Stres, uykusuzluk, yorgunluk gibi etkenler baş ağrısını en çok tetikleyen durumlar olarak bilinse de özellikle ulak bölgesinde meydana gelen rahatsızlıklar ve iltihaplanmalar da baş ağrısına yol açabilir.
Beyin iltihabı nasıl anlaşılır? Klasik semptomlar olarak şiddetli baş ve ense ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, yüksek ateş, titreme, şuur bulanıklığı, havale geçirme ve komaya girme şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.
Ani baş ağrılarına bulantı, kusma, kolda bacakta kuvvet kaybı ve bayılma gibi belirtiler eşlik ediyorsa bunun ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
İşitme kaybı: Kulak zarında meydana gelen hasar veya sıvı birikmesi nedeniyle işitme kaybı yaşanabilir. Kulak akıntısı: Orta kulak iltihabının ilerlediği durumlarda, kulaktan sarı veya yeşil renkte sıvı gelebilir. Baş ağrısı: Kulak ağrısına ek olarak, bazen baş ağrısı da görülebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Yüz, boyun veya başı yan tarafına yayılabilecek şiddetli ağrı dış kulak yolu iltihabı belirtisi olabilir. Kişi bazen dış kulak yolu iltihabından kaynaklanan şiddetli ağrı yüzünden yemek bile yiyemeyebilir. Kulak kanalının tamamen tıkanması dış kulak iltihabı belirtisi olabilmektedir.
Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir. Kulaktan sıvı akması, baş dönmesi denge sorunları oluşturabilir. Ateşle birlikte seyredebilir ilerlemiş durumlarda genel durum bozukluğu bulantı kusma ve öksürük yapabilir.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Geçmeyen baş ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu tür baş ağrıları genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı gibi yaygın nedenlerden kaynaklanırken bazı durumlarda beyin tümörü gibi daha ciddi nedenlere işaret edebilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Ensefalit (Beyin iltihabının) kesin nedeni bilinmemekle beraber, en yaygın neden viral enfeksiyon kaynaklı olanlarıdır. Bakteriyel enfeksiyonlar ve enfeksiyöz olmayan enflamatuar durumlar da beyin iltihabına sebep olabilmektedir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Halk arasında beyin iltihabı ya da beyin enfeksiyonu olarak da bilinen ensefalit, ölüme dahi yol açabilen ciddi bir hastalık türüdür. Olası nedenleri çeşitlilik göstermekle birlikte nadir gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Ensefalit, her yaştan bireyde ortaya çıkabilir ve genellikle virüs kaynaklıdır.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir. Yapılan detaylı testlerin sonucunda baş ağrısının nedeni belirlnir ve tedaviye başlanır.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Östrojen seviyelerindeki değişiklikler (artışlar veya azalmalar) migren dahil baş ağrılarını tetikleyebilir. Östrojen seviyelerindeki değişiklikler biyolojik süreçlerden (ör. adet görme, hamilelik ve menopoz) veya eksojen hormonların kullanımından (ör. hormon içeren kontraseptifler, tüp bebek) kaynaklanabilir.
Baş Ağrısı Tümörün Belirtisi Olabilir Mi? Her baş ağrısı beyin tümörü demek değildir. Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur.
Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri