Kaçak akım oluşturabilecek devreler açık iken 5 ve 6 numaralı siviçler ile kaçak akım ayarınızı yapınız. Ayar sonrasında % oran ledleri %10 c) veya %20 yanacak biçimde ayarlamanız yeteri olacaktır. Ayar sahanız X1=30-300mA X10=300-3000mA X100=3000-30000 mA aralığındadır.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Kaçak akım koruma röleleri 5 yılda bir periyodik bakım gerektirir. Nemli ve tozlu ortamlarda minyatür devre kesicinin kontaklarında yapışma olmaması için mutlaka bir muhafaza (sigorta kutusu veya pano) içerisinde kullanılmalıdır.
İnsan korunmak istenen her yerde 30 mA Röle kullanılmak zorunda değil, elektriksel koruma iki şekilde sağlanabilir. Akımı sınırlayarak (0-0,05 A) ya da gerilimi 50 V ile sınırlayarak. Kaçak Akımların yüksek olabileceği sistemlerde 300 mA röle kullanarak insanı da koruyabilirsiniz, yangından da korunabilirsiniz.
Kaçak Akım Röleleri, Faz'dan geçen ve Nötr'den dönen akımları karşılaştırarak Röle'nin sınır değeri (30 mA – 300 Ma ) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
A ve AC Tipi Kaçak Akım Röleleri
EC/ EN 61008 ve IEC/ EN 610091 standartları ile uyumlu olan AC tipi veya A tipi kaçak akım koruma röleleri, konut ve benzeri türü çoğu uygulamada kullanılır.
Kaçak akım koruma şalterlerinin hassasiyetleri yangın koruma ve hayat koruma olarak ikiye ayrılırlar. Yangın koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 300 mA iken hayat koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 30 mA' dir.
Kaçak akım rölesinin üzerinde belirtilen standart nominal akım değerleri; 25, 40, 63 ,80 ,100 ve 125 amper değerleridir. Kaçak akım koruma rölesinin üzerinde belirtilen nominal akım değeri koruma düzeyi ile ilgili bir husus değildir.
Kaçak Akım Rölesi Ters Bağlantı
Bunlar genellikle "faz" ve "nötr" hatlarıdır. Ters bağlantı, bu hatların yanlış şekilde bağlanmasını ifade eder. Bu durumda, kaçak akım rölesi elektrik akımındaki dengesizliği algılayamaz veya yanlış bir şekilde algılar.
Devreye giren akım ve çıkan akımın arasında meydana gelen fark kaçak akım rölesi olarak ifade edilebilir. Kaçak Akım Rölesi Neden Atar? Kaçak Akım Rölesi devreye enerji verildiği anda atabilmektedir. Kaçak akım rölesi enerji altında iken de atabilmektedir.
Kaçak akım rölesi nötr olmadan çalışır mı sorusunun cevabı evet çalışır demek olacaktır.
Kaçak akım rölesi iptal edilirse oluşabilecek elektrik arklarından dolayı yangın çıkma ihtimali vardır. Elektrik çarpması sebebiyle insan ölümlerine yol açabilir veya kalıcı hasar bırakabilir. Elektrikli cihazların bozulma ihtimali çoğalır.
Kaçak akım (K.A.) rölesi devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar. İkisi arasındaki fark (kaçak akım) toprağa akar, sağlıklı bir devrede izolasyondan ve kayıplardan dolayı her zaman azda olsa bir miktar kaçak akım mevcuttur.
Faz ve nötr kablolarını kontaklara bağlayın; anahtarlama kolu kaçak akım rölesini açmanızı sağlar. Bağlı cihaz kırmızı ile işaretlidir; kontaklar birbirine bağlandığında bunların üzerinden akım geçebilir. Kol indirilirse kontaklar açılır; bu durum yeşille gösterilir.
İlgili ürün standardına göre kaçak akım koruma rölelerinin, kaçak akım beyan değerlerinin % 50'si ile %100'ü arasında bir akım değerinde açması istenmektedir. Yani 30mA değerindeki bir hayat koruma rölesi 15-30 mA arasındaki bir kaçak akım değerinde, devreyi milisaniye mertebesinde kısa bir sürede açacaktır.
Yaşanılan ortamda sürekli şalter atması, sigortaya çok fazla yüklenildiğini anlatabilir. Birden fazla, yoğun güç isteyen araçların aynı anda kullanılması, şalter atmasına neden olabilecek sebepler arasındadır.
Kaçak akım koruma şalterlerinin atarak elektrik akımını kesmesi kullanıcılar tarafından istenmeyen bir durum olsa da tehlikeli kaçak akımlara karşı insan hayatını riske atmamak ve yangın riskini önlemek kaçak akım koruma şalterinin atması ile mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri