Sıcak havalarsa yoğun bir şekilde fiziksel aktivitede bulunmak halsizlik ve yorgunluk gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle egzersiz için sabahın erken saatleri veya akşamlar tercih edilmelidir.
Terleme sırasında buharlaşan suyun deri üzerinden vücut dışına aktardığı enerji sayesinde vücut sıcaklığı düşer. Ancak bu süreçte kalp atış hızının artması ve metabolizmanın hızlanmasının gerektirdiği efor yorgun hissetmemize yol açar.
Terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması ilk bulgulardır. Sıcaklık artmaya devam ederse cilt kuru sıcak ve kırmızı bir hal alır, vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır, davranış bozukluğu, bilinç bulanıklığı gelişir.
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Yüksek sıcaklık, vücutta dehidrasyon ve su kaybına neden olarak enerji düşüklüğü, halsizlik ve odaklanma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte kaygı düzeyini artırabilir. Ayrıca, sıcak hava dönemlerinde terleme, nem hissi ve rahatsızlık hissi gibi faktörler anksiyete hissini tetikleyebilir.
İlgili 37 soru bulundu
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli. Yükselen ısı beyin hücrelerine zarar vermektedir. Migren, epilepsi, felç gibi hastalıklara neden olabilen sıcaklar, tansiyon hastalarında beyin kanaması riskini de arttırmaktadır.
İnsanın normal vücut sıcaklığı genellikle iki yöntem ile ölçülür. Birinci yöntem olan oral yol (dilin altından) ile ölçüldüğünde 36.8±0.4 derecedir. İkinci yöntem olan içsel bölgeler anal, vajinal yolla ölçüldüğünde ise 37.0 derece olarak çıkmaktadır.
Aşırı sıcakların etkileri
50°C altında olsa bile yüksek sıcaklık ve nem, hayati sağlık tehlikesine neden olabiliyor. Rutgers Üniversitesi'nin çalışmasına göre, küresel ısınmanın mevcut seyri devam ederse, 2100 yılı itibarıyla 1,2 milyar insan aşırı sıcak hava koşullarıyla karşı karşıya kalabilir.
Yeteri kadar su tüketin
Sıcak havalarda yeteri kadar su tüketilmemesi durumunda vücut susuz kalabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak ani sıcak basması, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
"Sıcakların neden olduğu öfke ve sinirlilik hali tahammülsüzlüğe neden olabiliyor. Sıcaklar sadece bedenimizi değil ruhumuzu da terletiyor. Bu da kavga ve benzeri durumlara yol açıyor. Sıcaklar trafik kazalarını da artırabiliyor çünkü sıcak havalar kişilerde dikkat ve konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor.
Sıcaklığa Bağlı Hastalıklar
Sürekli yüksek sıcaklıklar, özellikle yeterince sıvı alınmadığında ve çok fazla bedensel faaliyette, çeşitli sıcaklık hastalıklarına yol açabilir. Bunlara güneş çarpması, sıcak çökmesi, sıcak krampı, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması dahildir.
Bahar yorgunluğu güneşin daha dik gelmesi ile ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması ve bununla beraber ortaya çıkan nem artışı sonucunda oluşur. Yaz ve sıcak geçen bahar aylarında hava sıcaklığı, yüksek nem ile bir araya gelince bunaltıcı bir gün yaşarız. Kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Sürekli olarak yorulmuş ve tükenmiş hissetme durumunun yani halsizliğin altında yatma olasılığı olan hastalıklardan bazıları ve bağıl nedenleri arasında; enfeksiyonlar, yetersiz beslenme, vitamin eksikliği, kan hastalıkları, anemi ve diyabet gibi hastalıklar yer alabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığını 18 derece olarak öneriyor. Alerjisi olanlar ya da solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık ise 16 derece. Hasta, yaşlı ya da çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derece.
İnsan bedeni normalde 37 derece civarında oluyor. Isımız 40 dereceye yaklaşırsa başımız dönmeye başlıyor ve bayılma ihtimali de artıyor. Bedenimizin yüksek ısıda kalması kalp kası ve beyne zarar verebiliyor ve bunun da ölümcül sonuçları olabiliyor.
Vajinal duş, kadınların temizlik ya da tedavi amacıyla, parmak ya da bir materyal kullanarak vajen içine sıvı uyguladıkları, eski ve geleneksel bir uygulamadır. Kadınlar arasında yaygın olan vajinal duş uygulaması; yaş, etnik köken, eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik statüden etkilenmektedir.
Genital bölge ılık su ile yıkanmalı yumuşak alerjik olmayacak basit bir sabun kullanılabilir. Labiumlar parmakla aralanarak kıvrım yerlerinde de suyun değmesi sağlanabilir. Ama kesinlikle çok sıcak su kullanılmamalıdır ve sabunun tamamen durulandığından emin olunmalıdır.
Vajinal duş yapmak için özel olarak tasarlanmış bir cihaz kullanılabilir. Bu cihaz, suyun vajina içine verilmesini sağlar ve daha sonra bu su tekrar cihaz yardımıyla dışarı alınır. Vajinal duş yaparken, doğru sıvının kullanılması ve cihazın temizliği de önemlidir. Duş yapmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Metabolizma. Beyin herhangi başka bir organdan daha fazla olarak insan vücudu tarafından kullanılan enerjinin yüzde yirmisini tüketir. İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır.
Beyin kanamaları önlenebilir
Çocukluk ve gençlik çağında görülen kafa travmaları ve doğumsal kusurlar beyin kanaması nedeni olabilirken; ileri yaşlarda yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları beyin kanamalarına yol açabilir. Özellikle sıcak havalar bu hastalarda beyin kanamaları riskini de artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri