Böylece 11-18 yaşlarındaki bir çocuğun dişlerinin sayısı 28'i bulur. Genel olarak 20 ya da daha sonraki yaşlarda alt ve üstçenenin en sonlarındaki akıldişi adı verilen 4 azıdişi daha çıkar ve böylece yetişkin yaşına geldiğinde çocukların ağzındaki dişlerinin sayısı 32'ye tamamlanmış olur.
Bu dönemde nelere dikkat edilmelidir? Çocukta daimim dişler 6 yaşında çıkmaya başlar. 20 yaş dişlerinin sürmesiyle toplamda 32 tane olan daimi dişlerin sürmeleri tamamlanır.
Yetişkinlerin çocuklardan daha fazla dişi vardır ve çoğu yetişkinin toplam 32 dişi olur. Bunların arasında 8 adet kesici diş, 4 köpek dişi, 8 adet küçük azı dişi, ve 4 tanesi yirmi yaş dişi olmak üzere 12 azı dişi vardır.
17 – 25 yaş ise genellikle yirmi yaş dişlerinin oluştuğu dönemdir. Kalıcı dişlerin sayısı ise 32'dir. Üst ve alt çenelerde 16'şar adet diş oluşur.
Yirmilik Dişler her insanda farklı zamanlarda kendini gösterebilir. Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
20'lik diş, çenenin en arka kısmında bulunan bölümde genelde 17 ila 25 yaşları arasında çıkan ya da çıkmaya çalışan bir diştir.
İSTANBUL - 20 yaş dişinin herhangi bir yaşta çıkabileceğini belirten Diş Hekimi Dilara Önerli Özyörük, bu durumun nedenini, “Bazı durumlarda dişler çıkmaları gereken yaşta çıkmayarak gömülü kalabiliyor.
Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin (ana dişler) 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik döneminde tamamlanmış olur. Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan yirmilik dişlerdir.
Açıkçası 100'lü yaşlarda (ya da çok ileri yaşlarda) ortaya çıktığı söylenen dişler, süt dişleri veya kalıcı dişler gibi "diş setleri" değildir. Normalde yetişkinlerin kalıcı diş seti 6-18 yaş arasında tamamen çıkar; kimi bireylerde bu dişlerin 25 yaşına kadar çıktığı görülür.
20'lik dişler çenenin arka kısmında 17 ile 25 yaş aralığında çıkar ya da çıkmaya çalışır. Genetik faktörler nedeniyle bu dişler erken de çıkabilir. 16 yaşında çıkabileceği gibi 70 yaşında tüm dişlerini kaybetmiş ve protez kullanan bir kişide de dişlerin çıkma olasılığı vardır.
Ağzın en arka tarafında üst ve altta 2'şer tane 20 yaş dişi çıkar. Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir.
Günümüzde bir çok insanın 32 dişi yoktur, çünkü 20 yaş dişleri dediğimiz üçüncü büyük azı dişlerimiz ekseriyetle ya çenede sürecek yer bulamadıkları için gömülü kalırlar ya da hiç oluşmazlar, bu yüzden bir çok insan hayatına 28 dişle devam eder ve bundan dolayı hiç bir eksiklik de duymaz. 20 yaş dişleriyle ilgili daha ...
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
"32" = kalıcı alt sol yan kesici diş
Büyük Azılarda 12 yaşlarında çıkar. Bu nedenle bu dişe 12 yaş dişi de denir. 12 yaşında kanin yani halk arasında köpek dişi dediğimiz diş çenedeki yerini alır. Normal koşullarda 17-25 yaş arasında (20 yaş dişi, akıl dişi) gibi isimler verilen 3.
Bebeklerin en zor çıkardığı dişler süt azı dişleri olarak bilinmektedir. Bu süreç 6 ay ila 3 yaşına kadar devam etmektedir. Çıkarken en çok belirtinin görüldüğü ve en ağır geçirilen dönem azı dişleridir. Bunun sebebi ise azı dişlerinin Diş etlerini aşması daha Zor olan bir konudur.
Çocuk doğduğu zaman dişsizdir. Sonra dişler iki aşamada gelişir. Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
En sık rastlanılan belirtiler arasında diş ağrısı, baş ağrısı, 20'lik diş kokusu ve hassasiyet yer alır. Eğer kendinizde bu belirtilerden birini ya da birkaçını gözlemliyorsanız, detaylı klinik ve radyolojik muayene için vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız tavsiye edilir.
Ancak birçok insan bir ila dört yirmilik dişe sahipken, bazı insanların hiç yoktur.
20 yaş dişlerinin gömülü kalması, mevcut dişler sebebiyle çıkacak boşluk bulamamasından kaynaklanır. Bu yüzden de dişlerine iyi bakan, ağız sağlığında problem olmayan ve genetik açıdan güçlü dişlere sahip olan kişilerde 20'lik dişlerin gömülü kalması durumuna sıklıkla rastlanır.
20'lik Dişlerin Çıkması İçin En Uygun Zaman Hangi Yaştır? En uygun zaman 18-30 yaşları arasıdır. 20 yaş dişlerinin önündeki ikinci büyük azı dişleri 11-13 yaşlarında ağızda görüldükten sonra, dişlerin sürmesi için yeterli çene kemiği mesafesi var ise 20 yaş dişleri çıkabilir.
Eğer çürük gözlemliyorsanız, en sağlıklısı yirmilik dişin çekilmesidir. Çünkü tükürük , besin artıkları, bakteri oluşumu gibi nedenler dişin açtığı oyuk alanda birikmeye başlar ve sonuçta çürümeler gözlemlenir. Böyle bir durumda apse oluşumu kaçınılmaz olacaktır.
20'lik Diş Problemi
Ağız kokusunun önemli nedenlerinden biri, 20'lik dişlerinin çıkma aşamasında diğer dişlere zarar vererek diş çürüğüne yol açmalarıdır. Böyle bir durumda ağız kokusu kaçınılmaz olur. Dişlerin çıkma sürecinde ağız kokusunun oluşumu, 20'lik dişlerin çekilmesi ile ortadan kaldırılır.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Diş çürükleri dolayıyla çekilmesi gereken dişlerin regl döneminde çekilmesi önerilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri