Provizyon, yapılan kredi kartı harcamalarında bankalar tarafından güvenlik amacıyla uygulanan bir ön onay sürecidir. Çalıntı kredi kartı harcamaları ve hatalı POS işlemleri gibi durumlarda ödemelerin güvenli bir şekilde iade edilmesine olanak tanır.
Eğer ödeme yaptığınız kredi kartı ile firmanın POS altyapısı aldığı banka aynıysa genellikle 1 iş günü içinde bu süreç tamamlanmış olur. Eğer POS cihazı ile kredi kartınızın bağlı olduğu banka farklıysa provizyon süresi 2 güne uzayabilmektedir.
Provizyonda yer alan bir işlem, banka ile iletişime geçilerek iptal edilebilir. Ancak burada bankalar geçerli sebep şartı arar. Yani iptal ettirebilmeniz için işlemin başkası tarafından yapılması ya da sehven (hata ile) yapılması gibi bir şart aranır. Eğer bu şartlar oluşmamışsa iptal işlemi gerçekleşmez.
Provizyon işleminin süresi, bankadan bankaya değişebilir. Provizyon ne zaman düşer? Genellikle provizyon işlemi, birkaç dakika içinde tamamlanır. Ancak bazı durumlarda provizyon işleminin tamamlanması birkaç gün sürebilir.
Provizyon süreci kartlı alışveriş sırasında satıcının, kredi kartı sahibinin limitinin yeterli olup olmadığını kontrol etmesi için başlatılmaktadır. Yapılan işlem, bankaya iletilir ve banka, kartın limitine ve işlem tutarına göre provizyon onayı verir ya da reddeder.
İlgili 19 soru bulundu
Açık provizyon süresi, genelde bir gün ile sınırlıdır. Ancak alışveriş esnasında kredi kartını veren bankadan farklı finans/ödeme kuruluşunun pos cihazı kullanılmışsa süre uzayabilir. Bu tür durumlarda bekleyen provizyonun süresi iki gün civarına çıkabilir.
Bekleyen provizyon, bankaların tedbir amacıyla bir süre provizyonda beklettiği ödeme işlemleridir. Banka hesap dökümünüzü kontrol ederken yaptığınız bir ödemede bekleyen provizyon yazdığını görürseniz, ödemenin henüz alıcıya iletilmediğini ve güvenlik nedeniyle bekletildiğini anlayabilirsiniz.
Banka hesap dökümünü veya kredi kartı ekstrenizi kontrol ederken yaptığınız bir ödemede bekleyen provizyon yazdığını görürseniz bu, ilgili ödemenin henüz alıcıya iletilmediği ama ilgili tutarın limitinizden düşüldüğü anlamına gelir.
Provizyon bedeli, yolculuk talep edilirken uygulanır Bazı bankalar, hesabınıza provizyon blokesi/bedeli konulduğuna dair SMS bildirimi gönderebilir. Bu bloke, ödeme yönteminizin doğru çalıştığından ve yapmak üzere olduğunuz yolculuğun ücretini karşılayacak bakiyeye sahip olduğunuzdan emin olmak için konulur.
Bekleyen Provizyon İptal Edilir mi? Provizyonda bekleyen işlem size ait değilse bankanız ile görüşerek iptalini isteyebilirsiniz. Bekleyen provizyonun iptali için bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kayıp, çalıntı veya şüpheli işlem bildirimi için tuşlama yapabilirsiniz.
İade işlemleri, kredi kartları ile yapılan ödemelerde 1-3 iş günü içerisinde, debit (bankamatik) kartlar ile yapılan ödemelerde ise 7-14 iş günü içerisinde kart hesabına yansımaktadır.
Açık provizyon nedir? Bir ürün veya hizmet satın aldığınızda, ödeme yönteminizin geçerli olduğunu ve hesabınızda işlem için yeterli bakiye olduğunu doğrulamak için kartı veren bankayla iletişime geçeriz. Bankanız işlem tamamlanana veya provizyonun süresi dolana kadar parayı ayırır.
Detaylı Bilgi. İşlem Ertele, peşin yapılan bir işlemin müşteri isteği ile henüz ilgili dönem ekstresi kesilmeden önce istenilen ay kadar ertelenmesi anlamına gelmektedir.
İnternetten kredi kartı ile yapılan ödeme iptali işleminin gerçekleşmesi için karşı tarafın onayı gerekiyor. Harcamanı iptal etmek istiyorsan ürünün iade sürecini başlatmalı, karşı tarafın hesabına ilgili tutarı iade etmesini beklemelisin.
Kredi kartında provizyon, bir işletmenin müşterinin kredi kartından belirli bir tutarı geçici olarak bloke etmesi anlamına gelir. Bu bloke edilen tutar, işlem tamamlanana kadar müşterinin hesabından tahsil edilmez.
Araç kiralarken kredi kartıma konulan provizyon (blokaj, depozito) ne zaman iade edilir? Provizyon (depozito), kiralamanın sona ermesinin akabinde; varsa ücretli karayolları ve köprü geçişleri, eksik yakıt, günlük km sınırı aşımı ve hasar bedelleri hesaplanarak kalan tutar iade edilir.
Aracı teslim aldığınız nokta ile teslim etmeyi düşündüğünüz nokta birbirinden farklı olabilir. Böyle durumlarda araç kiralama firmaları aracın teslim alındığı ve teslim edildiği nokta arasındaki farka göre ek bir ücret talep ediyor. Bu ücrete drop ücreti deniyor.
Çeşitli POS özellikleri ile size en uygun POS Ziraat'te!
Daha çok seyahat, turizm, araç kiralama vb. sektörlerde faaliyet gösteren firmaların tercih ettiği bu yöntem sayesinde, daha sonraki bir tarihte sunacağınız hizmete ilişkin tutarı kart limitinde bloke ederek, işlemin ön provizyonunu (onayını) alabilirsiniz.
Kiralanan aracın kullanımı sırasında trafik cezası veya HGS/OGS gibi geçişler nedeni ile ortaya çıkan bedellerin tahsil edilmesi için provizyon ücreti kesintisi uygulanır.
Açık Provizyon Tanımı:
Açık provizyon kelimesini anlamı; banka kartı veya kredi kartı ile yapılan herhangi bir alışveriş sonrası ödeme yapılırken, kartınıza ait provizyonlar ortaya çıkar. Ödeme olması için onay bekleyen işlemlere (provizyondaki işlemler) veya açık provizyon işlemleri denir.
Banka onayı verildikten sonra bekleyen provizyon, hesap özetine harcama olarak yansır. Açık provizyon ya da bekleyen provizyon olarak adlandırılan bu işlemlerde bankalara kart ve harcama bilgileri ulaştıktan sonra banka, bilgileri kontrol eder ve bir sorun olmaması halinde bu ödeme işlemini onaylar.
Kredi Kartına Paranın İade Edildiği Nasıl Anlaşılır? Kredi kartına yatırılan iade ücreti, mobil ve internet bankacılığı üzerinden kredi kartı hareketlerinden görüntülenebilir. Ayrıca kredi kartı ekstresinde de iade edilen ücret yer alır. Telefon bankacılığı üzerinden de kart hareketlerinizi kontrol edilebilir.
Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir.
Kredi kartı para iadesi, iki şekilde olabilir; iade işlemiyle alınan ücret kartınıza geri yatırılır veya ödeme iptali/talebi sonucu para iadesi yapılır. İade işlemi genellikle birkaç gün sürebilir ve işlemi yapan banka veya işletmeye bağlı olarak değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri