15 yaşına gelmiş olmasına rağmen çeşitli sebeplerden sayılan belirtilerin ortaya çıkmadığı gençler ergen olmuş kabul edilir ve oruç farz olmaya başlar. Ergenlik dönemi öncesinde olan çocuklar için farz olmayan oruç tutmak, tekne orucu şeklinde tutulabilir.
Sonuç olarak oruç, kişi mükellef olunca üzerine farz olur. Henüz mükellef olmayan bir çocuk oruç tutmakla yükümlü olmaz. On beş yaşına gelen biri çocukluktan çıkmış olur. Bundan önceki dönemde çocuk dayanabildiği kadar oruca alıştırılır.
Eğer bu vazifeyi çocuğun velilerinden hiçbiri yapmazsa hepsi günahkar olurlar. Eğer erkek kız çocuk baliğ (adet görmüş ise) olmuş ise, erkek çocukta ergen olmuş ise onlara oruç tutmak farz'dır. Kız çocukları genelde 10 ile 15 yaş arasında baliğ(adet)görerek ergen olur. Erkek çocuk ise, 12 ile 15 yaş arası baliğ olur.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Bununla beraber çocuk oruca alışması için oruçla emredilir, çünkü salih ameller onun lehine yazılır. Anne ve babanın çocuklarını alıştırmaları gereken yaş ise oruca güç yetirdikleri yaştır, buda çocuğun bünyesine göre değişir ancak alimler 10 yaş olarak sınırlandırmışlar.
Orucun farz olabilmesi adına üç şart bulunmaktadır. Bu şartlar ise; Müslüman olmak, akıllı olmak ve ergenlik çağına gelmiş bulunmak. Bu üç şartı sağlayan kişiler, özel durumları dışında oruç tutmakla yükümlüdür ve Ramazan ayına girilmesi ile oruç tutulması gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Oruç tutması riskli olanlar arasında en başta diyabet hastaları, hipoglisemi takları yaşayan bireyler, hamileler ve emziren anneler gelmektedir.
Ergenlik çağına gelmeyen çocuklara oruç tutmak farz değildir. Ancak bünyelerine zarar vermeyecek şekilde çocukları da yavaş yavaş oruç tutmaya alıştırmak uygun olur. Lohusa olan kadınlarla âdet görene kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar.
Ayrıca doktorlar arasında yaklaşım, inanış, genel yönetim ve ramazanda çocuk Ramazan'da oruç tutmak sağlıklı tüm ergen ve yetişkinler için zorunludur, ancak oruç tutmanın sağlığı olumsuz etkileyeceği düşünülen hastalar muaf tutulur. Bununla birlikte, diyabetli birçok kişi oruç tutmayı tercih etmektedir.
Mazeretsiz olarak oruç tutmayanlar büyük günah işlemiş olurlar. Zira Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, Allah'ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan'da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” (Ebû Dâvûd, Savm, 38 [2396]; bkz. Buhârî, Savm, 29).
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir.
Yani ergen olmmuşsa ve oruç tutmazsa günaha girer ve borç olur. Ama ergen olmamışsa yine oruç tutsun ve alışsın.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur.
İslam dünyasında oruç önemi açısından değerlidir. İslam'ın şartlarından biri olan oruç tutmak, kulların Allah'a yakınlaşmasını sağlar. O'na olan sevgi, saygı ve müteşekkirliğin en güzel ve somut yöntemi olan oruç ibadetlerin en güzelidir. İnsanın sabretmesini, tok iken açların halini anlamalarına yardımcı olur.
Baliğ olmayan bir insanın oruç bozmasından keffaret gerekmez. Baliğ olmak da ya on beş yaşına girmek ya da yaşı kaç olursa olsun ihtilam olmakla gerçekleşir.
Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takva- ya eriştirmektir. Bu bizzat Kur'an-ı Kerim'de, “Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı...” (Bakara, 2/183) şeklinde ifade edilmektedir.
Gün boyu aç ve susuz kalmaya bünyesi dayanmayan çocuklar için 'çocuk orucu' anne babalar tarafından teşvik edilmektedir. Bu oruç yöntemiyle, küçük çocuklar tüm gün oruç tutmak yerine sadece günün belli bir kısmını oruçlu geçirmektedir.
2022 ORUÇ KEFARETİ NE KADAR? Günlük fidye miktarı, oruç tutamayanlar için fitre bedeli demektir. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 40 TL olarak belirlendiğini açıkladı.
Ramazan ayında oruç tutamayanlar için hadislerde verilen bilgilere göre bir kişiyi bir gün boyunca doyurmak olarak geçmektedir. Burada bir gün doyurmaktan kasıt 2 öğündür. 2 öğün ise Diyanet'e göre 70 TL olarak hesaplanmıştır. Bir gün oruç tutmamanın kefareti 70 TL olarak belirtilmiştir.
Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder. Hastalanırsa bozar, yine bir gün kaza eder. Hiç oruç tutmazsa yine gününe gün kaza eder; ama niyetli orucunu hiç mazereti yokken, kasıtlı olarak bozmak suçtur.
Ergenlik çağına gelmeyen çocuklara oruç tutmak farz değildir.
Tip 1 diyabetli (pankreas insülin rezervi olmayan ve mutlak insülin kullanımı gerektiren) hastaların oruç tutması tıbben mümkün değildir. Bu hastalarda uzun süre aç kalınması ve insülin kullanımına ara verilmesi hayatı tehdit eden diyabet komalarına neden olabilir.'' dedi.
Bir kadın, yukarıda zikredilen şeylerle ergenlik çağına erişildiğini bilmezse, oruç tutmayı terk ettiği zaman câhil olduğu için kendisine hiçbir günah yoktur. Gücü yettiği kadarıyla öğrenme konusunda kusurlu olmadığı sürece câhile hiçbir günah yoktur.
Oruç tutarken namaz kılmak zorunlu mu? Konuyla ilgili Nihat Hatipoğlu, "Hayır engel değildir. Ancak namaz başka bir farz ibadettir, oruç başka bir farz ibadettir. Dolayısıyla oruç tutanın namaz kılması daha efdaldir.'' açıklamasını yaptı.
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183). Bu olay, Hicret'in 2'nci yılında, yani 624 yılının ilk aylarında yaşandı.
30 gün boyunca niyetler edilir, oruçlar tutulur ve son oruçla beraber ramazan uğurlanır. Oruç saatleri ramazanın hangi aya denk geldiğine göre değişkenlik gösterir. Her sene ramazan başlangıcı tarihi 10-11 gün geriye atar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri