Talih kelimesi içerdiği anlama göre nasip, kısmet ve şans sözcükleri ile aynıdır. Doğal olarak bunlar eş anlamlı sözcükler olur.
Ağıt Kelimesi Ne Anlama Gelir? Ağıt eş anlamlısı bulunurken öncesinde mutlaka kelimenin anlamını bilmek gerekiyor. Türk Dil Kurumu'na göre ağıt ağlamak anlamına geliyor.
Cevap:Kısmet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Açıklama: Kısmet kelimesinin eş anlamlısı Nasip veya Talihdir.
Kısmet kelimesinin zıt anlamlısı:
→zıt anlamlısı yoktur.
Evlilik kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük
"Baş göz olmak" başta olmak üzere evliliğin eş anlamlısı olan kelimeler: Baş göz olmak. Dünyaevi. Kurum.
İlgili 38 soru bulundu
Bu yüzden de cümle içerisinde sıkça kullanılması tercih edilir. Günümüze eski Türkçeden uyum sağlayan ve günümüzde hemen hemen her cümlede kullanılan eş kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeleri, hayat arkadaşı, benzer, refika olarak sıralayabiliriz. Ancak eş kelimesinin her eş anlamı birbiri yerine kullanılamaz.
Bunların en başında eş anlamlısı olan iki sözcüğü yer almaktadır. Bir sayı olan iki, çift kelimesinin eş anlamlısıdır ve cümle içinde yan yana kullanımı da bulunmaktadır. Bunun haricinde çift kelimesinin anlamına benzer sözcükler ise şu şekildedir: İkili.
Kısmet, nasip olarak bilinmektedir. Talih, kader ve şans olarak da bilinen bir kavramdır.
Talih, kader, şans. Bir ünlem. "Şimdiden belli değil, ya olur ya olmaz" anlamında bir seslenme sözü. Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılama durumu.
Kısmeti iyi olan, talihli.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Yasa kelimesinin eş anlamlısı olan kelime "Kanun" kelimesidir.
Türk Dil Kurumu'na bakıldığı zaman misafir kelimesinin eş anlamı 'konuk' kelimesi karşımıza çıkıyor.
Verd: Arapça bir kelime olmasına rağmen yine divan edebiyatında çok fazla kullanılan ve gül kelimesi yerine kullanılan bir kelimedir Verd kelimesi. Bazı kaynaklarda "Vürd ya da Vird" şeklinde karşımıza çıksa da kelime anlamı olarak gül anlamına gelmektedir ve edebiyatımızda sıklıkla kullanılır.
Anadolu'da ata kelimesi, baba, dede, soy ve cet manasında kullanılır. Veli kelimesinin ilk anlamı dost, ikinci anlamı babadır.
AĞIR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Ağır kelimesinin eş anlamlısından biri ahestedir. Bunun yanı sıra vahim, okkalı, yavaş, çok, fazla gibi kelimelerde ağır kelimesinin yerine kullanılabilir.
Şans; baht, talih, fırsat, imkân demektir. Nasip, birinin, önceden kaderinde, yani, alnına yazılmış olan pay, payına düşen anlamında olduğu gibi, “Bir insanın elde edebildiği şey”e de denir. Kısmet ise, Allah'ın her kişiye, her canlıya uygun gördüğü şey, durum.
- İnsanlar güzel bir şeye ulaştığında ,onu elde ettiğinde Allah nasip ettiği için oldu, kısmetimiz de varmış derler. Ulaşamadıklarında, elde edemediklerindede kısmet değilmiş, Allah nasip etmedi, nasip değilmiş derler.
Sözlükte “bölmek” mânasına gelen kısmet, fıkıhta şâyi hisseli mallarda ortakların hisselerinin muayyen hale getirilmesi, daha çok da terekenin mirasçılar arasında paylaştırılması işlemini ifade eder.
Kismet demek nedir? olay vuku bulmuşsa kismettir. Ama olacaği belli degil ama olasiligi yuksekse nuna buyuk kismet denir.
Nasip kelimesi sözlükte farklı anlamlarda belirtilebiliyor. Bireylerin elde edebildiği veya sahip olduğu şeyleri ifade eden bir sözcüktür. Günlük kazanç veya kısmet anlamında da kullanılabilen bir sözcüktür. "Nasipte varsa olur." cümlesi nasip kelimesinin kullanımına örnektir.
Kader kelimesinin yerine yazgı ve alın yazısı sözcükleri kullanılabilir. Kader kelimesinin yerine kullanılabilecek bazı sözcükler vardır. Kader sözcüğünün sahip olduğu anlam ile alın yazısı kelimesinin sahip olduğu anlam aynıdır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Örnek kelimesinin eş anlamlısı benzer, emsal, eş, model sözcüğüdür. Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir.
Eş anlamlı kelimeler bakımından adam, insan, er, yiğit ve koca kelimeleri birbirleri için kullanılmaktadır. Erkek kelimesi farklı olarak, koca, yiğit, er, koca ve adam kelimelerine sahiptir. Bu kelimelerin tamamı aynı anlama gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri