Havuç bir uzun gün bitkisidir. Optimum sıcaklık isteği 16-18°C' dir. Minimum sıcaklık isteği 9°C, Maximum sıcaklıkisteği ise 28°C dir. -5 ile -7°C'leri arasında donma başlar.
Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir.
Optimum depolama şartları 0 °C'de %98-100 bağıl nemli ortamda depolamadır. Olgun havuçlar sonbahar ve kış süresince hem işleme için hem de taze tüketim için başarılı olarak depolanmaktadır. Hasatta ve hasattan sonra gösterilecek özen buruşmaları, kesikleri ve kırılmaları azaltmaktadır.
İklim: Havuç serin iklimden hoşlanır. En uygun çimlenme sıcaklığı 10-15°C arasındadır. Gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15-20°C'dir.
İlgili 25 soru bulundu
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Havuç Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi haricinde ki bütün topraklarında yetiştirilen havuç üretiminin en yoğun olduğu bölge ise Ankara iline bağlı olan Beypazarı ilçesi olmaktadır. Bu bölgeden yetiştirilen havuçlar toplam yapılan üretimin %60'ını oluşturmaktadır.
Havuçlar soyulup halka halka doğranır. Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
Ve bir aya kadar kısa süreli saklama için, buzdolabında kapalı bir kapta soğuk su banyosunda serbestçe yüzebilirler. Bunu yapmak, onları buzdolabında bir aya kadar ve uzun süreli depolamada 6 aya kadar taze ve gevrek tutmalıdır.
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık eksi 2-3 C ye düştüğünde bitki tamamen ölebilir. Gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Havucun yeşillik ve yaprak kısımlarını keserek temizleyin. Ardından plastik poşete koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Havuçları buzdolabının sebze rafında 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Yeterli sulamanın yapılmaması, havucun çatlamasına ve kalite kaybına neden olur.
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Havuç C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirerek vücudun direncini arttırır. Özellikle kış mevsiminde tüketilmesi gereken bir sebzedir.
Havuç yumuşamamış ve pörsümemiş, gövdesinde yarıklar olmamalıdır. Bu şekildeki havuç tazedir. Kereviz alırken renginin soluk yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Kereviz ne kadar soluk renkli ise o kadar taze olduğu anlamına gelir.
Eğer salatanızdan artar ise kalan salatanızı ağzını sıkıca kapattığınız cam bir kavanozda buzdolabında 3 gün muhafaza edebilirsiniz…
Zamanla havuç yaşlandıkça yumuşar ve kilo verir. Bu, sebzeden su kaybı nedeniyle değil, aynı zamanda havuçta meydana gelen metabolik değişiklikler nedeniyle de oluşur. Buzdolabının daha soğuk sıcaklığı bu değişiklikleri yavaşlatır ancak tamamen durdurmaz.
Buzlukta Havuç Rendesi Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Havuçları yıkayın, sonra rendeleyin, sonra yemeklik şekilde poşetlere yerleştirin, küp küp de doğrayabilirsiniz. Ben bir yaşındaki kızım için yaptım yemeklerine koyuyorum. Bence minikler için harika bir çözüm yapmanızı öneririm.
Olgunlaştığı zaman şeker gibi olur lezzeti, olgunlaşmamış yersek salatalığa benzer tadı. Havuç da böyledir. Olgunlaşmamış havuç yediysek belki de tadı o yüzden acı gelmiştir. Havuç çok faydalı bir besindir.
Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir.
Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir.
Tohumdan yetişen havuç, sağlığa oldukça faydalıdır. Hem bitki halinde hem tohum halinde tüketilen havuç insan sağlığı için büyük önem arz eder. Aktarlardan havuç tohumu temin edip mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Havuç tohumu yağı havuç tohumundan elde edilir ve pek çok amaç için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri