Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Sosis, parçalara ayrılmış veya öğütülmüş, diğer malzemelerle karıştırılmış ve bir kasaya doldurulmuş kıyma ve etten oluşur. Malzemeler, galeta unu, tahıl, nişasta, dolgu maddesi, baharatlar, tatlandırıcılar, bazen sebze ve pırasa içerebilir.
Salam için genellikle dana, tavuk ve hindi gibi hayvanların etleri kullanılmaktadır. Ancak bu etlerin saf olmasına, aralarına sağlıksız etlerin karıştırılmamasına ve taze etler olmasına özen gösterilmek zorundadır. Aksi halde üretilen tüm salamlar, insan sağlığına çok sayıda zarar verecektir.
Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı. Raporda, günde 50 gram işlenmiş et tüketenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin yüzde 18 arttığı vurgulandı.
Sosisli sandviçte kullanılan sosisler ve domuz sosisleri gibi bazı belirli türler, sıklıkla kelle ve pıhtılaşmış kan gibi sakatat içerirler. Ancak her sosis türü hayvanların bu çok arzu edilmeyen yan ürünlerinden yapılmaz.
İlgili 35 soru bulundu
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Özellikle çiğ bir şekilde sosis, salam ya da sucuk tüketmek bağırsaklarda bakterilerin üremesine sebep olacağından kesinlikle önerilmez. Bu besinleri tüketmek isteyen kişilerin az da olsa pişirerek tüketilmesi gerekir.
Özellikle obezite sorunu olanlar ve diyet yapan kişiler için tercih edilmemesi ve yenildiğinde ise kontrollü tüketilmesi gereken sosis, yüksek kalori miktarı nedeni ile kilo almaya neden olur. Eğer yenilecekse sabah kahvaltılarında belirli miktarda yenmesi önerilir.
Soyulmuş sosis 0/4 °C'de 1-2 ay, vakum ambalajlı olarak 2/4 °C'de 2,5 ay, salam 0/4 °C'de 2 ay muhafaza edilmektedir. Ambalajları açılan salam ve sosislerin 3 gün içinde tüketilmeleri gerekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Kurutulmuş bir et türü olan pastırmanın, sağlık için azımsanmayacak kadar faydası bulunur. Protein kaynağı olmasından dolayı pastırma, fiziksel olarak aktif olanların ve sporcuların beslenme rutinine eklenmesi önerilen bir besindir. Zengin içeriği ile güçlü bir enerji kaynağıdır.
Sakatatlar vücutta depo organ olmaları sebebi ile A vitamini, B grubu vitaminleri (tiyamin, riboflavin, niasin, pridoksin ve B12) ile demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden zengindir. Mineral içeriği en yüksek organlar sırasıyla karaciğer, dalak, beyin ve böbrektir. İyi bir demir minerali kaynağıdır.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun sakatat ürünlerine, deli dana nedeniyle getirdiği kısıtlamaları geçtiğimiz ağustos ayında kaldırması sonucu, kokoreç ve işkembe de AB vizesi almış oldu. AB Komisyonu, 1996'da çıkan ''deli dana'' krizi sonrasında geçici olarak bu tür ürünlerin ithal ve ihracını yasaklamıştı.
Sosisin üzerinde koyu kahverengi bir renk olmalıdır. Bu durum mühürlendiğini gösterir. Sosisleri mühürledikten sonra orta ısılı ızgaraya alarak ortalama 10 dakika pişirin. Sosiste pembe renk kalmayacak şekilde pişirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Şarküteri ürünlerinin birçoğu çiğ tüketildiğinde, vücutta bakteri üremesine sebep olur. Özellikle sosisin yarı çiğ tüketilmesi ve salamın çiğ olarak yenmesi, listeria bakterisinin bağırsaklara girmesine ve üremesine sebep olur. Dolayısıyla bu besinleri küçük parçalar halinde çok kızartarak tüketmek gerekir.
(3) Aşırı ısıl işlem uygulanan gıdalarda sağlığa zararlı bileşikler oluşabiliyor.Bunların başlıcaları; hidroksimetilfurfural (HMF), akrilamid,AA), polisikklikaromatikhidrokarbon (PAH) dur. Bu bileşikler kanseojen olarak değerlendiriliyor.
Fakat yapılan çalışmalarda; sucuk, salam, pastırma, jambon, kavurma, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin kalp damar hastalıklarına ve hatta şeker hastalığına yol açması yönünden, kırmızı (işlenmemiş) etten daha da zararlı olduğu saptandı.
Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et karışımı artık kullanılamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği'' Resmi Gazete'de yayımlandı.
salam-sosis çeşitlerini görebiliriz. Bunların hepsinde aynı salam-sosis hamuru kullanılır. Farklılaşma ise hamura katılan katkı maddeleri, hamurun doldurulduğu kılıf, biçim ve boyutları gibi faktörlerden kaynaklanır. Salam-sosis hamuru oluşturmak için kullanılan etler ise yağlı ve yüksek bağ dokulu etlerdir.
Salam ısıl işlem gören bir şarküteri ürünüdür. Sıcak olarak tüketildiği gibi çiğ olarak kahvaltılarda veya salatalarda yiyebilirsiniz.
Değerli kardeşimiz, Et veya yumurta gibi bazı gıda maddelerini çiğ olarak yemenin, dinen sakıncası yoktur.
180 derecede ızgara üstünde sosisleri pişirebilirsiniz. Bu sosis türü çoğunlukla kızartma ve ızgara yöntemleriyle hazırlanıyor olsa da Frankfurter sosis haşlama da yapılabilir. Kaynayan suya atılan sosisler ortalama 20 dakikada pişecektir.
Isının etkisi ile hücreler arasında bulunan su buharlaşarak genleşmeye neden olur. Ayrıca et ürünlerinin içinde yer alan lif ve bağ doku proteinlerinin parçalanması da şişmenin sebebi olabilir.
Doğal kuzu bağırsağında olduğunda soyulmadan tüketime uygun olup, böylece pişirildiğinde tüm lezzeti içerisinde kalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri