Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. 2017 yılında dünyada 600 bin hektar alanda kestane üretimi gerçekleştirilmiştir. Kestane üretim alanların %56'sı Çin'de bulunmaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
Dünya kestane üretimi 2018 yılında 2.353.825 ton olmuştur. Üretimin %83,50'si Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2018 yılında 2 milyon tonu aşkın kestane üretilmiştir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.
Özellikle Ege bölgesinde sıkça rastlanılmaktadır. Üretimin çok büyük bir kısmı bu bölgede yapılmaktadır. Bu bölgeye bakıldığında ise en çok yetiştiriciliğin Aydın ilinde gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kestane nerede yetişir sorununa Aydın şeklinde cevap verilebilmektedir.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
Kayıngiller familyasından, uzun ömürlü bir ağaçtır. Vatanı Türkiye'dir.
İlgili 42 soru bulundu
Kestane ılıman iklimi seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle de en verimli topraklar Ege Bölgesi'ndedir. Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir.
Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı. Bu nedenle geçmişte en kaliteli kestaneler Lidya uygarlığının merkezi olan bugün Manisa ilinin Salihli ilçesinde kalan bölgede yetiştiriliyordu.
At kestanesi, Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı. L., Sp.
Kestane pazara indi, kilosu 45 TL.
Kestane, kayıngiller familyasından gelen, dayanıklı yapıya sahip, sonbaharda tüketime hazır hale gelen verimli bir çeşittir. Bilimsel adı castanea sativa olan kestanenin, dünya üzerinde 13 türü bulunmaktadır.
Türkiye'de doğal olarak yetişen tek kestane türü olan "Anadolu kestanesi" 30 m boya erişebilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
Türkiye kestane üretiminin %70 inin Ege bölgesinden elde edildiği bilinmektedir. Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Büyük yabani kestanelerin aşılanması halinde bir ağaçtan 150 kg meyve alınabilmektedir. Kestane yetiştiriciliğinde anaç seçimi ve toprak yapısına bağlı olarak çeşit kadar önemlidir.
Genellikle Akdeniz iklimi ağaçlarından olduğundan dolayı bu ağaçlar bu bölgelerde yetiştirilir. Türkiye'de ise kestane ağaçları en fazla Karadeniz kıyılarında ve Ege bölgesi başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde de yetişmektedir.
Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır.
Diyabet hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar kestane tüketirken porsiyon konusunda çok dikkatli olmalı. 3 kestane 1 dilim ekmek yerine geçiyor” diyor. Tok tutuyor: Kestanenin 100 gramı yaklaşık 160-180 kalori civarında ve yaklaşık 40 gram karbonhidrat içeriyor.
Demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E ve C vitamini gibi birçok besin ögesini bulunduran kestanenin faydası çok. Ama kestanenin yüksek karbonhidrat kaynağı olduğunu unutmadan tüketilmesi gerekiyor. Öyle ki 3 tane kestane 1 dilim ekmeğe eşit.
Hasat:Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına kadardır.
Üretimin %83'ü Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2017 yılında yaklaşık 2 milyon ton kestane üretilmiştir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.
Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar. Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Ancak at kestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir.
Meyve olarak günümüzde tüketilen bir gıdadır. Kestane ağaçta yetişen bir yiyecektir. Ağaçta yetişen ürünler yetkililer tarafından meyve olarak adlandırılıyor. Kestane de ağaçta yetişen bir ürün olarak, tüm yetkililer tarafından meyve olarak kabul ediliyor.
Uzun ömürlü bir ağaç olan kestane 200-500 yıl yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri