Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Rahim o kadar hızlı yaşlanmaz ve 50'li yaşlarda bile, gebeliği taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Sayıyla beraber, yumurta kalitesi de ilerleyen yaşla azalır. Bu da gebe kalma- da zorluğa, sağlıksız döllenmeye, düşük oranında artışa, yüksek riskli gebelikler- de ve doğumsal kusurlu bebek oranında artışa sebep olur.
40 yaşından sonra hamile kalmak, zorlayıcı bir durum olsa da imkansız değildir. Gelişen teknoloji ve tıbbi yöntemler sayesinde pek çok kadın, 40 yaş sonrasında da hamile kalabilir. Peki 40 yaşından sonra hamile kalmak için ne yapmalı? Bu noktada en önemli detay, kadının menopoz sürecine girmemiş olmasıdır.
Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurta ve sperme ihtiyaç vardır. Yumurtaları olan her kadın yaşına bakmadan döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz.
Evet, 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür. Ancak, doğal yollarla hamile kalma şansınız azalmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Bir kadın ortalama 47 yaşından sonra menopoz dönemine giriyor. Bu yaş kadına göre daha erken ya da daha geç de olabiliyor. Menopoz tanısı olmayan kadınlarda her zaman gebelik riski vardır. Bu nedenle 40 ve 50 yaşlarında menopoz teşhisi olmayan kadınlarda hamilelik olasılığı her zaman söz konusudur.
Çiftler, hamileliğin hızlı bir şekilde meydana geldiğini düşünüyor. Ancak gerçek çok başka, 30 yaşından sonra hamile kalmak çok daha zor. En doğurgan kadınlarsa 20 ila 25 yaş aralığında! Çiftlerin 30 yaşından sonra çocuk sahibi olması çok daha zor.
Eğer 35 yaşından büyükseniz ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok kadın hamileliğini 30'lu yaşlara veya daha ilerisine ertelemekte ve sağlıklı bebeklere sahip olabilmekte. Çeşitli özel bakımlar aracılığıyla, bebeğinizin en iyi şekilde hayata başlamasını sağlayabilirsiniz.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
40'lı yaşlardaki bir kadın yaşamda ulaştığı olgunluğu ve deneyimleri cinsellik açısından da kazanır. Cinsel deneyim ve doyum açısından zirve noktaya çıkar. Cinsellik onun sarayı, o da sarayın kraliçesidir.
Kırk yaşında hamile kalmak hala mümkündür ama aynı durum 45 yaşında söz konusu değil. Burada bilinmesi gereken 20 yaşındaki bir kadının ay başına düşen hamile kalma şansı %25 civarındayken bu oran 35 yaşında %9, 40 yaşında %6, 45 yaşında ise 0'a yakındır.
45 yaşın üzerindeki kadınlarda gebelik oranı yüzde 3'ün altındadır. Kadınlarda 40 yaşından sonra yumurta rezervi azaldığı, 42 yaşından sonra ise bu azalma hızlandığı için 40 yaş üstü gebelik oranı yüzde 35 civarındadır.
Ama yine de mümkündür. Bu yaşlardaki adet gecikmelerini yaklaşan menopoza yorarken, kendinizi hamile bulabilirsiniz. İleri yaşlarda gebeliğin fiziksel dezavantajları:35 yaştan sonra birinci gebelik, 40 yaştan sonraki her gebelik “yüksek riskli gebelik” olarak kabul edilir.
Kadınlarda 20-30 yaş arası en doğurgan zaman dilimidir. 35 yaşından sonra hızla azalır ve 40 yaşından sonra zor hale gelir. Ancak 45 yaşından sonra da anne olabilirsiniz.
Menopoz başlangıcı olan yani 5-6 aylık bir adetten kesilmenin olduğu dönemlerde tam anlamıyla menopoz süreci tamamlanmadığı için gebe kalma riski olması ihtimali az da olsa vardır. O nedenle bir yıl tamamlanmaması halinde bu risk oluşması açısından kadının korunmaya devam etmesi gerekliliği söz konusu olabilmektedir.
35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ilerleyen yaşa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların gelişmesi hamile kalma ihtimalini azaltsa da 40 yaşından sonra anne olmak imkansız değildir.
35 yaş üstü gebelerde daha genç olanlara göre yaklaşık 4 kat artmış bir düşük riski söz konusudur. Bunun en önemli nedeni gebelik ürününde kromozomal anomali olma olasılığının yaşla birlikte artmasıdır.
Geç hamilelik riskleri
Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır. Sevindiren haber şu ki, bu süreyi atlatan, genetik testlerini yaptıran ve düzenli kontrollerini ihmal etmeyen kadınların yüzde 85-90'ı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebiliyor.
35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Evliliğin ilk aylarında hamile kalınır mı? Düzenli adet gören herhangi bir kadın, hastalığı olmayan sperm sayısı yeterli olan çiftler düzenli cinsel yaşam olması halinde evliliğin ilk aylarında hamile kalabilir. Ancak her şey normal olsa da bu süre bir yıla kadar uzayabilir. Bu normal bir süreçtir.
Kadın her yaşta hamile kalabilir. En son gebe olan hastam 60 yaşında ve ikiz bebek bekliyor.Her yaşta anne olabilirsinizMenopoza giren kadınlar anne olamaz mı? Kesinlikle olabilir. Menopoz hamileliğin sonu değil, sadece yumurtlamanın sonudur.
İleri yaşta tüp bebek tedavisi ile hem anne adayının yumurta rezervi azaldığı, hem de üretilen yumurtanın sağlıksız olma riski arttığı için gebelik şansı genç yaş grubuna göre düşmektedir. Ancak koşulları uygun olan çiftlerde, 45 yaşa kadar anne adaylarına tüp bebek tedavisi yapılması mümkündür.
Yani adet olmayan kadınlarda yumurtlama meydana gelmez. Ancak bu durumu düzenlemek için belirli hormon ilaçları önerilir. Doktor kontrolünde kullanılacak bu ilaçlar yeniden düzenli yumurtlamayı ve adet görmeyi sağlar. Böylece adet görmeyen kadınlar daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri