Rezene çayı, bitkisel östrojen olarak kabul edilip bitkilerden elde edilen ve vücutta kadınlık hormonu östrojeni taklit eden fitoöstrojenleri içerir. Bu da adet döngüsünün uyarılmasında ve düzenlenmesinde önemlidir. Bunun da doğurganlık üzerinden doğrudan bir etkisi olabilir.
Rezene spazm önleyicidir. Özellikle rezene tohumunun kolik ve barsak kramplarını hafifletici antispazmatik etkisi vardır. Rezene kadınlık hormonu östrojen gibi davranan bir sebzedir. Anne sütünü arttırma ve adet düzensizliklerini düzenlemek gibi östojenik etkileri nedeniyle kullanılmaktadır.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Güçlü bir antioksidan olan rezenenin içinde A ve C vitaminlerinin yanı sıra sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi yararlı mineraller vardır. Balgam söktürücü, kas gevşetici, gaz giderici, antibakteriyel ve antibiyotik özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir.
B vitamini ve magnezyumdan zengin besinler tüketmek bu dönemde oluşan sancı ve ağrıyı gidermede yardımcı olur. Magnezyum kas kramplarını azaltırken, B grubu vitaminleri sinirsel iletinin güçlü olmasını sağlar. Rezene çayı, rahimdeki kasılmaları engelleyerek ağrının daha az hissedilmesini sağlamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Rezene tohumlarındaki anetol bileşiği, ayrıca anne sütünü artırıcı doğal galaktogog özelliklere sahiptir. Östrojen hormonunu taklit eden bu özellik, anne sütünü artırması nedeniyle emziren anneler için değerli kabul edilir.
Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir. Zencefi, maydanoz, ada çayı, rezene çayı, zerdeçal gibi bitkiler ya da soğan kürü gibi doğal kürler adeti geciktirmeye yararlı olabilmektedir.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve ödem attırır.
Rezene çayı etkileri güçlü olan bir çaydır. Her bitki çayında ve gıda tüketiminde olduğu gibi rezene çayının da aşırı tüketimi birtakım olumsuz etkilere sebep olabilir. Bu sebeple günde 1 fincandan fazla tüketmemeniz tavsiye edilir.
Rezene Çayı Günde Kaç Bardak İçilmelidir? Rezene çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kilo almak için; Rezene çayını yemeklerden 1 saat önce içerek iştahın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, rezene tohumu toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve idrar yolu problemleri riskini azaltır. Aynı zamanda terlemeyi teşvik eden terletici özelliklere sahiptir.
Tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi rezene çayı da dikkatli ve az miktarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sağlığa zararlı olabilir. Kusma, baş ağrısı ve alerji gibi yan etkileri görülebilir. Medikal ilaçlarla birlikte tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır.
Rezene tiroid ve bezelerdeki hormon dengesini düzenleyen progesteron içerir. Glisemik indeksi düşük olan rezene kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur. Rezene çayı iç parazitlerin temizlenmesinde yardımcıdır.
Dolayısıyla ofisinizde çalışırken, evde dinlenirken, kitap okurken veya her türlü rutin aktivitenizde kahve anksiyetenizi artırırken rezene çayı sizi sakinleştirebilir, yoğun dönemlerinizde psikolojik bir destek olabilir.
Rezene çayının antimikrobiyal özelliklere sahip olması aynı zamanda kötü kokulara sebep olan mikroplara karşı da önlem alabilmenizi sağlar. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere de sahip olan rezene çayı, iltihap olan dişetlerinin yatışmasını da sağlar.
Rezene çayı çok soğuk olursa içerisinde yer alan yararlı mineraller ve yağlar kaybolacaktır. Bu nedenden dolayı rezene çayının ne çok kaynar ne de çok soğuk olarak tüketilmemesi gerekir.
İşte rezene çayını hazırlamak bu kadar kolay! Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz. Yıldız anason, çubuk tarçın gibi baharatlar da ilave ederek hem kokusunu hem de tadını güzelleştirebilirsiniz.
Rezene: Bilinen en eski afrodizyaklardan olan rezeneden her gün bir parça alınması cinsel gücü artırır. Rezenenin tohumundan çay da yapılarak içilebilir.
Müshil etkisi: Rezene en sık kabızlığın giderilmesinde kullanılır. Bu çay bağırsaklarınızdaki hareketliliği artırabilir ve kısa süreli kabızlığı giderebilir. Bu etkisi sayesinde detoks programlarında da sıkça tercih edilir. Fakat düzenli olarak uzun süre tüketmek bağırsak tembelliğine yol açabilir.
Rezene Çayı
Kasların gevşemesi ve sinir sistemine olan etkisi ile uykuya geçişinizde kolaylaşır.
Doğal bitki çayları arasında yer alan adaçayı ve rezene çayı regl döneminin hızlı gelmesini ve erken bitmesini sağlayan içecekler arasındadır. Adet Kesici Şeyler Nelerdir? Adet kesici şeyler genellikle adet kanamasını hızlandırarak bu sürecin daha erken ve çabuk bitmesini sağlamaktadır.
Adet ağrısına iyi gelen çaylar, böğürtlen çayı, zencefil çayı, papatya çayı, safran çayı, civanperçemi çayı, nane çayı olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri