Türkiye Cumhuriyeti'nde vali Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valiliği yapan Lale Aytaman vali olarak atanan ilk kadın olmuştur.
Valilikler & Kaymakamlıklar
81 ilin Valilik ve 922 ilçenin Kaymakamlık bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
1991-1995 yıllarında Muğla Valiliği görevinde bulunan ve Türkiye'nin ilk kadın Valisi Lale Aytaman, Valimiz İdris Akbıyık'ı ziyaret etti.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Lale Aytaman (d. 11 Haziran 1944, İstanbul), Türk bürokrat ve siyasetçi.
İlgili 31 soru bulundu
Cüneyt Epcim, (1981, Amasya), Türk bürokrat. "Türkiye'nin en genç valisi" unvanını taşımaktadır. 2002 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi'nden mezun oldu.
Tevfik KUTLAR ilk vali olarak görevine başlamıştır. Bu tarihten itibaren günümüze kadar Adıyaman ilinde 25 vali görev yapmıştır.
Bir erkek, üstü olan hanıma iş ortamında daima unvanıyla hitap etmeli; kesinlikle “abla” dememelidir. Amiri ya da üstü olan yöneticinin eşi hanıma da, “hanımefendi” diye hitap etmeli; kendisinden “hanımefendi” diye söz etmelidir. Yöneticinin eşine kesinlikle “yenge hanım” veya “abla” dememelidir.
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir, gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.
Bu süre erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan Vali ise 9000 gün prim ödediği sürece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşında emekli olur.
Vali olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekir.
Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Yani her ilde bir vali bulunur. Valiler, illerin en yetkili devlet görevlisidir. Buna göre Türkiye'de kaç il varsa o kadar valilik ve o kadar da vali vardır. Vali her ilde birdir ve tektir.
Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır.
Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; B) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar da ilçenin işleri hakkında bağlı bulundukları valilerle muhaberede bulunurlar.
En az lisans düzeyinde bir üniversite mezunu olmak, En az 10 yıl kamu hizmeti deneyimine sahip olmak, Sağlık açısından valilik görevini yapmaya uygun olmak, En az 35 ve en fazla 45 yaşında olmak.
2024 KAYMAKAM MAAŞI
Kademe ve derecesi 1/4 olan 2024 kaymakam maaşı 63 bin TL bin TL civarında olacak şekilde hesaplanmıştır.
Vali Nasıl Olunur? Vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk yada İşletme gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına girerek başarılı olunması gerekmektedir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Vali, hükümetin gözleri ve kulakları olarak görev yapar. Vali, görev yaptığı ilin genel idaresini ve işleyişini denetler. Vali, il içindeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişini denetler. Vali, hükümet adına yetkili kişi olarak atanır.
bu hitap şekli hakimin, savcının şahsına değil makamınadır. yani devletedir. peygamber postu diye bilinen koltuğadır. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
"Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla; A)Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Türkiye'de Merkez (Ankara) ve Taşra olarak yapılandırılmış durumdadır. Bu durum sonucunda ile il yönetimlerinin başında Valiler görev almaktadır. Bu sebeple il yönetimlerinde en yetkili olan kişi vali olmaktadır. Buna göre ili kim yönetir sorusunun yanıtı: Vali olmaktadır.
Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk bölümlerinden mezun olarak Kaymakam Adaylığı Sınavına girilmesi ve bu sınavdan başarılı olunması gerekir. Gerekli tecrübeyi kazanan diğer İçişleri Bakanlığı çalışanları ya da kaymakam, İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri