Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır. Zamanla Kaçak akım rölelerinin açma akım değerleri veya açma süreleri farklılık gösterebilmektedir.
Bu elektrik elemanı, gerektiği durumlarda elektrik akımını kestiğinden dolayı can ve mal kayıplarını önleme görevini üstlenir. Bu öneminden dolayıdır ki kaçak akım rölesinin bozulması ciddi sonuçlar doğurabilir.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Aşırı Gerilim Darbesi
Tesisatta oluşan bu aşırı gerilimler kaçak akım koruma şalterlerinin kaçak akım olarak algılayabileceği akım darbelerine neden olabilir. Bu nedenle aşırı gerilim darbeleri oluşması sırasında kaçak akım koruma şalterleri devreyi açabilirler.
Kaçak akım koruma röleleri 5 yılda bir periyodik bakım gerektirir. Nemli ve tozlu ortamlarda minyatür devre kesicinin kontaklarında yapışma olmaması için mutlaka bir muhafaza (sigorta kutusu veya pano) içerisinde kullanılmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
EC/ EN 61008 ve IEC/ EN 610091 standartları ile uyumlu olan AC tipi veya A tipi kaçak akım koruma röleleri, ev ve benzeri türü çoğu uygulamada kullanılır.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Yine birçok kişinin nötr koparsa kaçak akım koruma rölesinin açacağını ve sistemde hasar oluşumuna izin vermeyeceğini düşündüğünü hisseder gibiyim. Durum maalesef böyle değildir. Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Bu sebeple kaçak akım rölesinin topraklama olmadan kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Yapılması gerekenler; 1- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki açma-kapama şalterinin açık konumda olup-olmadığı kontrol edilir. Kapalı ise açık konuma getirilir. 2- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki test tuşuna basılır ve yanındaki açma-kapama şalterinin otomatik olarak kapalı konuma gelip-gelmediği gözlemlenir.
Elektriksel tesisat yapılanmalarının olduğu çeşitli ortamlarda eğer kaçak akım röleleri kullanılmazsa elektrik şoku yaşanması gibi durumlarla insanlar karşılaşabilirler.
Elektrik iç tesisat yönetmeliği Madde 18 Kapsamında tesislerde hayat koruma eşikli koruma elemanları tanımıyla KAÇAK AKIM RÖLESİ Kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Bunun nedeni, kaçak akım rölesinin elektrik tesisatında hayati bir önem taşımasıdır. Akımda olası bir kaçak durumu gerçekleştiği zaman bu durumu hemen algılayan kaçak akım rölesi; devreyi açar ve sonrasında kişinin veya tesisatın herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmasını tamamen önler.
Kaçak akım rölesinin değeri, aygıtın üzerinden geçeceği akıma uygun olacak şekilde seçilmelidir. Aygıtın üzerinden geçecek olan akım değerinden düşük bir akım değerine sahip olmamalıdır. Kaçak akım rölesinin üzerinde belirtilen standart nominal akım değerleri; 25, 40, 63 ,80 ,100 ve 125 amper değerleridir.
Kaçak akım rölesi nötr kopması durumunda açar, yüksek voltaja karşı korur.
Kaçak akım rölesi nötr olmadan çalışır mı sorusunun cevabı evet çalışır demek olacaktır.
Kaçak akım rölesi elektrik sistemine bağlandıktan sonra, üzerinde yer alan test butonu yardımıyla çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Eğer röle sisteme ters bağlandıysa ve test edilmeden kullanılırsa sistem kısa devre yapar ve hem şaltere hem de elektrik sistemine zarar verebilir.
İlgili ürün standardına göre kaçak akım koruma rölelerinin, kaçak akım beyan değerlerinin % 50'si ile %100'ü arasında bir akım değerinde açması istenmektedir. Yani 30mA değerindeki bir hayat koruma rölesi 15-30 mA arasındaki bir kaçak akım değerinde, devreyi milisaniye mertebesinde kısa bir sürede açacaktır.
Güven, “Kaçak akım rölesinin sık sık devreyi açması ve elektriği kesmesi, elektrik tesisatında kaçak akım, kullanılan elektrikli cihazlarda bir sorun olduğunu gösterir. Bu gerekçe ile kesinlikle Kaçak Akım Rölesi devre dışı bırakılmamalıdır.
Kaçak akım rölesi (RCD), elektrik tesisatı kullanıcısını elektrik çarpmasına karşı korur.
Monofaze tesisatta önce kakr sonra sigorta.
Topraklama kablosu yoksa Kaçak akım rölesi çalışır mı?. Topraklama kablosu yoksa Kaçak akım rölesi çalışır fakat, otomatik olarak devreyi açmaz. Kaçak enerji olan yere insan teması olmadan rölenin devreye açması için kaçak akım rölesi bağlantısı yapılmalı.
Kaçak Akım Rölesi Sıkça Sorulan Sorular
%16 indirimle Schneider EZ9R63240 EASY9 Serisi 2 x 40A 300 mA Kaçak Akım Rölesi 459 TL'ye, %5 indirimle OAG 4X40 AMPER 30Ma KAÇAK AKIM RÖLESİ 359 TL'ye, %64 indirimle Schneider Electric A9R41240 - İıd Ac Serisi 2X40A 30Ma Kaçak Akım Rölesi 375 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bunu yapmak için en basit yöntem, topraklama iletkenindeki akımı klipsli bir ampermetre ile ölçmektir. Bununla birlikte, klipsli ampermetrelerin çoğu sadece 50 Hz akım gösterir ve bu nedenle değeri ölçmenin daha iyi bir yolu bir kaçak akım analiz sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri