, hüzünlendiren, sevindiren ya da okuyucuya acı veren anlatım biçimidir. 1.Lirik anlatımda dil "heyecana bağlı işlev"de kullanılır. 2.Coşku ve heyecana bağlı anlatım daha çok şiir, roman, hikâye, tiyatro türlerinde kullanılır.
Duygu ve düşüncelerin coşkulu bir dille anlatan şiire lirik şiir denir. Eski Yunan edebiyatında şairler şiirlerini Lyra (lir) denilen bir sazla söyledikleri için bu tür şiirlere lirik denilmiştir. Lirik şiir, dünya edebiyatında en çok işlenen ve sevilen şiir türüdür.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir.
Eski Yunan edebiyatında bu tarz şiirler “lir (lyre)” denen bir sazla söylendiği için böyle adlandırılan lirik şiir; Şairin ruhunda uyanan ve kabaran heyecanları içli bir dille anlatan duygu yüklü şiirlere verilen isimdir.
Duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyata lirik şiir denir. Latince, Yunanca ve Fransızca kelime kökenlerine sahiptir. Sözcük anlamı az önce belirtildiği üzere coşkun ve ilhamla dolu demektir. Ek olarak kişisel duyguların içten, etkili ve coşkun bir dille anlatılmasına da lirizm deniyor.
Satirik şiir eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay veya durum iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda Didaktik şiir özellikleri de görüldüğünden, Didaktik şiirler içinde de incelenebilir. Ancak açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa alınması daha doğrudur.
Lirizm şiir sanatında bir akımdır. Duygusal şiirler lirizm akımı ile yazılması öne çıkan özellikler arasında yer almaktadır. Kişilerin iç dünyasındaki hayallerini işleyerek yazılması akıcı ve duygusal kelimeler ile sonuçlanmaktadır.
Türk edebiyatında lirik şiirin usta şairi: Ahmet Muhip Dranas.
İnsanların ayrıntılı bir şekilde, özelliklerinin anlatılması ile oluşturulur. İnsan betimlerinin diğer adı portredir. İnsan betimi kendi içerisinde ikiye ayrılır; İç tasvir (ruhsal tasvir) ve dış tasvir (fiziksel tasvir) olmak üzere.
Tasarlanan ve gerçekte yaşanan olayların belli bir kurgu içerisinde aktarılmasına öyküleme adı verilir. 1- O gün hava kapalıydı. İsmet, gün ağarmadan evden dışarı çıktı. Bir süre amaçsızca sokaklarda dolaştı.
Yazım teknikleri arasında yer alan betimleme örnekleri, hedef kitleye imgesel olarak bazı durumları yaşatabilmeyi ifade etmektedir. Olayı imgesel bir şekilde hedef kitlenin aklında canlandırabilmesine yardımcı olarak seçilen cümleler, hedef kitlenin olayın içerisinde kendisini konumlandırabilmesine yardımcı olmaktadır.
Yunanca kökenli bir sözcük olan lirik, ''lir'' sözcüğünden türetilmiştir. Antik Yunan döneminde lir eşliğinde okunan şarkılara lirik denirdi. Günümüzde ise düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiirler lirik olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri