Cevşen-i Kebir duâsı 100 bölümden (bâb) oluşur.
Cevşen-i Kebîr (Büyük Cevşen) ve Cevşen-i Sağîr (Küçük Cevşen) şeklinde iki çeşidi bulunmaktadır. Yaygın inanışa göre Büyük Cevşen duası Yüce Allah'ın Cebrâîl vasıtasıyla Hz. Peygamber'e -sallellahu aleyhi ve sellem- gönderdiği söylenen bir duadır.
Bunlar: Yasin sûresi, Fetih sûresi, Rahman sûresi, Haşir sûresinin son beş âyeti, Mülk sûresi, Nebe' sûresi ve Bakara sûresinin son iki âyeti olan Âmene'r-Resûlü. Ardından Kur'ân sûreleri için bir duâ yer alıyor.
Cevşen-i Kebîr, bir kısmı naslarda yer alan, mâna ve muhteva bakımından Allah'a nisbetinde hiçbir sakınca bulunmayan kelime ve cümlelerle münâcât ve niyazlardan ibaret bir metin olup bu tür metinlerle duada bulunmak, dinî hayat bakımından tavsiyeye şayan bir davranış olarak görülür.
Cevşen içinde; Cevşen-i Kebir duâsı yazılı olup 100 bölümden (bâb) meydana gelir. Her bâbda Allah'ın Esma-ül Hüsna ve sıfatları ile tavsif edilmiş olduğu 10 parça bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Tuvalete giremeyeceğinden korkarak bunları terk etmektense, cebine koyup hürmetli şekilde muhafaza ederek taşımayı tercih etmekte isabet olsa gerektir. Kolye şeklindeki Cevşenler ise, kapalı olduğu için bunlarla tuvaletlere girmenin bir sakıncası yoktur.
Kur'an-ı Kerim abdestsiz okunmaz.
Ancak Cevşen ve diğer dua kitapları abdestsiz okunabilir. Büyük Cevşen abdestsiz okunabilir. İçindeki Kur'an-ı Kerim yazılan sayfalara dokunmamak gerekir.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” “Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Cevşen'in muhtevası, sahih hadis kitaplarında var olan dualardan farklı olarak, Allah'ın bin bir ismiyle münacat yapılmış olmasıdır. Yoksa Cevşen'deki duaların önemli bir kısmı, -mahiyeti itibariyle- hem ayetlerde hem de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Mümkün olduğu takdirde Cevşen, namazlardan sonra özellikle sabah namazından sonra okunmalıdır. Dua, sürekli olarak her gün -tamamı veya hiç olmazsa, belirlenmiş bir bölümü- okunmalıdır.
Cevşen dini yazıt ve kitaplar tarafından sıkça telaffuz edilen ve oldukça koruyucu özelliği olan bir sembol olmaktadır. Özellikle birçok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir. Şekil ve yapı olarak üçgen bir muska şeklinde satılmakta ve kullanılmaktadır.
Dini bir sembol olduğu kabul edilen Cevşen, ister çantada ister kolye olarak kullanılabilmektedir. Takılma amacının sembol olduğu ve kullanıcıya güven verdiği bilinmektedir. Cevşeni, bazı tarikat ve mezhep liderleri kişiyi koruyucu olarak kabul etmektedir.
'Üstad kendisi başta Yasin-i Şerif'ten başlayıp hatim duasına kadar olan bölümü her sabah okurdu. Sonra, Cevşen'i pazartesi günleri okur bitirirdi (Bazen iki defa okurdu). Salı günü Evrad-ı Kudsiye'yi okur, çarşamba günü Sekine, Tahmidiye ve Münacat-ı Veysel Karanî dualarını okurdu.
"Bunlardan bir tanesi de cep telefonlarında, tebletlerde bilgisayarlarda olan Kur'an-ı Kerim okumak için yapılmış programlardır. Kur'an-ı Kerim'e abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an-ı Kerim mushafına abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an'ı abdestli okumak gerekirse de Kur'an abdestsiz de okunabilir.
- Kim muska (temîme) takarsa, Allah'a şirk koşmuştur." (Ahmed; hadis no: 16969). Değerli âlim Elbânî,"Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha" adlı eserinde hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.
Cevşen 100 kısımdan oluşan bir duadır. Her ayrı bölümde Allah'ın Esma-ül Hüsna ve sıfatlarının tavsif edildiği 10 parçadan meydana gelmektedir. Efendimiz duanın her bölümünde Allah'ı 10 ismiyle zikreder, onu tesbih (Allah'ın yüceliğini anmak) ve tevhid (Allah'ın tek ve bir olması) eder.
Hayızlı kadınların Kur'an-ı Kerîm okuması, Mushafa el sürmesi ve onu taşıması caiz değildir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Âdetli (hayızlı) kadın ve cünüp olan, Kur'ân'dan hiç bir şey okuyamaz." (Tirmizî, Tahâre, 98; İbn Mâce, Tahâre, 105).
Sonuç olarak, hastalıktan, nazardan veya hasetçilerin şerrinden korunmak için muska takmak veya yanında taşımak kesinlikle haramdır.
Korku gibi şeylerden korunmak için dua etmek ve âyet ile hadis gibi şeyleri yazıp taşımak dinen caizdir.
Bu durumda günah söz konusu mudur? Bir de Cevşen vb gibi dualar okunurken abdestli ve tesettürlü olmak şart mıdır? Değerli kardeşimiz, Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir.
Sonra, Cevşen'i pazartesi günleri okur bitirirdi (Bazen iki defa okurdu). Salı günü Evrad-ı Kudsiye'yi okur, çarşamba günü Sekine, Tahmidiye ve Münacat-ı Veysel Karanî dualarını okurdu. Perşembe günü Delâilu'n-Nur'u tavsiye edip okurken, cuma günü ise Münacatü'l-Kur'ân'ı okurdu.
Hayız veya cünüp halindeyken; “Bismillah”, “elhamdülillah” gibi bereket ve şükür niyeti ile ayetlerin bir kısmı okunabilir. Hulasa: Cevşen'ül Kebir dua maksadıyla okunabilir. Ancak Eser olarak elle tutacağınız kitapta Ayetler de var ise, harici bir şey ile tutup okumalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri