Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına sinüs (paranazal sinüs) adı verilmektedir. Yanak sinüsleri (maksiler sinüsler), alın sinüsleri (frontal sinüsler), gözler arasındaki sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler) ve kafa içi sinüsler (sfenoid sinüsler) olmak üzere beş çift sinüs mevcuttur.
Sinüzit çeşitleri kendi içinde akut, subakut, kronik ve tekrarlayan sinüzit olarak ayrılır. Bunların dışında bakteriyel viral sinüzitle birlikte mantar sinüziti de sinüzit türleri arasında gösterilir.
Maksiller sinüs en büyük sinüstür. Uzunluğu 25 mm, yüksekliği 33 mm, derinliği 34 mm ve hacmi 15 ml dir. Maksiller sinüsün ostiumu medial duvarın arka üst bölümünde lokalize 3 mm çapında ve 5 mm2 alanındadır. Etmoid sinüsler her bir tarafta 2-8 arasında ön etmoid, 1-5 arasında arka etmoid hücreler bulunur.
Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Zencefil, soğan, nane çaylarının tüketilmesi, Alın ve göz altı bölgesine masaj uygulamak, Tuzlu suyun burundan çekilmesi gibi işlemlerle sinüzit semptomları azaltılabilir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Islak saç tek başına sinüzit nedeni değildir ancak özellikle soğuk havalarda saçların ıslak olması soğuğun kafa kemiklerine daha fazla iletilmesine neden olur. Burun mukozasındaki damarların soğuk etkisi ile genişlemesi mukozada kalınlaşma ve dar sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya neden olabilmektedir.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Sinüs perforasyonu, burun içindeki sinüs boşluğunun veya dişlerin olduğu bölgedeki boşluğun delinmesidir. Bu durum genellikle; travma, enfeksiyon, cerrahi müdahale veya ilaç kullanımı gibi nedenlerle meydana gelmektedir. Burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, enfeksiyon, burun kanaması gibi semptomlara neden olabilmektedir.
Paranazal sinüs tomografisinde neler belli olur? Paranazal sinüs tomografisinde sinüzit hastalığı olup olmadığı, var olan sinüzitin detaylı değerlendirilmesi, sinüs ya da burun bölgesi tümörleri ve doğuştan kaynaklı burun bozukluklarının araştırılması gibi durumlar belirlenmektedir.
Sinüzit tedavisinde kullandığımız ilaçlar, antibiyotikler, burun mukozası şişliğini azaltan, sümük salgısının akışkanlığını arttıran ilaçlar ve burun içini temizlemeye ve mukoza şişliğini azaltmaya yönelik burun spreyleridir. Alerjisi olan alerji reaksiyonlarını kontrol eden ilaçlar da tedaviye eklenir.
Evde sinüzit tedavi yöntemlerinden biri ise, ilk olarak yüksek bir yastıkta yatmak ve bu şekilde istirahat etmektir. Bol şekilde su tüketmek ve meyve ile beslenmek hastalığın neden olduğu halsizliğe iyi gelecektir. Dolmuş sinüslere en iyi gelen yöntemlerden biri de tuzlu su yöntemidir.
Maksiller Sinüs Masajı
Maksiller sinüsler; burnun her iki tarafında, yanakların altında, dişlerin üstünde bulunur. İşaret ve orta parmaklarınızı burnun her iki yanındaki yanak kemikleri ve üst çene arasındaki alana yerleştirin. Yaklaşık 30 saniye boyunca dairesel hareketlerle masaj yapın.
Sinüzit enfeksiyonu akut ve kronik olarak ikiye ayrılabilir. Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Sinüzite ne iyi gelir, özellikle ağrının ve baskının fazla olduğu zamanlarda yapılacak olan sıcak banyo burun bölgesinin açılmasını ve rahat nefes alınmasını sağlamaktadır. Kişi bu şekilde rahatlayacak ve sinüzitin oluşturduğu baskı azalacaktır.
Akut ataklarda; sinüzit genelde bakteriyel kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi ile birlikte burnu açmak için bir takım ilaçlar da verilebilmektedir. Burun içini tuzlu hipertonik su ile yıkamak da tedaviye yardımcı olmaktadır. Alerjik hastalarda ise bunlara ek olarak alerji tedavisi uygulanmaktadır.
Sinüziti olan kişiler soğuk havalardan en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Sürekli devam eden geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz ve göz çevresinde hissedilen ağrılar, sinüzitin ilk belirtileri arasında yer alıyor. Grip tedavisinin tamamlanmaması ve burnun yapısal bozuklukları da sinüzite neden olabiliyor.
Özellikle şakaklarda baş ağrısı, gerginlik, doluluk hissi vardır. Göz altlarında şişlik olabilir. Tekrarlayan öksürük nöbetleri vardır. Bu şikayetler 3 haftadan kısa sürer ve tedaviye yanıt verirse akut (basit) sinüzit olarak adlandırılır ki burun akıntısı genelde açık sarı renklidir ve baş ağrısıyla beraberdir.
Sinüzit genellikle ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz ve sıklıkla evde yapılan tedavilerle veya doktorunuzun önerdiği ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ancak, nadiren ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu durumlar genellikle tedavi edilmeyen ya da kronikleşen sinüzit vakalarında görülür.
Sinüzit ve reflüden korunmak istiyorsanız:
Akşam yemeklerinde hazmı zor olan hayvansal gıdalar ve fastfood yiyeceklerden uzak durun. Gün içerisinde en az 10 bardak su (2 litre) tüketin, Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının. Yemek öğünlerinde tıka basa yemeyin.
Burun içi dokularının aşırı kuruluğu veya şiddetli sümkürmeler, kanla karışık burun akıntısına neden olabilir. Koyu, yeşil renkli, tek taraflı ve kötü kokulu akıntı burunda bir yabancı cisim varlığına işaret etmektedir.
Bilim adamları, normal koşullarda sinüs iltihabının bir iki hafta içerisinde geçtiğini, doktor gözetiminde bu süre içerisinde antibiyotik değil sadece ağrı, burun tıkanıklığı ve öksürüğe karşı ilaç alınmasını tavsiye etti.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri