Cezanın Tanımı : Araçların hızını; kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmamak.
Sürücüler: Kavşaklara, dönemeçlere, tepe üstlerine, yaya ve okul geçitlerine, devamlı dönemeçlere, demiryolu geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken hızlarını azaltmak zorundadırlar. 6.
Sürücüler kavşağa yaklaşırken hızlarını azaltmalıdırlar. Geceleri ise selektör yaparak aracın gelişi haber verilmelidir.
Hızlarını azaltmak zorundadırlar. Aksine bir karar veya işaret yok ise, azami hız sınırı %10′ a kadar aşılabilir. Öndeki aracı geçme sırasında geçme şartlarının mecbur kılması nedeniyle hız sınırı aşılabilir, bir suç oluşturmaz.
Otomobiller için Hız Sınırı
Otomobil hız sınırı, yerleşim yeri ve şehir içinde 50 km, şehirlerarası 90 km, bölünmüş yol için 110 km ve otobanlarda ise en fazla 120 km hızla gidebileceğin anlamına geliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Kimsenin bilmediğini düşündüğüm veya bilip de uygulamadığımız bir bilgiyi paylaşmak isterim okul önlerinde ve tüm yaya geçitlerinde azami hız 30 km/h dir, ilk geçiş hakkı her zaman yaya ve bisikletlidedir.
Trafik kazalarındaki ölüm sebeplerinin başında aşırı hızla araç kullanmak gelmektedir [1]. Hız arttıkça durma mesafesi uzamakta, direksiyon hâkimiyeti azalmakta, geçme hataları ve çarpışma şiddetleri ise artmaktadır. Aşırı hız sürüş güvenliğini ortadan kaldırır.
Hız sınırlama sistemleri otomobilin direksiyonun üzerine veya etrafına yerleştirilen kontrol butonları ile devreye alınıp, devreden çıkartılabilirler. Marka ve modele göre bu kontrol butonlarının farklı bir yerde konumlandığını da görebiliriz.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Sürücüler; kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, tünellere yaklaşırken, dar köprü ve menfezlere girerken hemzemin geçitlere yaklaşırken hızlarını azaltmak zorundadırlar.
Hızın gerekli Şartlara uygunluğunu sağlamak
Cezanın Tanımı : Araçların hızını; kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmamak.
➢ Kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol veriniz. ➢ Kavşağa girmek için bekleyiniz ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapınız. ➢ Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol veriniz. ➢ Kavşak içinde durmayınız.
8- Kavşaklara yaklaşırken;yerleşim yerlerinde 30.yerleşim yerleri dışında150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, 9- Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri, 10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
4) Kavşak, bağlantı yolu, tehlikeli eğim iniş ve çıkış, tünel ve köprülere yerleşim birimleri içinde 5 m, yerleşim yeri dışında 100 m. mesafe içinde duraklama yasaktır.
Aracın hızının artmasıysa, fren mesafesini çok daha fazla artırır. Yani aracın hızı 4 kat artarsa, frenleme mesafesi 8 kat artar. Örneğin; 30km/h hızla giden bir araç 10 metre sonra duruyorsa, aynı araç 60km/h hızla giderken frene basıldığında 40 metre sonra durabilir.
Aracın Hızının Fren Mesafesine Etkisi
Aynı koşullar altında: Hızınızı 2 misli artırmanız, fren mesafesi 4 kat artar. Hızınızı 3 misli artırmanız, fren mesafesi 9 kat artar. Hızınızı 4 misli artırmanız, fren mesafesi 16 kat artar.
Hız ve kaza ihtimali: Hız arttıkça aracın kontrol edilmesi de o oranda güçleşir. Bu bazı hallerde çevresel koşullarla birleşerek kazaya yol açabilir. Özellikle hız sınırına uyulmasının zorunlu olduğu dönemeçler, eğimli yol kesimleri söz konusu olduğunda yüksek hız doğrudan doğruya kaza nedeni olabilmektedir.
Okul bölgesinde motorlu taşıt trafiği için belirlenmiş olan hız limitinin 50km/s olması, bu noktada hareketlilik gösteren savunmasız yol kullanıcılarının özellikle de çocukların yol güvenliğini etkilemektedir.
Karayolları Trafik Kanunu'nun "Hız Sınırları" başlıklı 50. maddesinde, "Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 kilometre/saat, bölünmüş yollarda 110 kilometre/saat, otoyollarda 120 kilometre/saat hızı geçmemek üzere ...
Bu matematik üzerine 90 km hız sınırı yüzde %10 geçilerek en fazla 99 km/s'ye kadar aşılabilir. Eğer hız 100 km/s olur ise ceza uygulanılabilir duruma geçilir.
Sürücülere hız sınırı kesilebilmesi için sollamalar için yüzde 10 hız toleransı bulunuyor. Bu oran hesaba katıldığında hız limitinin 130 km/s olduğu yollarda 143 km/s hız ile yolculuk yapılabilecek.
otoyollarında geçerli olan 120 km/s hız sınırı, 130 km/s olarak güncellendi. otoyollarında geçerli olan 120 km/s olan hız sınırı ise 140 km/s olarak güncellendi. Ayrıca yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldığında hız sınırı; 140 km/s olarak sınırlandırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri