20-39 yaş arası kadınların, her 3 yılda bir hekimin yapacağı meme muayenesinden geçmeleri ve gerekirse meme US incelemesi ile değerlendirilmeleri gerekir.
İlk meme ultrasonu ne zaman yapılmalıdır? Ailesinde hiç meme kanseri olmayanlar 35 yaşından sonra ilk ultrasonografilerini yaptırmalıdır. Ailesinde meme kanseri olanlarda ise 25-26 yaşından sonra yıllık rutin ultrason takipleri yapılmalıdır.
Meme ultrasonu 40 yaşından genç hastalarda düzenli kontrollerde yılda bir kez yapılması önerilen hiçbir risk taşımayan bir yöntemdir.
Adet öncesi ve adet döneminde meme us (ve mamografi) çekilmesinde teknik ve elde edilen görüntü kalitesinde bir problem olmamakla birlikte özellikle bu dönemlerde meme hassasiyeti olan kadınlarda görüntüleme için en uygun zaman adet kanaması bitiminden sonraki haftadır.
Klinik Meme Muayenesi
20 yaşından sonra 1-3 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl doktor tarafından yapılan meme muayenesidir.
İlgili 31 soru bulundu
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Mamografi, meme kanserinin bulgularının tespit edilmesinde daha spesifiktir. Meme ultrasonu ise genç, doku yoğunluğu fazla olan memelerde daha güvenilirdir ve daha doğru sonuç verir.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Meme Hastalıklarının Tanısında Ultrason
Genç kadınlarda meme dokusu radyasyona daha duyarlı olduğu için, mamografi riskli olabiliyor. Bu nedenle genç kadınlarda meme ultrasonografisi ilk tercih edilecek yöntemdir.
Memede ağrı, şişlik, kızarıklık hissedildiğinde, meme başından akıntı geliyorsa hangi yaşta olursak olalım, ertelemeden meme ultrasonu yaptırabilirsiniz. 30-35 yaşının altındaki kadınlarda meme ile ilgili şikâyet ve bulgularda da da ilk kullanılan inceleme yöntemi ultrasonografidir.
Her kadının 20 yaşından itibaren ayda bir kez yapması gereken bir işlemdir. Ömür boyu devam edilmelidir. Meme kontrollerini düzenli olarak yapan kadın memelerin doğal yapısına elini alıştırmış olur.
Mamografi, 40 yaş ve üzerinde her kadına yılda bir kez çekilmelidir. Eğer ailede meme kanseri hikayesi varsa; ailede en küçük yaşta meme kanseri tanısı alan kişiden 10 yıl önce mamografi çekimine başlanmalı ve düzenli olarak yılda bir kez çektirilmelidir.
Her kadın; 35-40 yaşlarında ilk mamografisini çektirmelidir. 40-50 yaşları arasında her iki yılda bir kez çekilmelidir. 50 yaş ve üzerinde her yıl bir kez çekilmelidir. Eğer ailede meme kanseri hikayesi varsa; ilk kontrol mamografisi yaşı 30, sıklığı her yıl bir kez olmalıdır.
Mamografi X-ışını kullanılan bir yöntemdir. Alınan radyasyonun bir kanseri tetikleme ihtimali teorik olarak çok düşüktür.
Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artış göstermektedir. Meme kanseri, 30'lu yaşlarda 2 bin 212 kadında bir görülürken, bu oran 40'lı yaşlarda 233'te bir, 50'li yaşlarda 69'da bir, 60'lı yaşlara geldiğinde ise 38'de bire düşmektedir.
Kırk yaşından önce mamografi çekilmez görüşü yanlıştır:
Amerikan Kanser Cemiyeti'nin önerisi ile bir kadının 1. derece akrabalarında meme kanseri vakasının olması durumunda akrabasına tanı konulan yaşın 10 yıl öncesinde bu kadın için mamografik takibin başlaması gerekir.
Mamografinin radyasyon içermesi ve sıkıştırmaya bağlı rahatsızlık hissi oluşturması, bazı kadınlarda yanlış bir düşünce oluşturarak mamografi yerine ultrasonu tercih etmelerine neden olur. Mamografi memenin esas görüntüleme yöntemidir.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Avantajları çok fazla; Kanser daha mamografide görünür şekil almadan önce kan tahliliyle teşhis edilebilecek. Mamografide tümör 5 mm büyüklüğe erişince görünüyor.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri