Davranış; doğuştan gelen davranış, öğrenilmiş davranış ve sosyal davranış olarak üç grupta incelenir. Canlıların doğuştan itibaren yaptığı, öğrenilmiş davranışlara doğal yada doğuştan gelen davranışlar denir. Doğuştan gelen davranışlar kalıtsaldır.
Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor (bedensel-fiziksel) tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.
Geçici Davranışlar: Geçici davranışlar normal durumlar dışında oluşan davranışlarıdır ve farklı durum geçince davranışlar da ortadan kalkar. Örneğin; alkol almış ve sarhoş olmuş bir birey çok farklı hareket eder.
Bireylerin belirli uyarıcı veya uyarımlara gösterdikleri tepkileri ifade eder. Sosyal bilimlerde davranışlarla ilgili açıklamalar, temelde bireysel davranışlarla ve ilgili varsayımlarla bağlantılıdır. Davranış en genel anlamda, canlı bir organizmanın (insan veya hayvanın) yaptığı hareketlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
bireyin içinde olup biten ve başkalarınca fark edilemeyen (ölçülemeyengözlenemeyen) etkinlikleri de içsel davranışlarını oluşturmaktadır (bilişsel yaklaşım). Örneğin, öğretmenin ders anlatırken yapmış olduğu akıl yürütme, düşünme ve problem çözme türü etkinlikler bu kapsamda düşünülebilir.
Toplumsal dav- ranış, bir insanın davranışının başka bir insan ya da başka insan- ların davranış ve davranışlarını içermesiyle, çağırmasıyle ya da on- lara eklenmesiyle meydana gelir.
Davranış; doğuştan gelen davranış, öğrenilmiş davranış ve sosyal davranış olarak üç grupta incelenir.
Olumsuz davranışlar, bireylerin kendilerine ve çevrelerine zarar veren tutum ve davranışlardır. Örnek olarak aşırı kıskançlık, sürekli tembellik ve depresif tavırlar gösterilebilir. Bu tür davranışlar, sosyal ilişkilerimizi ve duygusal dengemizi bozar ve sonuç olarak mutsuzluk ve huzursuzluk yaşamamıza neden olur.
Refleksif davranış ise istemsiz şekilde bir davranışın tekrarlanmasıdır. Refleksif olmak, kişinin bir şeye cevap aramak için bilgiyi kendi içinde aramasıdır. Bilgiyi kendi içinde sorgulayarak cevap bulmasıdır. Zihinde var olan bilginin düşünülmesi olarak da açıklanır.
“Büyüklere saygı göstermek, küçükleri korumak, öğretmenleri dinlemektir.” “Etrafımızdaki her kese saygılı davranmak, hiç kimseyle alay etmemek.” “Dürüst olmak, her kese güler yüzlü olmak, yalan söylememek, arkadaşlarla iyi geçinmek.” “Yaslılara, engellilere yardım etmek, küfür etmemek, büyüklerimize saygılı davranmak.”
Prososyal davranışlar; yardım etmek, paylaşmak, bağışta bulunmak ve işbirliği yapmak gibi başkaları için olumlu sonuçlar doğuran davranışları tanımlar.
Ancak tekrar ve yaşantı sonucu oluşan ve kalıcı olan davranış değişiklikleri öğrenmedir. Bu anlamda dürtü, içgüdü, refleks, büyüme, olgunlaşma, psikolojik tikler, alışma ve duyarsızlaşma sonucunda ortaya çıkan davranışlar öğrenme değildir.
weber, toplumsal davranış biçimlerini: amaçla ilişkili rasyonel davranış, değerle ilgili rasyonel davranış, duygusal davranış, geleneksel davranış olarak dörde ayırmıştır.
Örneğin; sınıfa geç gelmek, sınıfa gürültüyle girmek, başkalarına bağırmak, üzerine yürümek, tartaklamak, tehdit etmek, saldırmak; haşin davranmak; arkadaşlarına hükmetmek; zorbalık yapmak; makul eleştirilere düşmanca tepki göstermek; kırıcı ve küfürlü konuşmak, sözle taciz etme, arkadaşlarına sahte ithamlar yöneltmek, ...
Uygun olmayan davranış, bireyin hem kendisine hem de çevresine zarar verdiği için sosyal yaşama uyumunu güçleştiren davranışlardır.
Sistem türleri
Doğal Sistemler: Büyüklüğü, amacı, yapı ve işleyişi insan tarafından tasarlanmayan sistemlerdir. Örneğin: Güneş sistemi. Alt Türleri: Biyolojik sistemler, Ekolojik sistemler, Fizyolojik sistemler… Yapay Sistemler: Büyüklüğü, amacı, yapı ve işleyişi insan tarafından tasarlanan sistemlerdir.
Toplumsal yaşamın sürdürülebilirliği için gerekli olan kurallar bütününe beşeri davranış kuralları denir. Beşeri Davranış Kuralları; ahlak kuralları, görgü kuralları, din kuralları, örf ve adet kuralları, hukuk kurallarından oluşmaktadır.
Canlılar yaşadığı çevrede etkilendikleri farklı durumlar karşısında içsel yada dışsal anlamda reaksiyon verir. Bunun sonucunda başta kendisi olmak üzere yaşadığı dünyayı değiştirmeye ve biçimlendirmeye çalışır. Organizmanın bu anlamda yaptığı her eylem onun davranışını oluşturur.
Sosyal bilimlerde davranışlarla ilgili açıklamalar, temelde bireysel davranışlarla ve ilgili varsayımlarla bağlantılıdır. Davranış en genel anlamda, canlı bir organizmanın (insan veya hayvanın) yaptığı hareketlerdir. Ancak organizmada gözlemlenen büyüme gibi bazı değişiklikler davranış değildir.
Geleneksel davranış (traditional): Kişinin yerleşik alışkanlıklara göre davranmasıdır. Geleneksel davranış, genellikle müphem ve belli başlı tahriklere karşı alışılmış şekilde tepki gösterme niteliğindedir. Alışkanlıklardan oluşan davranışlar, bu davranış tipine daha yakındır.
Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri