Oldukça dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken kaçak akım koruma röleleri, 10 mA ile 500 mA aralıklarda tasarlanır. İnsan hayatını korumak için yer alan standart 30 mA hassasiyetindeki rölelerin yanı sıra yangınlara karşı koruma sağlayan 300 mA hassasiyetindeki koruma röleleri kullanılır.
Kaçak akım rölesinin değeri, aygıtın üzerinden geçeceği akıma uygun olacak şekilde seçilmelidir. Aygıtın üzerinden geçecek olan akım değerinden düşük bir akım değerine sahip olmamalıdır. Kaçak akım rölesinin üzerinde belirtilen standart nominal akım değerleri; 25, 40, 63 ,80 ,100 ve 125 amper değerleridir.
300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 2 Kutuplu : Monofaze şebeklerde iki kutuplu ( faz + nötr ) kaçak akım rölesi kullanılır. 4 Kutuplu : Trifaze şebekelerde dört kutuplu ( RST + nötr ) kaçak akım rölesi kullanılır.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Miliamper (mA) birimi, 1/1000 Amper (0.001A) olarak tanımlanır. Amper (A) birimi, temel elektrik birimidir ve birim zamanda akışkan yük miktarını ifade eder. Kiloamper (kA) birimi, 1000 Amper (1000A) olarak tanımlanır. Megaamper (MA) birimi, 1 milyon Amper (1000000A) olarak tanımlanır.
Kaçak Akım Röleleri, Faz'dan geçen ve Nötr'den dönen akımları karşılaştırarak Röle'nin sınır değeri (30 mA – 300 Ma ) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
2 - Hassasiyet: Kaçak akım koruma röleleri 10mA - 500mA arası hassasiyete sahip modelleri vardır. Ancak mevzuat gereği iş sağlığı ve güvenliği açısından insan hayatını korumada (tali panolarda) 30mA hassasiyetinde, yangına karşı korumada (ana panolarda) ise 300mA hassasiyetinde kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır.
Dünya standartlarına göre kaçak akım röleleri 30 mA ve 300 mA olarak üretilir. Yani eğer kaçak akım rölesi 30 mA ise faz ve nötr arasındaki akım farkı 30 mA değerini aştığında röle atacaktır. Böylece devredeki enerjisini kesecektir. Bu standartların uygulanmasının tek sebebi insan sağlığını korumaktır.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
AC Tip kaçak akım koruma şalterleri; Herhangi bir elektronik bileşen içermeyen, aktif ve/veya reaktif karakterli yüklerin bağlı bulunduğu elektrik şebekelerinde AC kaçak akımlara karşı koruma sağlar. Piyasada daha çok genel tip veya ev tipi olarak da adlandırılır.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
İnsan korunmak istenen her yerde 30 mA Röle kullanılmak zorunda değil, elektriksel koruma iki şekilde sağlanabilir. Akımı sınırlayarak (0-0,05 A) ya da gerilimi 50 V ile sınırlayarak. Kaçak Akımların yüksek olabileceği sistemlerde 300 mA röle kullanarak insanı da koruyabilirsiniz, yangından da korunabilirsiniz.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Kaçak akım koruma şalterlerinin hassasiyetleri yangın koruma ve hayat koruma olarak ikiye ayrılırlar. Yangın koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 300 mA iken hayat koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 30 mA' dir.
İlgili ürün standardına göre kaçak akım koruma rölelerinin, kaçak akım beyan değerlerinin % 50'si ile %100'ü arasında bir akım değerinde açması istenmektedir. Yani 30mA değerindeki bir hayat koruma rölesi 15-30 mA arasındaki bir kaçak akım değerinde, devreyi milisaniye mertebesinde kısa bir sürede açacaktır.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Yalıtım normalde direnç açısından yüksek olduğundan, hasar veya eskimeden etkilenebilir. Daha düşük direnç nedeniyle bir miktar kaçak akım akabilir, önemli ölçüde daha uzun iletkenler daha yüksek kapasitansa sahiptir. Bu da daha fazla kaçak akım röleleri atmasına neden olur.
Kaçak Akım Koruma Rölesi'nin görevi, yalıtım hatasından kaynaklanan hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akım değerinin belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda bağlı bulunduğu devreyi kesmektir. 30mA'da Hayat (İnsan Koruma), 300mA'da da Tesisat (Yangın Koruma) koruma fonksiyonunu gerçekleştirir.
Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır. Zamanla Kaçak akım rölelerinin açma akım değerleri veya açma süreleri farklılık gösterebilmektedir.
AC tipi röleler, sadece alternatif akımda kullanılırlar ve çok hassastırlar. A tipi röleler, alternatif akım ve doğru akımda kullanılabilen rölelerdir. B tipi röleler, yüksek frekanslı kaçak akımların alternatif ve doğru akım çeşitlerinde algılanmasında kullanılan rölelerdir.
Devreye giren akım ve çıkan akımın arasında meydana gelen fark kaçak akım rölesi olarak ifade edilebilir. Kaçak Akım Rölesi Neden Atar? Kaçak Akım Rölesi devreye enerji verildiği anda atabilmektedir. Kaçak akım rölesi enerji altında iken de atabilmektedir.
Kaçak akım rölesi elektrik sistemine bağlandıktan sonra, üzerinde yer alan test butonu yardımıyla çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Eğer röle sisteme ters bağlandıysa ve test edilmeden kullanılırsa sistem kısa devre yapar ve hem şaltere hem de elektrik sistemine zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri