Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Mıknatıs çeşitleri 3 ana başlık altında toplanabilir; Elektromıknatıslar, Geçici mıknatıslar. Kalıcı mıknatıslar.
Mıknatısın manyetik alan kuvvet çizgileri kuzey kutbundan çıkar, güney kutbunda sona erer. Mıknatıslar yapıldığı malzemeye ya da şekline göre adlandırılır. Yapay mıknatıslar çubuk mıknatıs, şerit mıknatıs, silindir mıknatıs, iğne mıknatıs, U mıknatıs ve at nalı şeklinde olabilir.
Mıknatıs: Kobalt, nikel ya da demir gibi maddeleri ve bu maddelerden yapılmış cisimleri çekme veya itme özelliğine sahip olan maddelere mıknatıs denir. Bu konuda iki farklı mıknatıs çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri doğal mıknatıslar diğeri ise yapay mıknatıslardır.
Mıknatıslar üç çeşide ayrılır. Bunlar doğal mıknatıs, yapay mıknatıs ve elektromıknatıslardır.
İlgili 40 soru bulundu
Mıknatıs manyetik alan özelliğine sahip olan ve özgül ağırlığı 2.7 gr/cm3 olan maddelere mıknatıs denir. Mıknatısın iki kutbu vardır. Bu kutuplardan biri kuzey diğeri ise güney kutbudur. Mıknatıslar genel olarak metal, nikel ve kobalt gibi maddeleri çekme özellikleri vardır.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden oluşmaktadır. Bunlar demir, nikel ve cobalt metallerdir. Bu metallerin her biri mıknatıs özelliğine sahip olmaktadır. Bu tür içerisinde manyetit adı verdiğimiz demir oksit bileşiği içeren bir kayaç olarak bilinir.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
Mıknatıs, manyetik özelliğe sahip, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliğine sahip cisimlere verilen bir isimdir. Mıknatısın iki kutbu vardır ve bu iki uçta manyetik çekme ve itme özellikleri bulunur.
Mıknatıs çeşitleri
Demir, kobalt, nikel oda ısısında ferromanyetik özelliğe sahiptir. Sabit mıknatıslar, mıknatıs taşı gibi doğada mıknatıslanmış halde bulunan maddeler olabileceği gibi, Alnico, NdFeB, Sm-Co,Sm-Fe mıknatıslar gibi yapay olarak hazırlanmış alaşımlar da olabilir.
Doğal mıknatıslar mıknatıs taşı olarak bulunmaktadır. Mıknatıs taşının diğer adı da magnetit'tir. Manyetik alanları, günümüzde kullandığımız yapay mıknatıslar gibi sonradan kazandırılmış olarak değil yapısından dolayı kendiliğinden bulunmaktadır.
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Süper iletkenli mıknatıslar süper iletken kablolar kullanılarak üretilen elektromıknatıslardır. Genellikle düşük sıcaklıklarda kullanılmaktadırlar. Çoğu elektromıknatıstan daha büyük manyetik alanlar üreten süper iletkenli mıknatıslar enerji verimliliği açısından da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Çevrelerinde manyetik alan oluşturan malzemelere mıknatıs denir. Bir mıknatısın kuzey ve güney olarak adlandırılan iki kutbu vardır. Mıknatısın çevresinde oluşturduğu manyetik alanın yönü kuzey kutbunda dışa doğru, güney kutbundaysa içe doğrudur.
Mıknatısı ısıtır ve belirli bir sıcaklığa ulaşırsanız, mıknatıs manyetizmini kaybeder. Farklı mıknatıslar, farklı sıcaklıklarda etkilenirler. Örneğin; N serisi NdFeB' nin sıcaklığı 80 derecedir. Curie denilen bu sıcaklığa ulaşılır ulaşılmaz, mıknatıs manyetizmini kaybetmeye başlar.
MR cihazları, büyük bir mıknatıs ve radyo dalgaları kullanarak vücudun görüntülerini oluşturur. Röntgenin aksine MR incelemesi sırasında radyasyon üretilmez.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
Mıknatıslar genel itibarıyla metalleri çekerken nikel ve kobalt gibi metaller üzerinde de etkilidir. Mıknatısların çektiği maddelere genel olarak ferromanyetik madde adı verilmektedir. Yapay ve doğal mıknatıs seçeneklerinin çekme yönü farklılık gösterse de bu ürünlerin en özel yanı budur.
En güçlü mıknatıs çeşidi neodyum mıknatıslardır. Neodyum (Neodim-Demir-Bor) mıknatıslar dünyadaki en güçlü kalıcı mıknatıslardır.
Çünkü madeni para yani bozuk para yapısında herhangi bir manyetik madde bulundurmuyor. Buna farklı örnek bakır ve alüminyumu vermiştik. Bunlar içerisinde de mıknatısın çekebileceği kadar manyetik özelliği olan madde bulunmuyor. Çünkü madeni para paslanmaz çelik maddeden yapılmıştır ve çeliği de mıknatıs çekmez.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
İlk mıknatıslar icat edilmedi, bunun yerine doğal olarak oluşan manyetit adı verilen bir mineralden bulundu. Geleneksel olarak, antik Yunanlılar manyetitin keşifçileriydi. Ayakkabı tırnakları manyetit içeren bir kayaya yapışan Magnes adlı bir çobanın hikayesi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri